用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 中一新生面試
go

中一新生面試 [複製鏈接]

昨天在中一新生面試做義工,發覺有好多HKUGA的小六生面試,好多仲着住校服,另外覺得佢地待人、交談.....吾錯。看來來年新生質數吾錯
   0    0    0    0

我都同個女去面試, 比起第一年, 多好多學生穿校服去面試, 望去學生都幾樣好(即係似乖學生啦), 我都估今年學生質素又提升了! 恭喜

原文章由 freddielau 於 07-12-9 12:14 發表
昨天在中一新生面試做義工,發覺有好多HKUGA的小六生面試,好多仲着住校服,另外覺得佢地待人、交談.....吾錯。看來來年新生質數吾錯 ...

william,

很少見你上來了,今年到令千金啦!

作天我也有做義工,見家長們都很不錯。

小朋友和家長面試難不難?

原文章由 william28 於 07-12-9 14:51 發表
我都同個女去面試, 比起第一年, 多好多學生穿校服去面試, 望去學生都幾樣好(即係似乖學生啦), 我都估今年學生質素又提升了! 恭喜

Hi goodkids,

係呀, 近來較忙, 連EC學生家長祈禱會都去唔到, 可惜
今年又到小女申請入EC囉!
您見到很不錯的家長, 希望包括我們啦, 好易認呀, 係幾靚(佬靚婆)的一對囉:tongue:
個女話數學題目較難, 家長都OK, 不算太難!

不過您又知我少咗上來? 您都好.......醒啊!

原文章由 goodkids 於 07-12-9 21:48 發表
william,

很少見你上來了,今年到令千金啦!

作天我也有做義工,見家長們都很不錯。

小朋友和家長面試難不難?

william28,

祝你囡囡順利入到 EC 大家庭,否則阿妹見
阿哥讀得這般開心,而自己就不同,那時做父母的又是一番滋味!

See you in next Prayer meeting.

原文章由 william28 於 07-12-10 17:37 發表

您見到很不錯的家長, 希望包括我們啦, 好易認呀, 係幾靚(佬靚婆)的一對囉:tongue:
個女話數學題目較難, 家長都OK,  ...

原文章由 william28 於 07-12-10 17:37 發表

個女話數學題目較難, 家長都OK,  ...

數學題目較難? 我下午都有去幫下手,可能個人比較八,所以幾有衝動想走入去問下老師,可唔可以都畀我考一次?一來可以過下癮,二來順便睇下張來如果囝囝順利在EC小學畢業後,大約可以去到乜埋程度。 不過老師可能會話:「呢位家長你都係唔好攪野喇,你咁大個人如果萬一考個唔合格咪...... 好瘀!

其實我們的數學都是正在接受小學再培訓 (因要培太子讀書),退化速度不斷增快,小六試題肥佬也可以理解,希望老師也多多包容啦!

原文章由 Dennisk 於 07-12-10 23:27 發表

數學題目較難? 我下午都有去幫下手,可能個人比較八,所以幾有衝動想走入去問下老師,可唔可以都畀我考一次?一來可以過下癮,二來順便睇下張來如果囝囝順利在EC小學畢業後,大約可以去到乜埋程度。 不過老師可能會話:「呢位 ...

您講得好啱, 除了包容別人, 也要自我包容吓, 不竟時代唔同了!

Hi Dennisk,

我都可能唔識d數學題都唔出奇
不過唔緊要, 人誰無瘀, 瘀而能改就得啦!

我當日都有幫手, 數學題好似是最難的, 多數同學都話唔識。因為牽涉到抽象思維, 同學未必習慣。

不過, 佢哋個樣真係好乖好可愛。

仲有, 當日被好多同學與家長誤會了我是老師, 真好笑!

原文章由 william28 於 07-12-11 09:05 發表

您講得好啱, 除了包容別人, 也要自我包容吓, 不竟時代唔同了!

Hi Dennisk,

我都可能唔識d數學題都唔出奇
不過唔緊要, 人誰無瘀, 瘀而能改就得啦! ...

原文章由 David_Dad 於 07-12-11 10:26 AM 發表
我當日都有幫手, 數學題好似是最難的, 多數同學都話唔識。因為牽涉到抽象思維, 同學未必習慣。

不過, 佢哋個樣真係好乖好可愛。

仲有, 當日被好多同學與家長誤會了我是老師, 真好笑!

...

me2...校長當日都有客串interview(both English & Maths) He spent much less time than other teachers....It's lucky for those 3-4 candidates

原文章由 freddielau 於 07-12-11 11:09 發表

me2...校長當日都有客串interview(both English & Maths) He spent much less time than other teachers....It's lucky for those 3-4 candidates

校長技癢(身痕)

我都係云云眾多面試家長之一, 亞女話數學好難, 佢同校嘅同學仔都話唔識...

真係好想知道當日一共有幾多學生面試, 命中嘅機會有幾多?
各位家長義工可唔可以放少少料黎呢?

原文章由 vespa 於 07-12-12 01:04 PM 發表
我都係云云眾多面試家長之一, 亞女話數學好難, 佢同校嘅同學仔都話唔識...

真係好想知道當日一共有幾多學生面試, 命中嘅機會有幾多?
各位家長義工可唔可以放少少料黎呢?

...

total 500 applicants, but there may have some chance for 2nd round as told by Principal Lo

謝謝回覆, 原來有成500人申請, 睇黎競爭都幾大下, 希望可以收我亞女啦!

到底D分係點計呢?
操行...?
成績...?
活動...?
獎項...?
學生臨場表現...?
家長臨場表現...?

2ND ROUND會係幾時呢?

[ 本文章最後由 vespa 於 07-12-12 23:01 編輯 ]

Hi vespa,

我都想知!

請問今年家長interview既問題?

亞女話用普通話讀左篇文章, 同英文老師傾計, 又讀左篇英文文章, 再計左幾條好深嘅數學題, 就係咁....

好似問点解想讀播道, 又問會否俾手提電話給小朋友帶返學, 另外個條問題唔記得啦!Sorry!

原文章由 sunfamily28 於 07-12-13 15:50 發表
請問今年家長interview既問題?
Connie

原文章由 connie0213 於 07-12-13 09:12 PM 發表
好似問点解想讀播道, 又問會否俾手提電話給小朋友帶返學, 另外個條問題唔記得啦!Sorry!

話說當日踫見友人兒子面試,於是致电其父手提電話,原來當時他剛剛在家長面試,問題正好是手提電話,於是他便當住老師面前把手机関掉,再打蛇随棍上,說成不贊同學生帶手機上堂,哈哈!害佢變成幫佢

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-12-14 10:14 編輯 ]

原文章由 freddielau 於 07-12-13 22:01 發表

話說當日踫見友人兒子面試,於是致电其父手提電話,原來當時他剛剛在家長面試,問題正好是手提電話,於是他使當住老師面前把手机関掉,再打蛇随棍上,說成不贊同學生帶手機上堂,哈哈!害佢變成幫佢 ...

好野! 服晒佢!
‹ 上一主題|下一主題