用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問 Parsons 學琴好不好 ??
go

請問 Parsons 學琴好不好 ??

要睇o下d老師 我而家都係到學緊 暫時唔錯 雖然學緊grade3 但要求老師打好我個底先

因小朋友報讀了三歲半課程 - 親親童樂鋼琴班, 不知課程如何, 因見很多父母都安排小孩在Tom Lxx Wonderland 讀 !!

原文章由 kayan_329 於 07-12-4 23:23 發表
要睇o下d老師 我而家都係到學緊 暫時唔錯 雖然學緊grade3 但要求老師打好我個底先

我都係柏斯學o左2個多月...不過我老師真係教得唔錯

我囡囡在parsons由summer學到11月,都是小朋友6個一起玩,希望可以啟發她的interest,但學學下覺得老師比較粗魯,所以唔係幾想再比囡囡學.有2次試過全堂都無比囡囡彈琴,要我去接她時,囡囡先話之前無彈過琴,問老師才發現本琴書無notes,老師才知道未教我囡囡????咁都得,加上有一兩家長都好無品,次次都話要早走,一放學要教佢先,唔會排住落(要人等佢,佢就唔肯sit抵)....打尖. 但每次見到他們是去慢行去supermarket/去對面餐廳食嘢,要我同工作人員/老師complain才有少少改善,唔比佢打尖.

原文章由 kayan_329 於 07-12-26 21:23 發表
我都係柏斯學o左2個多月...不過我老師真係教得唔錯

可能我係個別教 所以唔同d......不過個別都要自己遇到個好老師先得 因為我之前都遇到D唔好o既老師 雖然我彈琴唔係好順暢果d 但係老師都真係好留心聽我彈 上堂我要求老師比我彈我鐘意d歌 我學緊grade3 但首歌係grade4 老師都叫我彈手彈 再比grade3 o既愛麗詩我彈 老師話學完愛麗詩先學grade4果手wor!! 不過愛麗詩都幾好聽

咁你都好好彩,遇個好老師.你是否彈45minso家?
原文章由 kayan_329 於 07-12-27 11:09 發表
可能我係個別教 所以唔同d......不過個別都要自己遇到個好老師先得 因為我之前都遇到D唔好o既老師 雖然我彈琴唔係好順暢果d 但係老師都真係好留心聽我彈 上堂我要求老師比我彈我鐘意d歌 我學緊grade3 但首歌係grade4 ...

係ah~我彈45mins~~因為30mins太少時間...... 其實45mins都唔係教得好多野ja~覆o下d歌都冇o左十幾分鐘 miss又教o下我d樂理又冇o左d時間 又時唔明又要老師講多次又冇o左d時間la!! 所以一堂45mins都好快過 我諗我ms唔好o既野係 唔彈一次比我聽先lor!! 其他都ok

有一次我囝去學琴, 個老師話佢知下星期請假去考8級試!

吓..........................

原文章由 HH-ma 於 07-12-4 22:49 發表

唔出奇呀, 青衣有間琴行甚至揾五六級的學生做代課老師!
但家長唔知情,
問你怕未.

原文章由 andyrightma 於 07-12-27 11:34 發表
有一次我囝去學琴, 個老師話佢知下星期請假去考8級試!

吓..........................

你地講得好得人驚ah~~ 我個ms三十幾歲 有個囝囝 不過睇佢彈得唔錯 不過我就真係ng知佢grade幾...... 其實係咪只要你高班過d學o既人就教得ka la!! 我本來想去tom lee學不過時間都ng o岩... 之後就去o左柏斯學lor~~ 上上個星期個秘書送o左本月曆比我 上星期叫我去聽果d咩野管弦樂團 不過我打返電話話ng去!!好彩佢地都冇迫我去......

講真, 真係睇個別老師!

本人囝囝5.5歲在柏斯學了一年個別鋼琴, 好好呀, 老師跟他很夾得來, 不會強迫他, 學得很開心, 他也愈來愈開心, 升級前更要參加成績匯報音樂會, 在幾十人面前彈琴, 由其他導師評分合格才可升級,其他細琴行未必可以做到, 不過我覺得最緊要是導師是否懂得按小朋友性格去教, 令小朋友對音樂有興趣.

funnyboy~你仔仔邊間分校

kayan,

屯門分校

原文章由 kayan_329 於 07-12-31 15:39 發表
funnyboy~你仔仔邊間分校

我個仔5歲多d,學左一年多,用緊book B。一星期一堂60分鐘,每堂學2首歌,我同佢每星期練3至4晚,每次一小時,因屋企未買琴。仲未考過升級試,不過今年想試下。你們覺得如何?

原文章由 浩浩daddy 於 08-1-3 16:06 發表
我個仔5歲多d,學左一年多,用緊book B。一星期一堂60分鐘,每堂學2首歌,我同佢每星期練3至4晚,每次一小時,因屋企未買琴。仲未考過升級試,不過今年想試下。你們覺得如何? ...

嘩....會唔會30分鐘就夠?好似3級至要學到45分鐘喎!

推薦!銅鑼灣時代廣場。

:loveliness: :loveliness: :loveliness: :D :D :D

funnyboy,

係吾係响屯門市廣場個間呀? 同埋可吾PM我鋼琴老師的名字?

謝謝!

原文章由 funnyboy 於 08-1-3 13:16 發表
kayan,

屯門分校