用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好失落啊!還沒有學校收…
go

好失落啊!還沒有學校收… [複製鏈接]

Interview了好幾間學校,全部都被reject…連後備都沒有。
見到BK其他小朋友都有幾間學校在手,真令人羨慕…現在,還可以做甚麼呢?
   0    0    0    0

有沒有媽咪都有同樣的經歷?

Cookie-Monster,
不要灰心,仲有大抽獎吖嗎。

唔好灰心,有lucky draw,亦可試到心儀的私小叩門

我都係等待大抽獎, 感覺好苦惱, 又好煩, 又好担心, 總之心情唔好啦.....我真係寧願早0的抽, 了左件心事, 係生係死都得個知呀, 唔似得現在什麼都做唔到, 好似係度等運到

If you think you're beaten, you are
If you think you dare not, you don't
If you like to win but think you can't
It is almost certain you won't

If you think you lose, you are lost
For out of the world we find
Success begins with the fellow's will
It's all in the state of mind
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Ben,
I love your post, very encouraging

We really lose only when we lose to ourselves.

The game has just begun.

仲有大抽奬
六月份通常又會大執位
始終每個小朋友幾叻都只能讀一個位

到時叩門
chance都好大架

現在要加緊做份好的profile
若luck draw一衰左
即時去叩門

我見好多朋友
都係叩門時入到好的學校架

各媽咪努力呀

我女考咗一間直資咋, 當然衰咗啦, 而家都係等運到...
不過等時我send咗個e-mail 俾直資校長(叩門), 佢好有人情味覆我"冇位"(我真係覺得有人情味嫁, 因為係佢親自覆, 即起碼佢睇過吖!!!)
我會keep住send成績表呀, 課外活動相呀, 打定個底, (希望佢記得我女)一到6月, 再"叩"過, 希望校長被我誠意感動啦!!
大家努力呀, 呢幾個月唔好白過呀!!

千奇唔好唔開心﹗還有明年6月的大抽獎及或者到時會有好多私校學位放出來。

原文章由 Uran 於 07-12-6 10:40 發表
千奇唔好唔開心﹗還有明年6月的大抽獎及或者到時會有好多私校學位放出來。

樓主千奇唔好唔開心﹗還有至小12年你捱呀! 做個好榜樣比你小朋友睇: 遇到錯節或逆境, 要冷靜勇敢面對呀.

e個遊戲而家先開始咋,出年六月個陣大把轉機,仲有上小一先係真正既長期作戰,唔好灰心呀: ,

原文章由 my17223 於 07-12-6 09:48 發表
我女考咗一間直資咋, 當然衰咗啦, 而家都係等運到...
不過等時我send咗個e-mail 俾直資校長(叩門), 佢好有人情味覆我"冇位"(我真係覺得有人情味嫁, 因為係佢親自覆, 即起碼佢睇過吖!!!)
我會keep住send成績表呀, 課 ...

我都有呀
你指果間係咪陳x仁

我都覺得個校長好有品德
好欣賞佢

Will any school accept new application
on June since I have never applied any
before??

對呀, 小一之後真係可以話係"百年抗戰"一樣. 加油吧!

原文章由 SandyWu 於 07-12-6 11:18 發表
e個遊戲而家先開始咋,出年六月個陣大把轉機,仲有上小一先係真正既長期作戰,唔好灰心呀: ,

To JOJA,

唔係呀, 我果間係x僑!
希望我哋最後都入到心儀同適合子女嘅學校啦!!

To eqqiqq,

我見過其他BK ma ma都有呢d成功例子(accept new application on June since I have never applied any before)....總知, 唔試一定冇!!!

原文章由 my17223 於 07-12-6 13:09 發表
To JOJA,

唔係呀, 我果間係x僑!
希望我哋最後都入到心儀同適合子女嘅學校啦!!

To eqqiqq,

我見過其他BK ma ma都有呢d成功例子(accept new application on June since I have never applied any before)....總知,  ...

Dear Joja,
Thanks for your advice.
Do you know which one still accept new application
form ??

Cookie-Monster, gracetyn
唔好灰心, 就算reject左, 都可以試下交自薦信&profile, 以誠意打動校長.
有間私校收咗小女做備取生, 我寄咗自薦信去, 冇抄sample信, 自己作, 信中贊賞及認同學校的教學理念, 自己都係以相同的理念教育子女,
有一樣幾特别, 係手寫, 因為覺得咁樣較親切同有誠意. 結果, 今日學校叫我去註册

不要灰心, 六月大抽獎後真是一輪大執位, 努力

喂喂 而家先係剛剛開始
千萬不要未出兵先輸士氣先得架
加油喔 !
要爲六月大抽奬及叩門作準備喔!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題