用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? ...
go

小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? [複製鏈接]

最好就90分以上, 不過如果佢盡左力, 都無辦法, 要收貨

我會睇番小朋友嘅能力,不過會着重佢有冇盡力同睇埋佢嘅讀書態度.
:) :) :) :) :)

其實我不嬲都覺得小朋友盡咗能力就ok, 但有時d同學太勁或者學校程度比較深, 咁問題就唔係自己小朋友身上.  無奈嘅就係自己雖然明白呢個道理, 但始終小朋友都要同同學仔競爭, 而家小二仲未覺有問題, 但去到小四之後...我相信問題就會出現 .

Anyway, 我都會按自己小朋友能力盡量幫佢upgrade自己, 我只係想問下其他媽咪的想法, thank you晒你地

原文章由 Nymph_ 於 07-12-12 11:29 發表
我會睇番小朋友嘅能力,不過會着重佢有冇盡力同睇埋佢嘅讀書態度.
:) :) :) :) :)

以下摘自今日頭條網:

幸福摩天輪——打在兒身
2007年12月12日

潘麗瓊

永遠忘不了這一幕,那是明媚的六月天,我拖大女兒的小手離開學校,但全身都憤怒得在發抖,我努力壓低聲線說:「乖女呀,媽咪不會鬧你的啊,下次俾心機囉!」語音剛落,我又被盛怒戰勝,突然發起瘋地說:「你有冇搞錯,考尾三?你點解咁懶?媽咪和爹返工那麼辛苦,你為甚麼不好好努力!」眼淚流了滿面,我大聲叱喝:「你伸出手來!」

女兒低下頭,顫抖抖地伸出手來「受刑」,看她的小手,我渾然忘卻出生僅有兩磅的她,當年是可憐地瑟縮在深切治療病房的暖氣箱,我是何等義無反顧地向上天發誓,承諾即使女兒智障或殘障,我都會照顧她,連事業都可拋棄。怎料到她熬過生死大關,健康成長唸上小一後,我竟狠狠揮手打在她比一般小孩瘦小得多的手板上,一下一下,也不管路過同學的好奇眼神,女兒羞愧的臉……

打在兒身,痛在母心。我發現每一下女兒承受的痛楚,都像回力刀一樣,反擊在自己的心上,其實,我不過是在發泄,她只會變得反叛、失去自信,更加恨我,成績卻沒丁點兒沒進步。終於有一天,我向女兒道歉並許諾以後,不再打手板,連罵也不會。     

三年下來,我絕不體罰,雖然有時控制不了脾氣會罵她,但心痛得很,必須向她道歉才能入睡。放棄暴力,改以愛相待。女兒的成績反而好起來,數學還是在肥佬邊緣,但最近三次英文默書卻拿了滿分,最令我感動的,是她變得緊張起來,拿默書紙要我幫她溫習。

分數不重要,重要是她內心的動力,而非外在的暴力,我快樂得舉起她的小手,吻了又吻呢!

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-12-12 12:58 編輯 ]

好感動! 我常常想控制自己不要太激的責罵我仔, 因昨晚佢好洩, 忍不住又打又罵他了, 佢的性格好難教, 我也就瘋了, 什至想放棄及逃避他,...社會不容許父母打孩子.......好辛苦好大壓力!

原文章由 csy_ma 於 07-12-12 12:20 發表

以下摘自今日頭條網:

幸福摩天輪——打在兒身
2007年12月12日
潘麗瓊

永遠忘不了這一幕,那是明媚的六月天,我拖大女兒的小手離開學校,但全身都憤怒得在發抖,我努力壓低聲線說:「乖女呀,媽咪不會鬧你 ...

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-12-12 12:07 發表
其實我不嬲都覺得小朋友盡咗能力就ok, 但有時d同學太勁或者學校程度比較深, 咁問題就唔係自己小朋友身上.  無奈嘅就係自己雖然明白呢個道理, 但始終小朋友都要同同學仔競爭, 而家小二仲未覺有問題, 但去到小四之後.. ...

寶貝豬媽咪:

您有冇覺得,小二生要響中英科考高分,就算背默晒d課文,都係未必做到?

而家跟教改條路行,我諗間間學校考卷都會偏重課外野,著重理解同消化.好似我囡間學校咁,小二默書佢攞97(平均)分,級排名已經係50過外,但係中文卷一只得78分,級排名卻有34--呢個情況,聽講愈到高年級愈嚴重,很多小朋友響中英默都攞到95分以上(包括10%unseen部分),not a big deal,但係考理解既卷一同考應用既卷二,要80分以上都幾難

--以咁睇黎,分數既野,真係幾唔可靠...

bk有個幾另類既家長Eviepa,佢話響囡囡初小階段,絕對唔鼓勵佢去溫書,而家佢個囡好似已p6,成績唔錯,幾乎肯定可升band1咁話.佢介紹我去睇返佢地以前既討論,去睇過,幾有啟發.

您小朋友才小二,仲大把時間打好個底.香港個塘咁大,我地小朋友將來仲要同內地班精英競爭,俾學校d分數牽住鼻子走,真係唔係咁值得 .小朋友既分析力和自信的培養,係講長線既,Eviepa對自己好有信心,所以佢堅持到俾個囡行愉快而有效既學習路,您得閒不妨參考吓:

溫書是一種高投入、低回報的活動
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=627534&extra=page%3D1&page=1

p5的英文及數學科
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=457151&extra=page%3D1&page=8

eviepa's case is only possible in a school where teachers don't care about marks.

otherwise it is a deadend too.

原文章由 csy_ma 於 07-12-12 12:51 發表

寶貝豬媽咪:

您有冇覺得,小二生要響中英科考高分,就算背默晒d課文,都係未必做到?

而家跟教改條路行,我諗間間學校考卷都會偏重課外野,著重理解同消化.好似我囡間學校咁,小二默書佢攞97(平均)分,級排名已經係50過外,但係中文卷 ...

其實無話幾多分才滿意,要睇自己小朋友的資質平定, 有時太細未開(繞),我有幾個朋友的仔女都系甘,1-3年班成績平平,有d科重唔合格tim, 點知到了四年級,他突然開(繞)成績不斷進步,所以不要太緊張,你要不斷鼓勵 小朋友,不要令他討厭上學 ,可以幫他訂立一些小目標,令他可以達到的,就送他一些小禮物,但目標一定不要太高, 如他默書次次唔合格,今次只要合格就ok, 慢慢再將目標提高.這辦法很有效的,我小朋友今年四年班,在一,二年級時成績也是平平的,科科80分左右, 但在在三年級下學期終於拿到全級第三名 ,他今年自己定下目標要拿全級第二名.

csy_ma,

我就係明白學習不是求分數的道理, 所以我真的不會要求佢地科科90分, 只求佢地盡力而為同埋拎個心出黎讀書...唔心散已經非常好.

只不過香港的教育制度係咁樣, 自己都無辦法太另類, 實在身不由己.  我只係post上黎同大家分享吓意見, 我都是書就照溫, 綀習就weekend先做, 做完就去玩!玩!勁玩 .  小朋友o係學校的分數不過不失就算, 學其他媽咪咁講, 最緊要有心機讀書...咁就一定讀到書.  

長路遙遙...仲有排行, 記得尋晚同亞囡溫書, 佢鬼死咁眼瞓, 佢見我又係鬼死咁眼瞓, 佢同我講"媽咪, 你好眼瞓呀?" 我話"係呀, 但唔緊要, 我點眼瞓點肚餓都會等埋你, 媽咪會一直陪住你:loveliness:." 囡囡聽完之後就好乖, 點辛苦都溫埋書先瞓:)  

原文章由 csy_ma 於 07-12-12 12:51 發表

寶貝豬媽咪:

而家跟教改條路行,我諗間間學校考卷都會偏重課外野,著重理解同消化.好似我囡間學校咁,小二默書佢攞97(平均)分,級排名已經係50過外,但係中文卷 ...

原文章由 wunma 於 07-12-12 15:49 發表
如果我個細路, 上課做功課都用心, 有責任感, 愛學習, 愛探索, 肯嘗試, 我諗, 我已經好滿意, 測驗考試幾多分都冇所謂 (亦唔到我們有所謂).

有些人認為, 至少要90分才滿意, 老實說, 是冇意思的. 全班都有90幾分, 你有 ...

我就会睇咗份卷先,如果他應該識嘅識,咁就OK啦!

你最後個句好精景

原文章由 wunma 於 07-12-12 15:49 發表
如果我個細路, 上課做功課都用心, 有責任感, 愛學習, 愛探索, 肯嘗試, 我諗, 我已經好滿意, 測驗考試幾多分都冇所謂 (亦唔到我們有所謂).

有些人認為, 至少要90分才滿意, 老實說, 是冇意思的. 全班都有90幾分, 你有 ...

原文章由 judy 於 07-12-12 16:16 發表

我就会睇咗份卷先,如果他應該識嘅識,咁就OK啦!

最弊通常都係應該識嘅反而錯呢
淨係睇分數真係冇意思, 但唔定標準, 又會有每下愈況的危機

醒目開學勳章 王國長老

如果阿女要溫習兩個鐘會得到100分,
咁我寧可佢溫個半鐘得85分,
有半個鐘休息,或安靜下。
除了讀書,生活還有很多很多。。。。。。。

原文章由 mattsmum 於 07-12-12 13:13 發表
eviepa's case is only possible in a school where teachers don't care about marks.

otherwise it is a deadend too.

mattsmum,

明年女兒就要回歸傳統學校讀中一了,但我還是覺得,除了呈分試及三三四新會考外,分數、名次的意義並不是很大。

中學的玩法和小學大有不同,課本裡很多基礎的知識是必要記牢的,就算激進如小弟也不可能讓女兒像讀小一到小四一樣,完全不溫書。但我深信,只要上課用心聽講,課餘用很少的時間就已經可以將骨幹部分記牢,便可以做其他更有意義的活動,到高中時就可以騰飛了。

因此,我已和女兒定了一個輕輕鬆鬆的約章,就是在初中的三年裡,除做完功課外,她每天平均抽出十五分鐘時間來溫習課本,就是大約每星期差不多兩小時的溫書時間,而且,這個約章是要靠自律,沒有人會統計著她的溫書時間的。

我覺得,初中階段,在會考尚未殺到埋身時,要儘快將中、英、數的根基打好,其他的科目,記牢骨幹部分就夠了,讀得太仔細,花得太多時間,取得太高分是浪費青春,不如將騰出來的時間去玩耍、去閱讀課外書、去休息........。

這樣的方法,幾乎肯定日後會被她的老師召喚,詢問為何女兒未盡全力,這時我會將這壓力頂住,讓女兒可以天天享受人生,享受讀書之樂。

eviepa

[ 本文章最後由 eviepa 於 07-12-13 01:40 編輯 ]

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-12-12 15:35 發表
csy_ma,

我就係明白學習不是求分數的道理, 所以我真的不會要求佢地科科90分, 只求佢地盡力而為同埋拎個心出黎讀書...唔心散已經非常好.

只不過香港的教育制度係咁樣, 自己都無辦法太另類, 實在身不由己.   ...

在小學階段,我從來不會叫女兒「拎個心出黎讀書」,因為絕大部分的小孩子的特質是只會自發地做「喜歡做的事」,不會做「重要的事」。要求兒女「拎個心出黎讀書」,是要求過高的。

因應這特質,最佳的策略是,儘量找尋較不沉悶的學習工具,以英文為例,Play Group, DVD, 閱讀淺易英文故事書是上佳選擇;補習、補充練習、背生字是下策。

eviepa

bk有個幾另類既家長Eviepa,佢話響囡囡初小階段,絕對唔鼓勵佢去溫書,而家佢個囡好似已p6,成績唔錯,幾乎肯定可升band1咁話.佢介紹我去睇返佢地以前既討論,去睇過,幾有啟發.

csy_ma,

響自己地頭唔方便曬個女D威水史,我之所以差不多肯定囡囡是Band 1係因為今年佢中、英、數三科都分別入了拔尖組,如果咁樣都做唔到Band 1生,我真係無話可說了。

我的策略是:留前鬥後。平時分數、名次不重要,最重要的是在重大的考試中取得佳績。

eviepa

有一位很緊張分數的媽媽和我說:小兒常識考得很底分,她用想哭的語調來訴說。

我回應道:這一份卷拿了滿分,也並不能代表我們的孩子常識豐富。拿不到高分 ,也不表示我們的孩子常識不夠。(小兒不高分。)

無論我兒拿多少分,我對他的課外知識之豐,很有信心,他巳超越很多同學,他愛求知,喜閱讀,學校的所謂考常識=把標準答案寫好。

各位家長別為了多少分才達標而盲忙,P.1-P.4多看課外中英文書、國家地理記錄片。不需為了那些分、又要打、又要鬧,回頭一看,拿了100 分又如何?

我們別忘,什麼是教育?難道你認為拿了100分就是學習的終點?可悲!

享受校園生活,努力求知,不問分數!成功可望!
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。
‹ 上一主題|下一主題