用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一編班試?
go

中一編班試? [複製鏈接]

早晨各位!  請問有沒有人知道, 中一編班試是否有中, 英, 數考的?  如果係, 請問數學是用中文考或英文考呢?
   0    0    0    0

中一編班試考中, 英, 數 三科,數學是中英對照,答中文或英文要視乎中學的要求。

原文章由 FengMaMa 於 07-12-10 09:00 發表
早晨各位!  請問有沒有人知道, 中一編班試是否有中, 英, 數考的?  如果係, 請問數學是用中文考或英文考呢?

教統局既既分班試試卷係中文, 都係分中/英/數, 數學都係用中文, 有無用英文卷就唔確定, 除非係學校要求, 唔係應該唔會, 因為試卷只會分班試當天考前一至兩小時才送到各中學.

原文章由 FengMaMa 於 07-12-10 09:00 發表

這樣說數學卷的語言是否由中學決定, 如果小朋友是由英小升上中文中學或由中小升上英文中學, 這樣說小六學生是否需要識中數和英數, 以便應付編班試呢?

咁學校都係想知學生的語文能力方便分班 o者。 如果入讀英中, 最好考試前比d英數佢做下囉。

原文章由 FengMaMa 於 07-12-10 10:12 發表
這樣說數學卷的語言是否由中學決定, 如果小朋友是由英小升上中文中學或由中小升上英文中學, 這樣說小六學生是否需要識中數和英數, 以便應付編班試呢?
  ...

入英中讀, 唔一定小學係學英文數, 所以小學/中學佢地本身會知.

原文章由 Goody 於 07-12-10 11:24 發表
咁學校都係想知學生的語文能力方便分班 o者。 如果入讀英中, 最好考試前比d英數佢做下囉。

原文章由 Goody 於 07-12-10 11:24 發表

我覺得唔須要做英數來應付編班試。。。。。

但如果小朋友沒有接觸過英數/中數, 這樣考編班試時遇到非本身學的, 會否影響小朋友編班成績及會否影響小朋友師弟妹

banding的成績呢? 我只想知清楚這個制度是怎樣, 別無其他意思的!

應該係唔須要o既, 況且唔係間間都一定用英文答。  不過真係擔心咪做下無妨咁 o者。 我女學校真係英文作答,而我係佢考完先知,當然事前都冇做英數。

原文章由 judywan 於 07-12-10 15:22 發表

我覺得唔須要做英數來應付編班試。。。。。

原文章由 Goody 於 07-12-10 16:51 發表
應該係唔須要o既, 況且唔係間間都一定用英文答。  不過真係擔心咪做下無妨咁 o者。 我女學校真係英文作答,而我係佢考完先知,當然事前都冇做英數。

...

平時做下英數當然好啦,值得鼓勵。但係為考編班試而去橾。又晤使既。同一條題目,份卷度有齊中英文版,英文唔係咁叻既,緊係用中文答啦。:D :D :D
反而分數高的話,對於編班就真係有幫助喎。。。。。

有冇影響就唔知,不過有中英對照,應該唔係好大分別,只是文字題作答時將d 中文字改做英文咁囉, 我覺得唔會好難。

原文章由 FengMaMa 於 07-12-10 15:41 發表
但如果小朋友沒有接觸過英數/中數, 這樣考編班試時遇到非本身學的, 會否影響小朋友編班成績及會否影響小朋友師弟妹

banding的成績呢? 我只想知清楚這個制度是怎樣, 別無其他意思的!  ...

Dear Goody, Judywan,

Good morning!  明白了, thanks for your reply.  Many thanks.

其實唔使太過操練, 唔好比太多壓力佢地, 我大囝當年都係就咁去考(讀開中文小學), 考完學校比d好簡單既英文數學卷比佢地翻屋企係暑假慢慢做, 等佢地適應下......

不要忽視中一編班試

原文章由 LittleKidult 於 07-12-11 10:25 發表
其實唔使太過操練, 唔好比太多壓力佢地, 我大囝當年都係就咁去考(讀開中文小學), 考完學校比d好簡單既英文數學卷比佢地翻屋企係暑假慢慢做, 等佢地適應下...... ...

不要忽視中一編班試
1)話明分班試,即將中一生分流,有精英班、普通班、輔導班
2)如不做好準備,一入去讀中一便入輔導班便大件事
3)分班試中文試卷是可致命的,因為一小時要包作文,反應慢啲都死。
4)建議臨考前買一些中一編班試作業做吓,可熟習考試模式,不致嚇窒。
5)中一編班試是會影響學弟妹的升中派位組別的配額。故為己為人都要考好啲。

原文章由 ONETHIRD 於 07-12-11 13:47 發表

不要忽視中一編班試
1)話明分班試,即將中一生分流,有精英班、普通班、輔導班
2)如不做好準備,一入去讀中一便入輔導班便大件事
3)分班試中文試卷是可致命的,因為一小時要包作文,反應慢啲都死。
4)建議臨考前買一些中一編 ...

現在的學生真苦,辛苦完小五小六,連分班試都要操?

要知道,並非所有學校都有精英班輔導班之分,分班試可能對學生本身是無關痛癢的。就算有分精英班輔導班,不如讓小朋友盡自己能力應考,不要再操操操了。

中學是六年的抗戰,就算中一入輔導班,都不是世界沒日,說不定輔導班的額外資源能更好地照顧學生呢。

我不會過份操練小朋友, 亦不要求他們入精英班, 但都會比一些練習他們做先, 是為自己和為他們的小師弟妹,希望可以爭取一些好成績

我大仔當年都冇操過, 但入到精英班, 不過跟住果年就出左局, 我覺得冇乜所謂, 只要成續唔太差就得, 佢考約60~80名(全級級190人), 其實我唔係太明佢地學校點分班, 有d好好成績既都入唔到精英班而同佢同班.......
不過佢讀得開心就冇問題既, 只係覺得個書包太重啫.....(間學校係赤柱既)
‹ 上一主題|下一主題