用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿中學校風及成績好唔好 ?
go

藍田聖保祿中學校風及成績好唔好 ? [複製鏈接]

各位daddy & mummy,  可否比d意見.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

DEAR suprakin 於 07-12-4 16:22 發表

各位daddy & mummy,  可否比d意見. [/quote]>>此校是在觀塘區內藍田村幾十年來好top架英文band 1組別女子中學,校風非常好,大部份學生都好學不倦,因為一個吾小心,成績會趺得好快,我女兒今年讀f.5,希望有野可以幫到你....

另:如你女兒屬band 頭組別,入到此校會讀都無咁辛苦...
個別案件,朋友的女兒,在區內名小學年年全班頭三名,朗誦各方面成績優異,公開賽取了很多獎項,f.1都讀得好吃力...真心肺腑之言,希望吾會嚇親你..ops:" />

此校屬傅統教學,頗多功課及偏向谷,所以如你女兒較活動,可考慮觀塘聖潔靈女子中學,也是觀塘區數一,數二之女子band 1中學...

bettylam

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-12-5 10:03 編輯 ]

bettylam,

唔該晒你. 我都係幫人問.

原文章由 bettylam 於 07-12-4 21:56 發表
DEAR suprakin 於 07-12-4 16:22 發表

各位daddy & mummy,  可否比d意見.
>>此校是在觀塘區內藍田村幾十年來好top架英文band 1組別 ... [/quote]

醒目開學勳章

betty姐姐

而家聖保祿係咪要面試呀 以前好似唔駛架 我想問..要唔要見埋父母架

想問各位mummy在觀塘區內所有英文band 1組別是否全是女校/男校,有否一些男女校(band1組,
Thank a lot!

醒目開學勳章

hihi!肥皂泡 於 07-12-6 13:38 發表

想問各位mummy在觀塘區內所有英文band 1組別是否全是女校/男校,有否一些男女校(band1組,
Thank a lot! [/quote]>>吾係呀!觀塘都有好多band1架英文男女校啊!

順利天主教..
觀塘官立

betty

醒目開學勳章

dearcarollam310 妹子
betty姐姐

而家聖保祿係咪要面試呀 以前好似唔駛架 我想問..要唔要見埋父母架  [/quote]>>轉下眼,你女女係咪5年級啦!

由前2,3年開始要面試啦!我聽朋友講,父母吾洗面試,不過最好梗係一齊出現啦!

如要詳情,我幫你再問清楚朋友呀!

你的betty姐姐

醒目開學勳章

betty姐姐

唔該哂你呀...我早幾日買左明報果本升中選校全攻略..先知道而家聖保祿要面試.. 寫住...
教育局成績次第63%.
操行及態度7%
宗教背景相同3%
小學推薦7%
面試表現10%

好彩面試佔10%咋 ...阿女而家小四...0係油尖旺區讀緊(協和下午)...我最近想同阿女轉校..返黎官塘網讀...首選路德會聖馬太( 秀茂坪)...下星期去考筆試..考到一定走...

[ 本文章最後由 carollam310 於 07-12-6 14:46 編輯 ]

carollam310,

點解協下讀得好地地要轉校既?
有冇咩原因呀?
原文章由 carollam310 於 07-12-6 14:41 發表
betty姐姐

唔該哂你呀...我早幾日買左明報果本升中選校全攻略..先知道而家聖保祿要面試.. 寫住...
教育局成績次第63%.
操行及態度7%
宗教背景相同3%
小學推薦7%
面試表現10%

好彩面試佔10%咋 ...阿女而家 ...

醒目開學勳章

我想走0者...都要阿女考到先得...: 我見聖馬太係考筆試咪俾阿女試下囉...我好擔心將來升中呀 其實上年油尖旺區削減左百多個灣仔區既英中學額...我巳經想走架la....但諗住仲有聯繫中學銘賢書院....而家連聯繫中學都話要脫離關係...

就係甘...咪想轉校囉...我想阿女讀女校呀...油尖旺網得真光咋..真光中一四班...位好小呀...返黎官塘網..都有聖保祿..聖傑靈 ...梁式芝..全部中一五班...聖傑靈有六班添....位多D呀嘛...

我自己就係甘諗....

明啦!我都估係呢個原因.
咁官塘區對女仔嚟講都幾好喎!
不過,你而家讀緊都入到銘賢,係唔係遲入個d至脫鈎咋?
原文章由 carollam310 於 07-12-7 12:20 發表
我想走0者...都要阿女考到先得...: 我見聖馬太係考筆試咪俾阿女試下囉...我好擔心將來升中呀 其實上年油尖旺區削減左百多個灣仔區既英中學額...我巳經想走架la....但諗住仲有聯繫中學銘賢書院....而家連聯 ...

醒目開學勳章

DEAR carollam310:

我想走0者...都要阿女考到先得...: 我見聖馬太係考筆試咪俾阿女試下囉...我好擔心將來升中呀 其實上年油尖旺區削減左百多個灣仔區既英中學額...我巳經想走架la....但諗住仲有聯繫中學銘賢書院....而家連聯 ... [/quote]>>你一定要小心謹慎,呀女已經是小四生,開始有自己架喜歡同思緒,要轉校一定要同佢傾好心事,分釋比佢聽轉教架原因同重要性...

不過觀塘區英中都吾夠位...你有時間都可入聖馬太LOOK下佢2007年升中派位情況...

祝隨心所欲

BETTY姐姐

醒目開學勳章

我一早睇左la...呢幾年都有睇..仲拎佢同兩間LSK比添: 而家十劃都未有一敝...等考入先算la:(
‹ 上一主題|下一主題