用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 新人報到!!!
go

新人報到!!! [複製鏈接]

有無 08/09 年度既家長呢??

我妹妹入左喇 =) [我大佢14年]
好開心呀, 因為我屋企3姐妹都係 SRL小學出黎喇
真係...仲開心過自己升到大學

有無其他 08/09 P.1 既家長o係度??
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我2個女要叫你一聲"師姐".

原文章由 skyshing101 於 07-12-7 11:39 發表

有無其他 08/09 P.1 既家長o係度?? ...

原文章由 skyshing101 於 07-12-7 11:39 發表

hi~
咁你有冇讀番原中學???
我自己個妹,係SRL中學畢業(o個時重未搬去沙田),而家個女就讀緊SRL小三!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我果時因為係頭一兩年搬去沙田,,
媽咪話太遠同埋咩都未 settle,
(果時好似係隔離座 building 打緊樁, 媽咪話唔太好)
所以無直升呀 =(
最後去左間15分鐘番到既學校 =)

但係我大妹有升番原校呀~
今年中四嚕~

原文章由 cameo 於 07-12-10 00:02 發表

hi~
咁你有冇讀番原中學???
我自己個妹,係SRL中學畢業(o個時重未搬去沙田),而家個女就讀緊SRL小三!!

回覆 #3 心心媽 的文章

佢地幾年班??

原文章由 skyshing101 於 07-12-11 15:33 發表
我果時因為係頭一兩年搬去沙田,,
媽咪話太遠同埋咩都未 settle,
(果時好似係隔離座 building 打緊樁, 媽咪話唔太好)
所以無直升呀 =(
最後去左間15分鐘番到既學校 =)

但係我大妹有升番原校呀~
今年中四嚕~

...

skyshing,
咪你媽咪o既決定都好正常o既,因為我妹走左之後,知道母校要搬當時都覺得唔好,始終個區唔同左!
我妹當年唔係SRL小學,當升到SRL中學時都讀得好吃力,到中六時升唔到原校!!佢話當時SRL原小學升上去的,成績都係好,外來反而會追得辛苦!!
AND請問而家SRL中學有幾多班呀??到中六又有幾班??
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

聖羅撒學校

Hi,

Would you tell me the English standard of this school?
How about Maths?
Is it only only English lesson uses English to teach?
Do you learn the St Rose Sec School is in band 1?  
Pls share!
Thanks!

cameo,
而家中一至中五都有五班, 預科有2班, 1文1理
第時334中一至中六都會開6班~

我妹讀8科... 佢果班有人想自修多科, 但係好 harsh 架,
任何一科唔合格都唔可以自修...
佢話佢果班無人自修到呀...

eh-oh,
Would you tell me the English standard of this school?
How about Maths?  
the average score of the past 3 years in HKCEE

A/B       pass
eng. (syl. B)     43%    100%
中國語文         42%     97%
maths               54%    99%
pass 5 subjects : 99%
Is it only only English lesson uses English to teach?
no, almost all subjects are taught in english =)
Do you learn the St Rose Sec School is in band 1?
yes!!

我個女也是入左 , 到時可再聯絡聯絡 !!!

我個女也是入左, I just got the result last Sunday.  Very Happy.     1 st choice.    Thanks God!

My gal also going to study in SRL~
Nice to meet you all! Cheers!~

我個囡都入左, 今日去小一註冊

原文章由 katieman 於 08-6-10 11:26 發表
My gal also going to study in SRL~
Nice to meet you all! Cheers!~

Hi , my daughter will be P.1 in coming sept. , I'm soooo
happy....

想問吓各位有無識人係第2輪統一派位填st. rose 在第2位而收 (第1位報hy)?

因我囡囡明年 (09) 小一, 家住 34net, 較近 hy & mcs, 故想作以下安排 :

第1輪 (自行計分) : mcs (因有 20分)
第2輪 (統一派位) : hy (第1), st. rose (第 2)

你哋覺得會唔會好大機會全部都唔入, 要派到好後 ?

請問大家知唔知st. rose 幾時搬? 搬去邊 ? 幾時返回界限街 ? thks

原文章由 WKNG 於 08-4-15 13:55 發表
我個女也是入左 , 到時可再聯絡聯絡 !!!

My daughter is in class 1 A  , how about your daughter?

原文章由 katieman 於 08-6-10 11:26 發表

My daughter will be P.1A  in St. Rose , how about you ?
keep contact later....

回覆 #5 ivy.ng 的文章

My daughter will be P.1 A in SRL , how about you? keep contact later.....

原文章由 Krystal_Ma 於 08-6-10 09:26 發表
我個女也是入左, I just got the result last Sunday.  Very Happy.     1 st choice.    Thanks God!

My daughter will be P.1A in SRL , how about your daughter ? Keep contact later....

My daughter will be P.1A in SRL , how about your sister?
keep contact later.....

回覆 #2 yauyauyanyan 的文章

My daughter also in P1A.  Keep in touch!  
‹ 上一主題|下一主題