用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想談一談,迪士尼美語世界!
go

想談一談,迪士尼美語世界!

請問有沒有家長是買了給小朋友學習,想聽聽閣下的comment!!

看過sample, 決定不買, 因為不覺得會有效. (太著跡要教英文)而沒有足夠的英文環境.

原文章由 星級國民 於 07-12-9 18:12 發表
看過sample, 決定不買, 因為不覺得會有效. (太著跡要教英文)而沒有足夠的英文環境.

謝謝你的意見,相信一套也不會太平,請問怎樣去教18個月BB去認識英文呢?你有心得嗎?

看英語電視(家有disney channel, disney playhouse [now台]), 參加英文playgroups

I & some of my friends bought it. We all think that it's marvalous!

My son now is 11 months and can understand words or even make the sounds like clap, ball, car, orange...

I really appreciate the benefits it brings, not only that BB can learn english but it guides the parents how to play with BB

One of my friend said it's not good but finally bought it afterwards just becoz the 2nd sales' presentation is much better

在囝囝八個月大時我買了,然後一步步跟着用.老實講, 真係好貴, 我地係平民, 重要每年會費. 佢係5yrs果年畢到業. 之後就好少用, 然後今年我賣左比一位bk mama. 我一共用左約5萬元.

講番亞仔已經7yrs,佢的英文程度比同班同學略高少少, 而且對英文有興趣. 看的英文書可以比同學較深, 如果比我反轉頭, 我都會買(二手就最好無咁貴,但當年沒二手), 因真係學到野, 當然沒有sales 講得咁學得咁多(佢地講到會飛). 但係有幫助的.

原文章由 tize2002 於 07-12-7 07:32 發表
請問有沒有家長是買了給小朋友學習,想聽聽閣下的comment!!

我女女15個月,幸運地女女四五個月左右,我堂細佬升中了,他媽媽將她的整套迪士尼美語世界送了給我,當然,她那套是7-8年前的舊教材,但我知道內容方面跟現有的相約,只是畫質及talkalong卡沒那麼先進,在沒有人指導下,我也很用心的陪女女一起看,10個月以來,女女不但培養出喜歡迪士尼的所有人物,還學懂了很多英文,對音樂及跳舞亦十分雀躍。例如歌中有"clap your hands now clap clap clap, turn yourself around, put your hands up in the air, bend down to the ground, touch your head and touch your toes, stand up straight and touch your nose, clap your hands now clap clap clap, now jump up and down, and turn yourself around", 這首歌一播全部動作都能跟著做,也能做出"put your hands up, wave your hands" 等動作。而且還會跟著卡機說book、chair等字。後來,由於女女太喜歡又認為只要用心教導這套教材一定能發揮效用,於是我就購買了新版的部份教材,讓女女可用新的卡機來邊玩邊學,也有多了一套playalong的教材,女女買了回來後,看了才幾次,帶她出外竟會指著雀仔說"bird"。現在我女女所會說會做的,大多是英文,當然每套教材都有它一定的用處,最重要是家長能不能用心指導跟培養嘍!!

發新話題
用戶名蜜蜜 [退出登錄]

我個人認為套教才ok,但是太貴啦,不太值,
坊間有好多好好的教材都可以令bb愛上英文,
如:GC READER 套裝教材,蒙特梭利個套英文教材(都貴)....
     買教材最好視家庭收入而定啦!
重點是:你...或你先生有無心機or時間在生活中令bb多聽多說英文,這才是重點!這也是我們教仔仔這幾年來的經驗所得.

我係囡囡14個月個時買左, 依家用左差唔多10個月, 佢已經好似蜜蜜媽咪個囡囡咁, 有d歌仔既動作識做啦, 佢仲知道邊首歌仔係邊本書同邊一頁添, 呢d係之前無唸過佢會記得既

仲有, 佢都係非常鍾意迪士尼既卡通人物, 雖然出面真係好多唔同既教材, 但我個人覺得, 只有令小朋友印象深刻及鍾意, 佢至會有興趣使用, 呢個都係我買呢套教材既原因之一, 當然買個時我同老公最擔心係佢唔鍾意睇, 因為囡囡本身係唔鍾意食電視同dvd架, 但依家佢日日都會聽cd, 睇dvd及書, 同玩遊戲卡, 我地已經當係賺左啦, 不過如果唔係呢套教材, 其他好似now既disney channel或兒童台, 佢就無興趣睇喎, 因為佢地真係識得分架

不過如果真係想買呢套教材, 我唸父母要好有心機陪佢玩同睇架, 如果唔係就算有幾好既教材, 佢都吸收唔到, 我本身都唔係用太多時間陪佢, 但工人姐姐就會每日係唔同既時間同佢用呢套教材, 所以有時我地認為佢唔識既字, 原來佢係識架, 真係俾佢嚇親 (開心個種), 希望我既意見可以幫到大家啦

:  本人認為買迪士尼無錯.  如果你有時間陪佢用係超值.

我B女四個幾月大,用咗DWE個多月喇!
佢聽歌仔時開始有D反應,睇得出佢幾開心同有留心聽,我會比心機同佢玩play along,希望佢會喜歡 la!:loveliness:

原文章由 meredo 於 07-12-12 14:19 發表
我B女四個幾月大,用咗DWE個多月喇!
佢聽歌仔時開始有D反應,睇得出佢幾開心同有留心聽,我會比心機同佢玩play along,希望佢會喜歡 la!:loveliness:

我自己見到有d朋友用呢套
佢都係多數play singalong playalong 同songs
多數係聽 吾播
我見佢bb 一聽到d歌 "冇播畫面既"
都會好心似有開畫面咁
跟住有畫面果d野去做
我自己覺得幾恐怖
好似洗腦咁

學英文吾係應該因為有用有需要而去學聽學講嫁mei
bb都一樣嫁
你教佢中文
使吾使日日 俾重覆又重覆既野去聽同睇呢
咁樣我都知佢一定會記得歌或畫面睇果d野
但係咁樣真係真係對bb好????
你會吾會為左學德文 學日文
日日係度睇同一套碟聽同一set歌呢
咁米好似 聆x風咁?
你又覺得佢成效點呢?

原文章由 JadeW 於 07-12-13 00:25 發表

佢都係多數play singalong playalong 同songs
多數係聽 吾播
都會好心似有開畫面咁
跟住有畫面果d野去做
我自己覺得幾恐怖
好似洗腦咁

學英文吾係應 ...

唔太同意jadew所講"幫bb洗腦"同"只跟住歌做返個畫面"。因為事實是bb很喜歡聽它的歌,聽起來會開心的跟住跳跟住唱,從中學到不同的生字,例如"clap, head, wave, nose, toes, stand up, bird, sky, blue, turn around, ball, abc (alphabets), jump, run, dig, cat, bee, splash, duck, fingers, dance, open, up and down........." (還有很多,不數也不知原來個女已學識那麼多) 等等。bb能聽得明白,說得出用得到。所以,還是那句,只要有心機陪佢教佢,每套教材都能發揮效用,而迪士尼美語就算是非常完善的教材系統。比起english time 跟 noddy,我較喜歡dwe亦喜歡它舉辦的活動及電話美語等服務,所以最終還是選擇它。

我覺得JadeW諗得複雜同多咗啲喇!:
其實BB一邊聽歌仔一邊做動作,只不過係從遊戲中學習啫!正如蜜蜜所講咁!
我自己細個嘅時候,都好鍾意聽歌仔,屋企有好多兒歌錄音帶,成日都聽,好開心,係每日遊戲嘅一部份!
小朋友只要佢鍾意係唔會介意重覆聽,介意嘅係大人自己啫!
比BB用DWE係想佢多啲接觸英文,令佢覺得學習係有趣,一邊玩,一邊又學到啲知識,OK呀!
學習唔係一定要咁死板,可以靈活D,都學到嘢口架,唔係一味死背死讀!
唔好諗得咁誇張!Relax

原文章由 蜜蜜 於 07-12-13 02:12 發表

唔太同意jadew所講"幫bb洗腦"同"只跟住歌做返個畫面"。因為事實是bb很喜歡聽它的歌,聽起來會開心的跟住跳跟住唱,從中學到不同的生字,例如"clap, head, wave, nose, toes, stand up, bird, sky, blue, turn around, ba ...

咁請問整套迪士尼美語世界要多少錢才買到?又怎樣有系統呢?

Thank you so much!!

我bb18個月,睇左2個月,我記得開始時睇左playalong1 1weeks
佢已經識得做d動作,我睇到真係好開心,宜加直程隻dvd未播到下一首歌佢已經唱定先
我3月買時諗住比大仔ge,點知可能佢細過時我借朋友d比佢睇,已經睇厭左唔睇,過時真係想死,成5萬蚊要供3年佢竟然唔睇 ,好在係10月時,我一開比個囡睇佢勁鍾意 ,(之前因為個囡細都冇咩點開比佢),咁先可以同老公講值得買,佢都冇野好講:tongue: 如果你小朋友鍾意又學到野我覺得貴唔係一個問題囉!
洗腦我都唔同意囉,就算我只開cd比佢聽,佢都識做返d動作出黎,同埋佢真係好開心

原文章由 tize2002 於 07-12-13 15:20 發表

咁請問整套迪士尼美語世界要多少錢才買到?又怎樣有系統呢?

Thank you so much!!

我比較特別,本來有人送左一套舊o既俾我,我再用二萬多買些新的及加些本來沒有的給女女。我只買minnie set就是二萬多。如果買晒full set最平的付款方式好像也要四萬九定五萬。不過,如果afford唔到,我覺得買一部份教材(二萬至三萬)都可以囉!
至於dwe的系統算是完善,佢會搞d day camp,christmas/festivals functions, 又有較大型的舞台劇等等的活動,全英語舉行,令小朋友可多d聽多d講,於遊戲中運用,最起碼讓佢覺得講英文係好自然的事,唔會怕講。另外,佢又有電話美語,你book時間就有d外國哥哥姐姐打電話來同小朋友傾偈。而教材本身亦有齊聽看讀寫遊戲各種方式,所以都唔錯。不過我見議你拿world family,noddy english world 同 english time d demo 牒返來俾bb睇一輪聽一輪先,睇下佢對邊隻最有興趣你先衡量買邊套最好,因為最重要的大前提當然是要bb肯睇先會有效的嘛!!
仲有,要買的話一定要下定決心自己要協助引導bb學先好喎,如果唔係咩教材都冇用架!

原文章由 JadeW 於 07-12-13 00:25 發表
多數係聽 吾播
都會好心似有開畫面咁
跟住有畫面果d野去做
我自己覺得幾恐怖
好似洗腦咁
學英文吾係應 ...

成效我又覺得一定會有嘅,
只不過如果真係日日比bb自己看/聽,完全冇互動,冇溝通就真係唔係咁好.
如果有爸爸/媽媽陪住一齊睇&教,效果會好好多.
起碼bb都可以睇到每個字嘅發音/口型, 唔洗只見到隻鴨咀講嘢呀!

原文章由 蜜蜜 於 07-12-14 01:20 發表

我比較特別,本來有人送左一套舊o既俾我,我再用二萬多買些新的及加些本來沒有的給女女。我只買minnie set就是二萬多。如果買晒full set最平的付款方式好像也要四萬九定五萬。不過,如果afford唔到,我覺得買一部份教材(二 ...

十分謝謝妳詳細的解釋,其實已看過他們的Demo,都覺得幾好,所以詢問一下大家意見,他們的歌仔都頗有趣和生動,但價錢實在太貴,要成一個鋼琴的價錢,所以應該付擔不起,唯有買其他相約的CD/DVD給小朋友學習。

我係2002年6月買呢套教材, 當時我小朋友3個月大, 而家我既小朋友就黎6歲啦, 呢套教材對我黎講係超值, 可能你地既小朋友仲細, 一次過比甘多錢會好赤, 當時我決定買果陣, 我都有同樣既心態, 最終我都買左, 呢套教材由淺入深, 由bb 到 7歲既小朋友都岩睇岩學, 我既小朋友而家可以自己朗讀lady bird level 4 既書, 當然吾可以只靠呢套教材去訓練小朋友既英語水平, 係要比個好既學習環境佢, 買多d 書比小朋友, 同佢地一齊 "讀" . 先至會有用. 當時我買成套教材係3萬幾, 除開黎計到左亞女6歲啦, 都一直用緊! 你地話抵吾抵呀? 其實坊間有好多英語既教材, 大部份都係對小朋友有益既, 問題在於小朋友會吾會自動自覺去學習. 呢一個問題就要家長自己去思量. 雖然而家套教材對我亞女黎講係淺左, 但係我都開始用番佢既書教亞女英文文法, 所以我覺得係超值架.