用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 are we wrong?
go

are we wrong? [複製鏈接]

入到心水名校, 開始迫個仔‧但係 , 我今日 發現佢靜靜呢mine
crying .
are we wrong? we both try hard to squeeze out time for his study. I do understand it's tough but not sure if he had too much pressure from it.

may be , I should slow down a bit...................
   0    0    0    0

回覆 #1 lalasweetie 的文章

現在開學才3個月,可能未適應小學生活,又遇啱考試期,至有辛苦沮喪感覺,小朋友好快適應的,你先唔好迫得他太緊,大家放鬆小小,放聖誕假去玩下,遲些實會好些,千萬不要放棄,其實讀普通學校一樣都辛苦,只不過對手弱你至唔覺自己差,壓力少D吧!但長遠個小朋友係咪好呢?玩吓玩吓好快大,出到社會便先輸人一步。(雖然成績不是一切,但又有多少個幸運兒?)我個仔都係讀名校,大家可交流下心得。

名校往往在班內已有很多競爭的壓力, 家長要小心是不是要在家中再加壓力.

小朋友覺得家庭是後盾, 是不論任何情況都會提供幫助和包容的地方, 比一切重要.

如果你可以負擔, 請補習老師是一法. 原理是我們保持著父母的角色, 正如我們不會自己教小朋友彈琴一樣(免傷和氣).

雖然我個仔到出年至需要揀小學,我最近都正為呢個問題問自己.
原因,我有兩個朋友,佢地仔女分別在港島區兩間著名男女小學就讀過.我可算睇住佢地兩個長大,到左四年班開始,發覺佢地出來見面時,好靜,吾開心,仲好吾耐煩既樣.以前我未有仔女,以為小朋友到咁上下就會自己地變成咁!
兩個小朋友都不算是校內尖子,沒有派到原校,但派到的中學亦不算太差.不過,見到佢地既仔女就明顯比讀小學時開朗不少.
我近日刨選校天書之餘,又跟依兩位朋友談過,問問她們有否後悔將子女送到名校讀書.那知,她們都分別答:"有!真的好後悔!"
因為,她們都覺得令子女添上太大壓力之餘,還傷害了親子情.就是她倆分別曾說向學校求情,盼望子女返原校升,但兩個小孩都分別說不肯回去!
她們這是真實的個案!出現在不同年份!所以,我對名校的抉擇都有點猶疑.

原文章由 妙mill 於 07-12-9 18:51 發表
原因,我有兩個朋友,佢地仔女分別在港島區兩間著名男女小學就讀過.我可算睇住佢地兩個長大,到左四年班開始,發覺佢地出來見面時,好靜,吾開心,仲好吾耐煩既 ...

任何學校都會有好處和壞處, 名校可以提供較具挑戰性的學習環境, 但郤易引來壓力.

但家長怎樣處理, 是影響著結果是福是禍的重要因素之一.

可以分享的是, 我為囡囡選校, 一條龍是重要考慮之一, 就是希望避免校內同學過強的互相競爭(爭中學配額).

醒目開學勳章

我都係下年先要揀小一, 都好驚如果揀o左一間唔適合個仔o既學校唔只佢讀得唔開心, 更加會傷害o左親子o既感情! 但點先為之適合, 我又真係唔係好知..... 間間學校都話自己係活動教學, o係度讀o既小朋友個個都好開心..... 間間如是, 你叫我地做父母o既點揀~~~ 有時甚至唔到我地揀, 又話要考又話要抽, 真係好迷茫.....

原文章由 Geni 於 07-12-9 21:35 發表
我都係下年先要揀小一, 都好驚如果揀o左一間唔適合個仔o既學校唔只佢讀得唔開心, 更加會傷害o左親子o既感情! 但點先為之適合, 我又真係唔係好知..... 間間學校都話自己係活動教學, o係度讀o既小朋友個個都好開心.... ...

我地都煩左好耐, 又要患得患失.

不過我地的原則是, 親子關係最重要, 乜學校都不及這種關係.

原文章由 星級國民 於 07-12-9 21:21 發表

.....

可以分享的是, 我為囡囡選校, 一條龍是重要考慮之一, 就是希望避免校內同學過強的互相競爭(爭中學配額).

我對這一點有不同的見解。中學學位分配是一個按能力把學生編去適合學校的一個過程。亦即是說能力好的學生會入頂尖的學校,去盡量發揮他的所長。能力較差的學生編入較適合他們的學校,讓他們仍然可以發揮所長,不會長期在眾同學的後面跟著跑。

同學或家長之間的關係不是互相競爭關係,而是相互分享的關係。而這種關係不會因大家升讀不同中學而完全消散。正如由幼稚園升上小學一樣,我相信大家和以往的幼稚園家長也一直有聯絡,過往報小學時也不會把對方視為對手或敵人。

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-12-9 21:52 發表

我對這一點有不同的見解。中學學位分配是一個按能力把學生編去適合學校的一個過程。亦即是說能力好的學生會入頂尖的學校,去盡量發揮他的所長。能力較差的學生編入較適合他們的學校,讓他們仍然可以發揮所長,不會長期在 ...

有點不同. 幼升小, 第一回合靠計分, 第二回合靠幸運. 報私校和直資靠面試, 幼稚園內的表現基本上沒有影響. 也沒有小學給幼稚園一個百分比的配額, 當然家長不是互相競爭的對手啦.

某些小學, 85%可入直屬中學, 那個個學生和家長都不想成為那15%, 另一些是25%可入家長心儀的聯繫中學, 競爭更慘烈. 問題是, 這些全由校內成績決定, 因此校內變成你死我活的爭鬥場地.

原文章由 星級國民 於 07-12-9 22:08 發表

某些小學, 85%可入直屬中學, 那個個學生和家長都不想成為那15%, 另一些是25%可入家長心儀的聯繫中學, 競爭更慘烈. 問題是, 這些全由校內成績決定, 因此校內變成你死我活的爭鬥場地.

沒有人想成為最尾的15%,所以孩子和家長都要努力。但當他是最尾的15%,強行升讀原有的中學不會是一件好事情。

聯繫的85%是指中學學位,不是指小學的學位。有足夠學位的中學,只因小學有少量Band 3學生,所以不能全收小學的學生。因此他們的小學畢業生是不應該和同學競爭的,而是突破自己的成績。

如果15%都有壓力,那樣你一定要留意留班率。有些新的一條龍直資,在接近升中時,留班率是很高的,而留班率一般是不對外公佈的。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-12-9 22:53 編輯 ]

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-12-9 22:48 發表

沒有人想成為最尾的15%,所以孩子和家長都要努力。但當他是最尾的15%,強行升讀原有的中學不會是一件好事情。

聯繫的85%是指中學學位,不是指小學的學位。有足夠學位的中學,只因小學有Band 3學生,所以不能全收小學的學生 ...

如果架構上中學是四班一級, 小學也是四班一級, 中學的85%=小學的85%.

原文章由 星級國民 於 07-12-9 22:51 發表

如果架構上中學是四班一級, 小學也是四班一級, 中學的85%=小學的85%.

中學一般上比小學多一,兩班。(當然有例外,但很少是中學和小學的學額完全一樣。)尤其是在新學制下,沒有5班的話是不能給學生有足夠選修科目。

聽完你的例子, 即時減輕了壓力!多謝!
幾時都係小朋友的感受和母子關係最緊要.
(**我的小朋友明年才入小一, 已考到一間很好的男校)

原文章由 妙mill 於 07-12-9 18:51 發表
原因,我有兩個朋友,佢地仔女分別在港島區兩間著名男女小學就讀過.我可算睇住佢地兩個長大,到左四年班開始,發覺佢地出來見面時,好靜,吾開心,仲好吾耐煩既 ...

王國長老

現行直屬中小學之直屬額,
唔係中學部學額之85%,
而係扣除自行分配學額30%之後,
剩底餘額內之85%,所以收唔到咁多架,
因而在讀直屬小學嘅學生一樣競爭好大嘅。

原文章由 星級國民 於 07-12-9 22:51 發表

很多家長都不能成熟地看子女的教育,只跟大圍的方向把子女推往看重學術表現的名校,所以做成壓力和傷害。

現今其實是可以"條條大路通羅馬的"。各位,不要執着在某階段競爭,而損害親子關係啦!這將會是得不賞失的。壓力愈大,反抗愈大。
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

王國長老

其實,壓力唔係來自名校與否,
十居其九來自父母,自已迫緊子女罷!
好多名校有直屬額,升中點都收成半有多啦,
子女真係能力不到,父母係咁一咪迫!
之但係非名校就唔使迫?唔一定,
地區學校要升上好中學,一樣睇成績,
如果父母唔介意子女升上任何中學,
根本個個細路都可以開心無壓力,
所以問問自己,過到自己仔女讀乜都無問題了。

原文章由 peppergin 於 07-12-10 10:43 發表
很多家長都不能成熟地看子女的教育,只跟大圍的方向把子女推往看重學術表現的名校,所以做成壓力和傷害。

...

原文章由 peppergin 於 07-12-10 10:43 發表

現今其實是可以"條條大路通羅馬的"。各位,不要執着在某階段競爭,而損害親子關係啦!這將會是得不賞失的。壓力愈大,反 ...

In reality, pressure of getting into "good" secondary schools is very large under the current banding system and the labelling of EMI/ CMI schools.  Pressure/ competitions come from rankings of students.  Parents are so anxious about the kids' academic results.  So through train schools are better for releasing such pressure.

In a few years' time, most secondary schools have to either delink or form one-dragon with their primaries.

王國長老

係吖!接左龍就輕鬆得多,
但競爭可能更早發生於k.3 呢!
而沒有接龍之小學壓力可更大,
想入間好中學,學位更加少了。

原文章由 WYmom 於 07-12-10 11:07 發表

In reality, pressure of getting into "good" secondary schools is very large under the current banding system and the labelling of EMI/ CMI schools.  Pressure/ competitions come from rankings of stud ...

原文章由 麟媽媽 於 07-12-10 11:18 發表
係吖!接左龍就輕鬆得多,
但競爭可能更早發生於k.3 呢!
而沒有接龍之小學壓力可更大,
想入間好中學,學位更加少了。

Yes, it's the trend, so more parents turn to DSS which are mostly one-dragon schools!  A lot of famous schools have become one-dragon DSS.  I think LS and MCS will gradually form one-dragon, just not sure if they will be DSS.

此所以入讀一條龍的小學那麼受家長的歡迎!我見我的同事,當仔女接近升中時,都非常擔心不能成功升讀聯系的中學,或理想的英中,又需擔憂仔女面試入中學的表現不濟,就連現時不少小五學生亦要開始接受學校的面試特訓,以致家長及仔女精神壓力都很大,同學之間的競爭就更不必說了!
‹ 上一主題|下一主題