用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母嘅教育background會唔會影響小朋友入名校的機會 ...
go

父母嘅教育background會唔會影響小朋友入名校的機會 [複製鏈接]

囝囝今年讀k2, 明年就要考小學, 有個同學仔嘅家長好擔心,因為佢地知道大部份嘅學校interview都要見埋家長,佢地個囝囝好聰明,學校成績亦唔錯,拉得一手好小提琴,宜家讀緊ST. CAT.,佢打算幫囝囝報考SPPC,DBS......出名的學校,但佢自己只係一個中五畢業嘅家庭主婦, 而佢老公係做裝修(唔識英文), 所以佢宜家好擔心, 話到時就算阿囝有機會2nd round interview/見家長都冇用, 實比佢地搞到個囝冇機會入到呢d名校,佢真係好down ,而我囝囝又未有小學interview嘅經驗,都唔知實際嘅情況 ,究竟父母嘅教育程度會唔會影響小朋友入名校嘅機會? 請大家有經驗嘅家長報吓料,等佢唔駛咁擔心同內疚啦
   0    0    0    0

回覆 #1 eileenycm 的文章

actually, 讀k2, 囝囝好聰明,學校成績亦唔錯,拉得一手好小提琴,k2 ?
how good is the一手好小提琴?
contrato a minor? or little twin star?
u can pay st cat school fee,parents is 一個中五畢業嘅家庭主婦, 而佢老公係做裝修
, no problem la . u can go international school , like hon kei , they cost 100 k i year. or yew chung . no need to be down , no need to do so many interview and compare with those kids from the doctors and lawyer ,it is a different world . even u can get in......I am afraid your kid may not carry a easy life.

宜家讀緊ST. CAT.,佢打算幫囝囝報考SPPC,DBS......讀k2, 明年就要考小學, 有個同學仔嘅家長好擔心,因為佢地知道大部份嘅學校interview都要見埋家長,佢地個囝囝好聰明,學校成績亦唔錯,拉得一手好小提琴,宜家讀緊ST. CAT.,佢打算幫囝囝報考SPPC,DBS......

Case 1)
Parent are both U grade, mom is housewife, father is audit firm boss, their son apply 7 primary schools but only kei see to offer a seat. Their son is study in SC, good play in Cello and won award in painting competition.

Case 2)
Mother with F5 and Father with F3 qualification, father is a trading firm business, their son apply 9 primary schools, 2 schools (DBS and Ying Wah) offer 2nd interview, 1 failed and 1 still waiting result, 7schools are failed. Her son is study in KV, with award in school speech festival.

Case 3)
Parent are both F5, mom is housewife, father is Manager, their son apply 6 primary school, 2 schools sucess, 2 school failed and 2 still waiting result. Their son is study in SC, obtain many awards,  grade 2 piano, grade 1 violin, 50M swim, award in painting competition.

Case 4)
Fulltime mom, father is businessman. Their son is study in CCKG and appl 5 schools. 2 school offer waiting and 2 schools failed and 1 school still awaiting result.

No Guarantee, No Format. Just depends on your child interview performance  and gool luck. But one more important thing, the K2 school report is very very important, all stars is a basic requirement.

睇完真係.....

(1) 中五畢業/做裝修,好失禮?
(2) 讀SC又學小提琴,生活應該可以,小朋友又健康正常,煩什麼.
(3) K2已經咁down,下年殺埋身點面對?
(4) 做人對自己無信心,已經輸晒.
(5) 最重要:入唔到名校又如何?

我看如果輸,唔係輸教育background,係輸對人生&事物既睇法.

[ 本文章最後由 poorpapa 於 07-12-6 05:16 編輯 ]

原文章由 poorpapa 於 07-12-6 04:35 發表
睇完真係.....

(2) 讀SC又學小提琴,生活應該可以,小朋友又健康正常,煩什麼.

我看如果輸,唔係輸教育ba ...

我十分同意,我係一個working mum,老公係所謂"專業人士",不過都係打工,雖然都係所謂"中產"但絕唔係大富人家,囡囡今年考小一,大部份學校都收,我無同佢報dgs, spcc....等既名校,唔想kum大壓力,因為都明知自己個囡唔係佢地杯tea,只要自己有定位,點解會內疚呢

lalasweetie,
I am afraid there are more doctor/lawyer parents in international schools.  Their son will suffer even more.I agree with poorpapa totally:-  
<我看如果輸,唔係輸教育background,係輸對人生&事物既睇法>

[ 本文章最後由 jjd 於 07-12-6 10:41 編輯 ]

原文章由 poorpapa 於 07-12-6 04:35 發表
睇完真係.....

I like point (5),

"入唔到名校又如何" :tongue:

absolutely agree especially the finial conclusion:D  
睇完真係.....

都同意各位健康的睇法。
可能我個人唔夠健康,我都有因為自己背景唔夠好而內疚。
最低限度,別人係old boy/girl,自己個小朋友就從冇享受過呢個優勢。雖然我小朋友都有一間不錯的學校,但自己比唔到最好佢,個心總是酸溜溜

可能小朋友咁樣成長仲開心呢!    唔好 我都唔係old boy/girl, 得就得, 唔得即係唔arm我個囡啦, 搵間arm佢, 佢自然開開心心上學去.

原文章由 VKwan 於 07-12-6 11:52 發表
都同意各位健康的睇法。
最低限度,別人係old boy/girl,自己個小朋友就從冇享受過呢個優勢。雖然我小朋友都有一間不錯的學校,但自己比唔到最好佢,個心總是酸溜溜 ...

[ 本文章最後由 easybring 於 07-12-6 12:23 編輯 ]
~easybring~

都同意各位健康的睇法。
最低限度,別人係old boy/girl,自己個小朋友就從冇享受過呢個優勢。雖然我小朋友都有一間不錯的學校,但自己比唔到最好佢,個心總是酸溜溜 ...

唔使酸溜溜,小朋友入左無old boy/girl加分的小學,應該高興。有好學生才有名校的。:)

名校唔係人人"arm", 入了不一定開心。

我見過:
  • 名校老師,沒什麽了不起,也不用太多預備,因為個個已自動波,找來並做哂past paper,而且出去找補習天王,有殺錯無放過。
  • 有名校學生學業成績很好,卻缺乏生活经驗,所謂「高分低能」。
  • 不少名校小朋友,熊貓眼,臉色蒼白,雙眼無神。好像快樂已離他很遠。
  • 有名校小朋友,言談過於成熟,失去童真。
  • 讀名校,又要上名校補習班。身心疲乏,浪費大好童年。
  • 名校家長互相比較子女成績、捐款數目,互相猜疑,整天成徨成恐!
  • 名校家長,吹谷孩子學琴,最後孩子失去對音樂的興趣。
  • 名女校長大的女孩,嬲媽媽管得太嚴,要求太多,最後離家出走,關係斷列。
  • 名校朋友,壓力太大,身心疲乏,情緒失控,患上精神病。
  • ........
一定有人想說我是酸萄葡。不,我也是名校畢業,我也了解這世上有人會應付得來的。但我覺健康的價值觀,EQ及自我接納,在那裹讀書都需要。在名校讀書,更需要。
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

I feel it's necessary to look down yourself & feel
upset if you have tried your best.  I have never
applied any prviate school for my daughter since I
am single mother so I can't afford the private school fee.  My daughter also lost on 1st round. So what ??
She also has changed to my favourite school on 2nd
round.
I totally agree with :
-做人對自己無信心,已經輸晒
- "入唔到名校又如何"
I think the most important for the kids are the love
and care from their parents. The most important
for the parents are 小朋友成長得開心健康. You can
read from the news that some of excellent students
grew up from the lower class. I believe that :
唔係名校先出叻人

所為名校只不過係相對其它學校平均成績較好而已。名校嘅學生有問題,非名校都唔會冇。名校谷得勁,非名校就唔谷咩?有冇壓力,視乎自己EQ而已。

回主題,我自己經驗,好多所為名校冇要求家長提供文件証明學歷。

如果宜家都有呢個心態, 比你小朋友好彩入到名校, 可能只係惡夢既開始, 到時周圍既家長都係有識之士, 有錢人, 咁入到去咪抬唔起頭做人.  父母自己都咁無信心, 點教育小朋友呀.  我都覺得入唔到名校又如何?既然小朋友天資咁好, 唔一定要讀最top果d學校都可以有好成績.

睇完真係.....

以我身為一個過來人經驗,讀名校係好,但唔一定guarantee個個都係fit 馬.
好多名校學生都係靠自己,反而非名校,一些實力學校,老師下不少心機去教,去幫學生.
今朝先同個同事傾開,父母有幾好背景都好,可以provide 好既學校同環境,但係讀唔讀到書,真係好靠個小朋友自己既動力.
有好多新移民子女,真係唔洗靠父母幫,父母亦幫唔到,但係成績相當好,所以學生既學習動機比讀哪間學校更重要.

其實想入名校的話, 第一重要是地址, 豪宅就一定好過用公屋地址

都同意各位健康的睇法。

其實點為之 "最好"
父母覺得最好 = 對小朋友最好

而家d超級名校都要求申請人提供最近期的地址証明,好似報津校一樣,要証明申請人一家要係果度住!
借地址呢招已經行唔通,因為d名校好醒,小朋友在面試時比人chok 兩chok已經現形,所以冇得出茅招!!:tongue:
地址其實真係名校一個幾重要的參考項目,反而家長學歷就冇辦法check到!!:tongue:

原文章由 fannychoi 於 07-12-6 16:12 發表
其實想入名校的話, 第一重要是地址, 豪宅就一定好過用公屋地址

此說法有d根據......朋友個女讀九龍塘名幼稚園,但小朋友跟祖父住公屋. 結果校巴都唔兜佢果度,但就兜晒附近d私人屋苑. 巧合?!

原文章由 fannychoi 於 07-12-6 16:12 發表
‹ 上一主題|下一主題