用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: emiluihk
go

1月~~準備篇 [複製鏈接]

又會咁奇怪既 ... 如果係咁對你嚟講都幾好喎 !
at least 可以唔駛擔心老師一定會教佢好野麻 hehe

原文章由 vanyau 於 07-12-17 21:51 發表

告訴你,每個人的性格真的不同.
我囡囡和囝囝原全不同,囡囡連a-z,1-10差不多通通都是老師教的,我所教全不入腦,也不肯跟我學.相反,囝囝就唔同,他非常肯跟我學,現在囝囝所識的,差不多全是我教的.
所以既然我知道我囡囡的個性,所以我很放心 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

hi,

你地好呀, 我係懶鬼5號嚟報到啦

嘩 ~~WongCW 好耐無見喔
原文章由 WongCW 於 07-12-19 14:32 發表
hi,

你地好呀, 我係懶鬼5號嚟報到啦
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

回覆 #1 emiluihk 的文章

emiluihk,你真唔啱啦, WongWC同我哋
say hello, 你就笑人好耐無見, 因住以後無人敢上嚟講嘢吓. HEHEHE
不過你都好好記性, 咁耐無見到記得, 唔做家教會主席都晒咗你呀. 哈哈哈.

回覆 #25 emiluihk 的文章

hihi,

我有上嚟睇呀, 唔係點知發生緊咩事, 但有時only睇, 我而家番到屋企就幫亞女跟下hw, 有咩唔識我叫佢問亞哥, 等亞哥幫下佢, 我就又懶d, 你地話我唔係懶5號

原文章由 ELISYEE 於 07-12-20 12:04 發表
emiluihk,你真唔啱啦, WongWC同我哋
say hello, 你就笑人好耐無見, 因住以後無人敢上嚟講嘢吓. HEHEHE
不過你都好好記性, 咁耐無見到記得, 唔做家教會主席都晒咗你呀. 哈哈哈. ...

你又舊事重提,是不是又想

你兩個野丫 ...

一場誤會啫 無緊要la

原文章由 vanyau 於 07-12-20 14:59 發表

你又舊事重提,是不是又想

尋晚同朋友傾開, 請教溫習方式

真係要好多謝她再次提醒我

"求學不是求分數"

打好個底才是最重要 , 差點又被學校的校譽導玫至
再次迷失

好在趕得及係我發狂之前清醒番啫, 否則我個女就慘了,
屋企會多左隻獅子

藉此也提提大家,只要努力過便無愧於心

加油 ~~ :loveliness:

回覆 #1 emiluihk 的文章

當然是求學不是求分數, 但是今天試吓寸吓啲英文生字, 以前默過的, 都已經開始忘記了, 你話不是要求高分, 也都要似吓樣呀, 係唔係啞!

原文章由 ELISYEE 於 07-12-23 03:25 發表
當然是求學不是求分數, 但是今天試吓寸吓啲英文生字, 以前默過的, 都已經開始忘記了, 你話不是要求高分, 也都要似吓樣呀, 係唔係啞!

總之一句,大家努力啦!

Hi, 各位, 多口問句, 吾合格有什麼結果.

若學生考試不合格,老師會於家長日派發成績表時,在學生和學生家長面前共同尋找不合格的原因,以及提出意見,希望藉此可找出改善的方法.

但學生成績持續沒有改善,老師除會以電話,甚至與家長會面探究其中原因外,亦會安排學生接受校方提供的輔導班,希望對學生有幫助.

事實上,不論是考試成績,或是默書成績,甚至乎老師發現學生的成績突然倒退,都會作出了解和跟進,這也只是老師能做的地方,最重要的是家庭的配合,才有機會得到顯著的改善.

原文章由 PiggyLee 於 07-12-24 13:42 發表
Hi, 各位, 多口問句, 吾合格有什麼結果.

回覆 #1 cathy-tse 的文章

HELLO, 有幸在小安妮的戲院見到你, 多多指教, 當日太多人, 不能太多說話, 現在可以講多啲啦.

對於一二年班的小朋友,重要的還是培養學習興趣及養成好的學習習慣。获得學習知識的能力遠遠重要過學識多少内容,所以都會時常提醒自己不要令到小朋友進入誤區,耿耿於懷於眼前幾分的得失而失去對學習的興趣,那就太得不偿失了。各位媽咪任重而道遠啊。

WOW 無上bk 幾日lur , 我女溫習進度好似蝸牛咁 !
真的有點擔心 ... 但她的態度絕對值得稱 ...
  錫晒囡囡

oh 係喎 仲有要祝大家
新年快樂
心想事成
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

[ 本文章最後由 emiluihk 於 07-12-31 17:54 編輯 ]

原文章由 emiluihk 於 07-12-31 17:51 發表
WOW 無上bk 幾日lur , 我女溫習進度好似蝸牛咁 !
  錫晒囡囡

新 ...

我亞女温習進度都好似蝸牛,現在只温了少少,常識和中文又要記,超多生字要寫,真不知道如何替她温習才好,今次真係

回覆 #2 emiluihk 的文章

在此亦祝大家新年進步, 小朋友讀書個個都醒,
我哋越來越靚靚, 啲老公揾多啲比我哋洗, 仲有最緊要是身體健康!

原文章由 emiluihk 於 07-12-31 17:51 發表
  錫晒囡囡

新 ...

我囡囡和你的一樣,溫得很慢,但又非常合作,所以又迫唔出手,所以今次唯有聽天由命了!

我都祝大家身體健康,囡囡學對進步,聽聽話話,做功課快啲!

我很期待轉日制的日子!

話咁快個假期就完了
話咁快仲有幾日就考試了
今次真係 ... oh my God 喇

中文 ... 一字記之 ~~ 死梗~~
英文 ... d 字唔記得晒點串
數學 ... 個心太粗 要cut 緊d
常識 ... 講就天花龍鳯
中作 ... 無眼睇
both dictations ... 好似今日天氣咁 過水
penmanship ... 希望唔會失準

原文章由 emiluihk 於 08-1-2 13:55 發表
話咁快個假期就完了
話咁快仲有幾日就考試了
今次真係 ... oh my God 喇

中文 ... 一字記之 ~~ 死梗~~
英文 ... d 字唔記得晒點串
數學 ... 個心太粗 要cut 緊d
常識 ... 講就天花龍鳯
中作 ... 無 ...

我現在是重點溫習

常識:無溫...等英文考完先啦!
數學:無特別溫,只是做吓Ex.:-|
英文:默書那十多頁,都只溫過大半,其他的就做吓Ex.:cry:
中文:默書那五課,已經全溫過一次(最叻):
   其他的課文都仲未溫完,還差小半啦!:-|
其他:考囡囡的天資了!:

好,還有幾日,應該可以開始發力去溫了!
因為拍太早發力,囡囡會反彈而不肯溫習(想起上次的經驗我就怕怕!
‹ 上一主題|下一主題