用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生K1 2008今日應該收到結果啦
樓主: feliz
go

民生K1 2008今日應該收到結果啦 [複製鏈接]

Accepted am class, very happy and will register this Friday.

我今日收到信啦, 係 am class, 好開心, 星期五會去 reg., 不過都會 in 吓其他幼稚園當試吓.
Richard Matthew Nina

民生K1 2008今日應該收到結果啦

[quote]原文章由 RMN 於 07-12-10 20:47 發表
我今日收到信啦, 係 pm class, 都好開心, 因為我個女11月尾出生都收.

PM CLASS.

14/12 (FRI)要註冊了

我個女都收左了! AM呀!好開心,但周圍都講緊話佢中學轉直資,真定假呢? 不過點都好啦,都係9年後既事,到時可能好多學校一齊轉,跟本無得選擇呢!!!!!!!!!!!!
: 我希望2008年讀民生K1既家長可以得閒傾吓呀,大家有咩學校消息都可互相照應吓,因K1小朋友太細了,未必噤快可以自己同同學仔溝通,希望我地D媽咪大家可以幫吓手呀!你地話好無呀?

唔知點解, 我個心都有的15/16.  因為聽的Friend講民生幼稚園唔係禁好, 而且小學及中學都係私校, 唔能夠享受12年免費教育.

今晚要做決定.明天就要報名 la.  

各位媽咪, 你地點體呀?

回覆 #3 angiebb 的文章

您好呀!我都係今日去註冊,而且又係PM,您小朋友是男孩子定女孩子呀?除了報民生外還有報那幾間?

Hi 雪凝媽0米
今日巳經註冊, 我小朋友係女孩子,你呢?

民生 pm class
迦南 am class
st.cat waiting list
協恩 未收信
宣道 未知去唔去interview
咁你呢?

原文章由 雪凝媽咪 於 07-12-14 13:34 發表
您好呀!我都係今日去註冊,而且又係PM,您小朋友是男孩子定女孩子呀?除了報民生外還有報那幾間?

據我所知民生中学是資助,不是直資,小學是要交學費,不過要$28XX咁貴咩?

原文章由 5I心 於 07-12-9 23:08 發表

i registered in kV.  民生priorityis not my first priority. It doesn't mean not good for this school.  i only feel very expensive if i study at primary school , hkd28XX/Per month . I also not sure wh ...

原文章由 feliz 於 07-12-14 21:16 發表
據我所知民生中学是資助,不是直資,小學是要交學費,不過要$28XX咁貴咩?

民生書院中學部已於大半年前登了報紙將於2009年轉為直資中學。
另外2007-2008年度既小學學費為$2880。這是第二年小學轉為全日的學費,校方亦會考慮來年再調整學費。

今年小學 HK$2800 仲可能出年會調整, 所以小學都算貴架. 不過, 我都係昨天幫個仔報差名啦. 現在正等培正結果及宣道面試.

原文章由 himnt 於 07-12-15 23:06 發表
今年小學 HK$2800 仲可能出年會調整, 所以小學都算貴架. 不過, 我都係昨天幫個仔報差名啦. 現在正等培正結果及宣道面試.

I didn't register .  Because i suppose Secondary will be change to subize after 2009.  I cannot afford the exp.

Good luck every mum, and choose the school.

回覆 #5 angiebb 的文章

Hi Angiebb,
我小朋友都係女孩子,您收到協恩信未呀?我未收到,我覺得機會不大,您小朋友面試當日表現好嗎?我小朋友係一半一半,除了這兩間我已註冊有聖三一及浸信會,St.Rosa要到1月份才面試,您是否在職媽咪呀?

回覆 #33 雪凝媽咪 的文章

hi

當日我囡囡表現老師一路問佢都有答,但係時時都望我笑,我都知道唔掂(唔夠習中),結果係唔收我囡囡, 到呢刻囡囡會讀民生,我係全職媽咪

回覆:民生幼稚園

hello,12verbb,你好,
好開心收左我囡囡下午班,上星期五去左交留位費,同你一樣,希望可以同多d K1的家長多多交流,互相照應.請多多指教.
其實我囡囡的表哥即係我姨甥係讀緊k2上午班,我家姐同姐夫成日讚學校好,所以我咪報名囉,咁好彩又俾亞女考到,依家我申請緊轉上午班,希望可以啦,因為我係半職媽咪,唔駛返上晝,如果讀上午班就可以親自接送亞女,同老師多d溝通.:

原文章由 12verbb 於 07-12-12 23:45 發表
我個女都收左了! AM呀!好開心,但周圍都講緊話佢中學轉直資,真定假呢? 不過點都好啦,都係9年後既事,到時可能好多學校一齊轉,跟本無得選擇呢!!!!!!!!!!!!
: 我希望2008年讀民生K1既家長可以得閒傾吓呀,大家有咩學校消息都可互相照應吓,因K1小朋 ...

hi Angie bb, 我係 12ver bb呀, 我都有諗過比我個女in St.Rose呀, 但原來中學搬左去沙田, 點算呀噤遠? 仲有呀, 噤算唔算誇區架? 我有d煩, 如果民生中學都轉直資, 太貴了! 好似唔係太值, 我其實係德望畢業生, 如果民生中學轉直資, 我有可能比佢考德望小學, at least 有10分, 又係band1學校, 又近d....但我又好想佢讀民生wor!因為男女校我覺得好d, 點好呢?
我都係在職媽咪呀!

原文章由 雪凝媽咪 於 07-12-17 13:59 發表
Hi Angiebb,
我小朋友都係女孩子,您收到協恩信未呀?我未收到,我覺得機會不大,您小朋友面試當日表現好嗎?我小朋友係一半一半,除了這兩間我已註冊有聖三一及浸信會,St.Rosa要到1月份才面試,您是否在職媽咪呀? ...

hi choifung, 好開心識到你同你小朋友呀! 希望你轉到上午班啦! 你住得近唔近學校呀? 我住將軍澳都幾遠! 哎!依傢煩緊比唔比囡囡讀民生,因佢地話sure左中學係直資, 好似唔係好值噤! 我個女依傢讀緊nursary係私校,除左中文同國語堂之外, 全日都用英文上堂,但民生幼稚園係都只得1星期兩堂英文, 依傢仲要中學都轉埋直資, 我又覺得好似唔太值....你又點睇呢 ?
好煩,本來收左囡囡好開心,依傢又好似自己攞黎煩噤!....
原文章由 choifung618 於 07-12-18 18:01 發表
hello,12verbb,你好,
好開心收左我囡囡下午班,上星期五去左交留位費,同你一樣,希望可以同多d K1的家長多多交流,互相照應.請多多指教.
其實我囡囡的表哥即係我姨甥係讀緊k2上午班,我家姐同姐夫成日讚學校好,所以 ...

我打去政府部門問過是否直資中學

各位媽咪,

我今日忍唔住打左去政府九龍城區教育詢問處問過呀(tel:36984141),佢話肯定到目前呢一刻都收唔到有民生中學apply轉直資既資料, 所以暫時可以放心! 如有問題亦可直接打去問, 同部門既人專答有關學校問題!

12ver bb

回覆 #36 12verbb 的文章

hi 12verbb
我無報st.rose, 我都覺得男女校好d,我都有諗如果大家都係直資點解唔試試多幾間,你住係邊?

我住將軍澳呀!因我覺得區內學校唔知好唔好,所以決定比囡囡由幼稚園開始誇區, 本來1st choice係民生, 諗住男女校英文學校又係叫做有中小學都幾難入,但又聽人講話連中學都轉埋直資, 噤既價錢就可能要諗吓先了!因噤既價錢仲有好多choice! 但點都好,我會比佢讀左民生幼稚園先, 升小學時再算啦!因d人話出面學校都鍾意收民生d學生!
‹ 上一主題|下一主題