用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇民生家長收到風?想求證一下 - 急 ...
go

請問有冇民生家長收到風?想求證一下 - 急 [複製鏈接]

請問有冇民生家長收到風?想求證一下 - 急

我收到風話民中將來會轉直及中中,只想求證,因為我小朋友被民幼收左,我貪直上中學. 但民中可能會轉直資, 我就比唔起學費.請指教!

謝謝
   0    0    0    0

原文章由 5I心 於 07-12-11 22:43 發表

我收到風話民中將來會轉直及中中,只想求證,因為我小朋友被民幼收左,我貪直上中學. 但民中可能會轉直資, 我就比唔起學費.請指教!

謝謝 ...

1)民生小學係私校,民生中學係津中...如果唔結龍(最後限期2018年)就要結束直屬關係...所以民生先有“考慮”轉直資念頭(最快2009年)!
2)轉中中一定冇可能!(除非畀人趕落車)
3)不過民小每年都28800...就算中學轉直資都係平民化直資(放緊風約30000)...今日你交得起28800,六年後冇理由經濟差過今天,咪玩喇!

p.s.我不是民生家長!

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 07-12-11 23:36 編輯 ]
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

聽聞過多幾年後,政府要求中小學要決定佢地連繫的問題,即係如果小學是私校,咁佢直屬的中學要決定轉做直資繼續保持姊妹関係,否則如該中學要保持津貼的話,則要和佢私小一刀兩斷。因為我女兒的學校也有這問題!

原文章由 5I心 於 07-12-11 22:43 發表

謝謝 ...

轉直資是遲早的事,你小朋友三年後才入小學,到時很大機會已轉。民生小學一向要收學費,如果家庭預算不能在中學繼續給學費,不如揀間官津小學,慳埋小學六年。

轉中中就無乜可能,轉直資就是為了可以自決教學語言,無理由會「自決」用中文教學掛。

原文章由 BillyM 於 07-12-11 23:39 發表

轉直資是遲早的事,你小朋友三年後才入小學,到時很大機會已轉。民生小學一向要收學費,如果家庭預算不能在中學繼續給學費,不如揀間官津小學,慳埋小學六年。

轉中中就無乜可能,轉直資就是為了可以自決教學語言,無理由會「自 ...

THANK YOU ALL AND ANS. MY QUESTION.

轉直資是事在必行,今年聖士提反、英華已轉了,其實是政府想減輕開支的手段。

各位

我好奇問吓!如小學係津貼, 中學又津貼, 係直屬關係or聯繫,甘2012又唔表態"結龍",甘冼唔冼同姊妹學校一都刀切呢?如喇小?
好似協上& 銘賢已脫鈎.

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-11 23:01 發表

1)民生小學係私校,民生中學係津中...如果唔結龍(最後限期2018年)就要結束直屬關係...所以民生先有“考慮”轉直資念頭(最快2009年)!
2)轉中中一定冇可能!(除非畀人趕落車)
3)不過民小每年都28800...就算中學轉直資都係 ...

原文章由 catcatmom 於 07-12-13 10:45 發表
各位

我好奇問吓!如小學係津貼, 中學又津貼, 係直屬關係or直屬,甘2012又唔表態"結龍",甘冼唔冼同姊妹學校一都刀切呢?如喇小?

...

到時只有一條龍或無關係,直屬及聯繫不再存在,喇沙、瑪利諾、協恩等學校要選擇結龍或斷龍。

BillyM

明了!如果2012唔表態結就斷龍, 2018年中小兩間無直屬or聯繫關係, 如果結龍津貼中學, 一定要全收100%津貼小學上去既學生, 如小學上去中學既學生無80%band1就get off 車, 轉中中, 對嗎?而且就算結龍既話,中學學位一定多過小學, 中學要有些位比出面既學校抽入去,對嗎?

原文章由 BillyM 於 07-12-13 11:38 發表

到時只有一條龍或無關係,直屬及聯繫不再存在,喇沙、瑪利諾、協恩等學校要選擇結龍或斷龍。

原文章由 catcatmom 於 07-12-13 10:45 發表
各位

我好奇問吓!如小學係津貼, 中學又津貼, 係直屬關係or聯繫,甘2012又唔表態"結龍",甘冼唔冼同姊妹學校一都刀切呢?如喇小?

...

結龍,即係可以選擇繼續整西餅,不過要保證會用番哂旗下附屬公司之材料,仲要向亞爺採購部份物料不過確需要保證產品有85%屬合格西餅(否則可能會被趕落車轉行整唐餅!)
好辣好辣!!
唔結龍都可以繼續整西餅,不過需要同旗下物料廠一刀切,由亞爺提供材料(如果某年失收,可能只獲次級材料!),雖然材料由亞爺供應及質量無保障,但亦都需保證產品有85%屬合格西餅(否則可能會被趕落車轉行整唐餅)…仲辣!!!
所以只會逼哂d傳統西餅店轉哂為私營餅店如果唔係一間百年老店有一朝:旗下附屬工廠製造西餅餡料,自己只能整唐餅荒天下之大謬是也!

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 07-12-13 21:37 編輯 ]
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼

結龍之後, 可以用番姊妹廠供應物料來做西餅,但用資料要80%(? 好似特赦左.) A貨. 唔結龍就用街貨既85%A貨, 人人有得投票.
但兩者都唔夠80%or85%, 就唔準做西餅,要轉做西樵大餅,鳳梨蘇.... 對嗎?

我仲有一問題想請教! 果d亞爺支助開既西餅店, 可以用自己供應商又可以用少少街貨, 甘佢地有無限制呢? 聽聞有媽咪講過係有既,提供資料係70%A貨, 有無資料再提供?

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-13 21:36 發表

結龍,即係可以選擇繼續整西餅,不過要保證會用番哂旗下附屬公司之材料,仲要向亞爺採購部份物料…不過確需要保證產品有85%屬合格西餅(否則可能會被趕落車轉行整唐餅!)
…好辣好辣!!
唔結龍都可以繼續整西餅,不過需要同旗下 ...

原文章由 catcatmom 於 07-12-13 12:12 發表
BillyM

明了!如果2012唔表態結就斷龍, 2018年中小兩間無直屬or聯繫關係, 如果結龍津貼中學, 一定要全收100%津貼小學上去既學生, 如小學上去中學既學生無80%band1就get off 車, 轉中中, 對嗎?而且就算結龍既話,中學 ...

結龍後龍中必須全收龍小的學生,亦有15%位留給「街客」面試或抽獎。順帶一提,雖然龍中會全收龍小P6的學生,但為保龍中的質素,不排除有龍小在P1至P5期間為龍中「去蕪存菁」,勸籲質素欠佳學生「另某高就」。當然,家長有權企硬唔走,但家長及學生在這段期間所受的壓力會幾難頂。

轉中中的百分比還在討論中,請留意孫局長的講話。

孫局長上台-->教改=無改!一齊照舊!

原文章由 BillyM 於 07-12-14 12:34 發表

結龍後龍中必須全收龍小的學生,亦有15%位留給「街客」面試或抽獎。順帶一提,雖然龍中會全收龍小P6的學生,但為保龍中的質素,不排除有龍小在P1至P5期間為龍中「去蕪存菁」,勸籲質素欠佳學生「另某高就」。當然,家長有權企 ...
‹ 上一主題|下一主題