用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇為咗入播道小學而舖路既家長?
樓主: 芷欣mama
go

有冇為咗入播道小學而舖路既家長? [複製鏈接]

嗚, 我個仔返左 nursery 國際班, 反而英文卜講小左好多呀......

其實佢由new born 都係由工人湊, 所以頭2年都英文為主, 就係因為咁, 先揀國際班, 想佢易適應, 後來我覺得工人超縱個仔, 攪到好難湊, 又戒唔到奶咀又戒唔到片, 所以決定自己湊.

哈, 自己湊第2日已經戒左奶咀, 所以真係自己湊好 d.

講返英文, 我好多 friend 都提點我, 要我教仔仔中文, 因為唔會揀國際學校上, 始終母語都好重要, 同埋小朋友情緒會好d, 因為唔會混淆, 除非我全英文湊佢, 但我都唔係叻, 所以接受朋友意見, 同個仔講多左中文, 哈, 佢中文pick up 得好快, 中英文認字記性好好, 但英文oral明顯係差左, even 佢有外藉老師教. 不過算了, 當佢返 playgroup啦.....我只係想講唔好靠外藉老師呀, 自己同佢講英文會事半功倍.

cannie

咁你 1st choice 係邊間呀?

在播道讀書的小朋友對學教很有歸屬感,學習態度都好好,教會傳道人及同工很着重小朋友的品格培養。說真的考播道比以前困難,因投考人數多,而且在將軍澳區的私立一條龍中小學以播道最吸引。 如果將來想入播道,小朋友的學業成績固然重要,更重要的是小朋友的品格修養,言談得體,另外父母必須對孩子了解及認同學校的理念。

原文章由 芷欣mama 於 07-12-7 23:12 發表

我都有同感, 有時會諗係咪比佢讀local班, 佢會開心d, 學到更多野 ~不過而家唯有阿Q d, 囡囡都係讀咗一個月度, 未適應吧~當比佢學英文law~
其實播道只不過係我依家既first choice, 仲有幾年時間, 阿囡先讀小學,  ...

keroro_him

我好小行到咁入, 想問下, 播道中小學都響同一area???

係呀! 一邊中學一邊小學,中間排球場足球場共用,有興趣的話星期日早上有教會崇拜,你可以入去睇吓,又可以認識教會在學校工作的同工。

原文章由 moonychan 於 07-12-7 23:58 發表
keroro_him

我好小行到咁入, 想問下, 播道中小學都響同一area???

原文章由 keroro_him 於 07-12-7 23:55 發表
在播道讀書的小朋友對學教很有歸屬感,學習態度都好好,教會傳道人及同工很着重小朋友的品格培養。說真的考播道比以前困難,因投考人數多,而且在將軍澳區的私立一條龍中小學以播道最吸引。 如果將來想入播道,小朋友的學業成 ...

Hi~keroro_him,

依~你好似好熟播道咁喎~分享下呀? 當然target得播道, 緊係認同佢哋既教學理念啦~我都覺得小朋友的品格培養好重要, 就算讀書唔叻, 品格修養好的話, 到第時大個, 無論係人際關係及待人處事都會好有幫助.

原文章由 moonychan 於 07-12-7 23:43 發表
嗚, 我個仔返左 nursery 國際班, 反而英文卜講小左好多呀......

其實佢由new born 都係由工人湊, 所以頭2年都英文為主, 就係因為咁, 先揀國際班, 想佢易適應, 後來我覺得工人超縱個仔, 攪到好難湊, 又戒唔到奶咀又 ...

moonychan,
我就係唔想我d半桶水英文, 教壞佢, 所以我有須要時先會同佢講英文~
我都想自己湊, 但經濟上唔容許呢:cry: ~

我既心水學校都是播道書院,我都好鍾意佢既教學模式,都想囡囡讀到.我K1會比囡囡讀聖安德肋幼稚園,唔知好唔好呢.我唔想囡囡離開TKO返幼稚園,因為我之前見到好多媽咪都話坐校車好辛苦,搞到小朋友唔想返學,所以我揀返TKO既幼稚園比囡囡.
大家交流下點樣可以入到播道書院啦,雖然大家都唔知.
物面試要講英文o家,我囡囡D英文唔掂,好擔心,我見好多響普通幼稚園既小朋友都考到播道,以為唔是太難考添,可能我估錯著.

moonychan,

I have not an idea yet,
for sc - like to attend eng/pth stream.
for kv - like their maths/chinese education style.
for pui ching - don't worry to choose the primary school.
for heep yunn - like the environment, maybe has a chanceto attend their primay school.

可能因為播道都係新, 所以頭幾年唔係太多人考, 而家有學生讀緊, 咁佢地又開簡介會, 而 D 學生又有細佬妹 (唔知直資有冇話先收 D 有哥哥姐姐讀緊既呢) 一個傳一個, 個個話好, 咪越來越多人考囉.

ST. ANDREW 出名淺, 但都唔怕, 因為有學卷, 將 D 錢留比佢報 D 學術班, 都唔係冇得考既~!!

原文章由 whywhite22 於 07-12-11 17:29 發表
我既心水學校都是播道書院,我都好鍾意佢既教學模式,都想囡囡讀到.我K1會比囡囡讀聖安德肋幼稚園,唔知好唔好呢.我唔想囡囡離開TKO返幼稚園,因為我之前見到好多媽咪都話坐校車好辛苦,搞到小朋友唔想返學,所以我揀返TKO ...

播道聯會的幼稚園 (TKO) 同播道小學是不是直系?
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

我之前問過幼稚園個主任話唔是,不過佢地幼稚園有幾個人入到,唔知會唔會有小小幫助.

Dear moonychan,

I am sorry that I am not good at typing Chinese, I totally agreed with you.  My girl started to study at TKO - Deborah International class in November.  On the first day, the principal told me that there was something wrong with the visa of the English teacher, another local teacher and her (the Principal) will lead the class.  In the middle of December, she told me that a short-term contract ABC will lead the class until the end of January.  After that, a more experienced and better teacher (she said) will lead the class.

However, the result is that my daughter speaks more and more Cantonese than before.  My husband and me talked with the Principal and the new ABC teacher and  asked them to explain.  They said that if most of the children cannot understand, the local teacher will speak in Cantonese.  Up to this moment, she only learns many songs and extra Cantonese from the school.

I have called two Greenville Kindergarten, but both of their AM classes already full.  Greenfields still has seats available but my husband didn't like the environment.

We can see that my daughter likes to go to school, I think that we will let her to finish pre-nursery there. Now, only York has accepted her for K1.  Would moonychan and other TKO mammi please give me some advice.

原文章由 moonychan 於 07-12-7 23:43 發表

其實佢由new born 都係由工人湊, 所以頭2年都英文為主, 就係因為咁, 先揀國際班, 想佢易適應, 後來我覺得工人超縱個仔, 攪到好難湊, 又戒唔到奶咀又 ...

chinchinmum

如果冇考其他, york 都可以既, 不過貴 d 咁囉. york 都好著重學術的. 我估對考直資一定有幫助. 因為佢地有提供考公開試既 course. 若錢唔係問題, york 都ok.
‹ 上一主題|下一主題