用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1月~~準備篇 [複製鏈接]

Wow ~~ 話咁快就到1st term exam

相信大家已收過詳細的考試範圍了 。
看似不多但其實要運用得透透澈澈的話都唔簡單架

睇嚟大家又要將神經系統抽緊的時候了。
緊還緊 記得要就住自己同個細架

[ 本文章最後由 emiluihk 於 07-12-13 13:27 編輯 ]
   1    0    0    0
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

大家都要 :-

:-D         :-D:-D
    :-D:-D   :-D  :-D:-D    :-D:-D        :-D:-D
  :-D           :-D  :-D      :-D:-D        :-D:-D
:-D                 :-D        :-D:-D:-D:-D:-D:-D

:-D                             :-D:-D                           
   :-D                          :-D:-D
                 :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
:-D             :-D:-D        :-D:-D        :-D:-D
   :-D          :-D:-D        :-D:-D        :-D:-D
                 :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
        :-D     :-D:-D        :-D:-D        :-D:-D
    :-D         :-D:-D        :-D:-D        :-D:-D
:-D             :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

~~ 一起努力吧! ~~

[ 本文章最後由 emiluihk 於 07-12-13 14:06 編輯 ]
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

btw, 大家知唔知penmanship 實質會考d 乜 ?
請指教

中英文科都要考書法,同學要將老師指定的文章重寫一次.評分準則首要的是不要有錯別字出現(或將英文字加多或減少一個字母),以及標點符號正確(中文的標點符號在字與字的中間,而英文標點符號則在下面,然後會衡量是否工整和清潔(唔記得是否准用橡皮膠,但最好是少用).

在高小階段,由於老師會教英文的草書寫法,因此規定penmanship必須用英文草書行文,這也是考核學生對相同英文字母但不同寫法的認識.

此外,除考試外,學校有時會舉辦或參加校外的中英文書法比賽,評審名次或挑選學生參賽的準則亦相同.過去,學校更會將各班書法優異的學生作品張貼在走廊的玻璃櫃窗內供同學欣賞,出席學校活動時家長亦可細意觀賞.或許,日後你們的囡囡作品亦會在櫃窗內出現.

原文章由 emiluihk 於 07-12-13 14:05 發表
btw, 大家知唔知penmanship 實質會考d 乜 ?
請指教

哦 ~~ 多謝前輩指教
咁即係唔駛溫架la
懶鬼1號

原文章由 emiluihk 於 07-12-13 15:29 發表
哦 ~~ 多謝前輩指教
咁即係唔駛溫架la
懶鬼1號

聽到唔駛溫都唔知幾開心,
你做懶鬼1號,我就做懶人2號

書法沒有溫習的方法(可在暑假安排參加坊間的書法興趣班),但字體端正是要日常做好,尤其是中文方面,初小要掌握正確的執筆姿勢,以及永字八法的寫法,否則在中文默書時,因一點一劃的偏差而被扣分,很是可憐的.

原文章由 vanyau 於 07-12-13 16:12 發表

聽到唔駛溫都唔知幾開心,
你做懶鬼1號,我就做懶人2號

原文章由 sfcssfcc 於 07-12-13 17:11 發表
書法沒有溫習的方法(可在暑假安排參加坊間的書法興趣班),但字體端正是要日常做好,尤其是中文方面,初小要掌握正確的執筆姿勢,以及永字八法的寫法,否則在中文默書時,因一點一劃的偏差而被扣分,很是可憐的.

...

請問什麼是永八法,可否講來聽聽!

真係估唔到,連寫字都有考試,仲係要計分的!
想當年小學階段邊有這個架!
仲有說話,聆聽,會話....都要考試,真係現在讀書越來越複雜了!

唔係喎vanyau,

好似真係有書法考試過喎 but 就平時考
唔駛好似而家咁專登搵日嚟考啫

永八法 ? 願聞其詳  

hehe 我呢d 呀細時唔聽書 , 學左都唔知呀
而家陪囡囡一齊先知乜原來呢d 野係小一已經學
真慚愧

我成日同啊女講, 佢好快會叻過我 ... 到時
要佢教番我轉頭了 小朋友真係話咁快就大

原文章由 vanyau 於 07-12-13 17:25 發表

仲有說話,聆聽,會話....都要考試,真係現在讀書越來越複雜了! ...

轉錄網上資料:

古人總結楷書的基本筆畫和這些筆畫的寫法有八種:側(點)、勒(橫)、努(直)、趯(鈎)、策(仰橫)、掠(長撇)、啄(短撇)、磔(捺)。這八種筆畫和筆法剛好可以用「永」字來集中表達,人稱「永字八法」。

古人認為,「永」字不但可以涵蓋楷書的所有筆法,而且「永」字從第一筆的起構到最後一筆的收結,筆畫與筆畫之間都隱含一條互相關聯呼應的軌跡,也就是點畫之間含著形斷意不斷的筆勢,使全字脈絡雖隱曲而暢通。所有點畫的迎來送往、聚散開合都彼此關情,凝神於一處。所以,傳說有很多練書法的人,幾乎每天都要寫幾十遍「永」字。

原文章由 vanyau 於 07-12-13 17:25 發表

仲有說話,聆聽,會話....都要考試,真係現在讀書越來越複雜了! ...

[ 本文章最後由 sfcssfcc 於 07-12-13 18:44 編輯 ]

好高深喔 !
等我搵日等閒都寫吓先 (hehe得閒 ?!唔知要等到幾時)

原文章由 sfcssfcc 於 07-12-13 18:24 發表
轉錄網上資料:

古人總結楷書的基本筆畫和這些筆畫的寫法有八種:側(點)、勒(橫)、努(直)、趯(鈎)、策(仰橫)、掠(長撇)、啄(短撇)、磔(捺)。這八種筆畫和筆法剛好可以用「永」字來集中表達,人稱「永字八法」。

古人認為,「永」字 ...

原文章由 cathy-tse 於 07-12-13 19:03 發表
報告!!!!! 3號是我啦!!

歡迎你加入懶人行列,咁4號都應該好快出現!

太家覺唔覺傾開嗰班人買少見少 ?
唔知佢地係咪已經 ...  

..

....   

........   

開始準備考試呢 淨番我地呢幾個 真係名符其實懶人一族喎

原文章由 vanyau 於 07-12-14 15:59 發表

歡迎你加入懶人行列,咁4號都應該好快出現!

原文章由 emiluihk 於 07-12-14 17:21 發表
太家覺唔覺傾開嗰班人買少見少 ?
唔知佢地係咪已經 ...  

..

....   

........   

開始準備考試呢 淨番我地呢幾個 真係名符其實懶人一族喎

...

無理由只得三個懶人咁少,其他人都咁勤力準備考試.
話唔定我哋至係最勤力(傾閒計)嗰幾個,其他人仲懶到打幾隻字都唔打,只是靜靜雞看我哋發嗡風!

雖然我不認我是懶人, 但如果有考試的科目是可以不用温習的, 我都會
而家開始温是否太早D? 計劃聖誕之後即開工.

原文章由 vanyau 於 07-12-15 22:16 發表

話唔定我哋至係最勤力(傾閒計)嗰幾個,其他人仲懶到打幾隻字都唔打,只是靜靜雞看我哋發嗡風! ...

喂, 你哋好,我好耐無係到傾計啦,  現在有點空檔, 上嚟傾吓計.

其實我不想做懶人4號呀, 不過見到咁多範圍, 眼到凸晒, 唔做
懶人4號都唔得啦, 不過, 我哋互相努力以赴吧, 唔做最叻, 都唔好做最差嗰幾個啞!  我哋儘量幫佢哋溫之餘, 也要比自己同佢哋
RELAX吓, 多啲做吓妨間的習作, 測試吓究竟佢哋識唔識做,
唔識做到識, 默吓生字, 我就會咁樣溫書的.

不過聖旦節都幾多節目, 睇嚟得嗰講多過做, 希望真的不要做阿4號女啦!

原文章由 vanyau 於 07-12-15 22:16 發表

話唔定我哋至係最勤力(傾閒計)嗰幾個,其他人仲懶到打幾隻字都唔打,只是靜靜雞看我哋發嗡風! ...

HI, 各位, 呢排煩緊細佬考幼稚園的事, 吾知點揀好, 無理到大女 (因為佢已有著落, 細佬就吾知點算, 連大仔果5分都無埋.) 原來考試已近咧 !!!!

講開又講, 如果你地都算係懶人, 咁我就連懶人都做吾到啦, 我真係無諗過要咁早開始溫書 !

原文章由 PiggyLee 於 07-12-16 22:49 發表

HI, 各位, 呢排煩緊細佬考幼稚園的事, 吾知點揀好, 無理到大女 (因為佢已有著落, 細佬就吾知點算, 連大仔果5分都無埋.) 原來考試已近咧 !!!!

講開又講, 如果你地都算係懶人, 咁我就連懶人都做吾 ...

同你哋話,我都唔敢咁快就同囡囡開始溫書,怕她未到考試日己經唔肯溫,唔肯考試!
現在唯有等老師幫她們溫啦,希望做多啲溫習紙啦!
你哋都知啦,老師講一句好過我講十句,如果老師要做評估或溫習紙,就可以考到她們那裏ok,那些不ok了!

vanyau ,

我唔認同你嗰"老師講一句好過我講十句"
我地先係囡囡既媽媽, 在於我而言老師同我講既一同樣聽話
是最理想的方式... if 我提佢一句佢唔聽我會再提佢, 再提,
再提 ... 無一句聽得入耳總會1/3 句入到, 過幾日 又入多1/3  ...
hehe 總會反映到出嚟

我唔會咁易主權移交架 ... 可能因為我前世係隻鵝

原文章由 vanyau 於 07-12-17 10:11 發表

同你哋話,我都唔敢咁快就同囡囡開始溫書,怕她未到考試日己經唔肯溫,唔肯考試!
現在唯有等老師幫她們溫啦,希望做多啲溫習紙啦!
你哋都知啦,老師講一句好過我講十句,如果老師要做評估或溫習紙,就可以考到她們那裏ok,那些不ok了! ...

原文章由 emiluihk 於 07-12-17 15:27 發表
vanyau ,

我唔認同你嗰"老師講一句好過我講十句"
我地先係囡囡既媽媽, 在於我而言老師同我講既一同樣聽話
是最理想的方式... if 我提佢一句佢唔聽我會再提佢, 再提,
再提 ... 無一句聽得入耳總會1/3 句入到, ...

告訴你,每個人的性格真的不同.
我囡囡和囝囝原全不同,囡囡連a-z,1-10差不多通通都是老師教的,我所教全不入腦,也不肯跟我學.相反,囝囝就唔同,他非常肯跟我學,現在囝囝所識的,差不多全是我教的.
所以既然我知道我囡囡的個性,所以我很放心交給老師.當然我是不會主權移交給老師的,老師是協助我教她知識,其他的我是看得很足的.
‹ 上一主題|下一主題