用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇為咗入播道小學而舖路既家長?
go

有冇為咗入播道小學而舖路既家長? [複製鏈接]

你哋會幫小朋友選讀那些幼稚園? 大家一齊分享下呀:loveliness: ~
   0    0    0    0

YOU MEAN TKO 播道????

原文章由 moonychan 於 07-12-4 15:29 發表
YOU MEAN TKO 播道????

yes ar~

你睇下呢度會唔會幫到你:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1156291&extra=page%3D1
我都幾鐘意呢間學校。

原文章由 芷欣mama 於 07-12-4 16:13 發表

yes ar~

我唔會響 TKO 讀呀, 因為太多新生兒, 我應為於 TKO 大抽獎 = 搵自己笨, 未必抽到好小學, 再者, TKO 的好津小, 我只知宣基一間, 就算黃永樹 & 馮晴都好多人揀, 但我都感覺一般. 所以我出去讀幼稚園, 再考私小/直資. 但播道比較新, 不過個校長很好 (有 FRIEND 聽左簡介會)

原文章由 moonychan 於 07-12-4 17:44 發表
我唔會響 TKO 讀呀, 因為太多新生兒, 我應為於 TKO 大抽獎 = 搵自己笨, 未必抽到好小學, 再者, TKO 的好津小, 我只知宣基一間, 就算黃永樹 & 馮晴都好多人揀, 但我都感覺一般. 所以我出去讀幼稚園, 再考私小/直資.  ...

moonychan,
但出面競爭都好激烈架~你諗住報邊d? 我相信嚟緊播道只會越來越難入~所以希望可以從幼稚園開始舖路.

原文章由 muichujamie 於 07-12-4 16:35 發表
你睇下呢度會唔會幫到你:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1156291&extra=page%3D1
我都幾鐘意呢間學校。

muichujamie,
我之前已經睇過, 但好多都係係kln tong嗰邊讀, 我冇諗住比囡囡咁細就去咁遠讀書, 而且去得kln tong讀, 就唔會target播道ga la~

芷欣媽媽

去九龍塘都唔遠呀,搭mtr都係35mins, 可能我又自己接送,所以都ok

你指播道越來越難入? 係咪因為出生率高左呀?

我覺得, 你唔出去讀, 都要於 tko 讀 d 比較有競爭力既 kinder 先會對考直資有著數.

我個人認為, 德寶都ok, commercial 得來都算係咁. 佢幾深的.

有好多人話比華利好,但太吊腳了. 綠茵 & 翠茵我就冇意見.

響其他 topic 睇到你女女都 in 左唔小 kinder. 你既首選係cannan, 都 ok 啦, 靈糧堂都唔錯吖.

原文章由 moonychan 於 07-12-5 00:00 發表
響其他 topic 睇到你女女都 in 左唔小 kinder. 你既首選係cannan, 都 ok 啦, 靈糧堂都唔錯吖.

係呀, 都in咗唔少, 睇下諗下又覺得呢間好d, 於是咪in咗咁多間law ~不過唔知迦南入唔入到 ~

原文章由 moonychan 於 07-12-4 23:39 發表
芷欣媽媽

去九龍塘都唔遠呀,搭mtr都係35mins, 可能我又自己接送,所以都ok

你指播道越來越難入? 係咪因為出生率高左呀?

我覺得, 你唔出去讀, 都要於 tko 讀 d 比較有競爭力既 kinder 先會對考直資有著數.

我個人認 ...

我係working ma, so 囡囡一定要坐校車, 我又唔想.

係呀, 出生率高之外, 播道都開咗有幾年既時間, 口碑越來越好, 我見今年都有好多小朋友考唔到. 所以有d驚.

咁你覺得迦南同靈糧夠競爭力嗎? 囡囡依家讀緊綠茵國際班, 但最近覺得佢唔係咁enjoy學校既生活, 日日話唔返學, 除咗學識唱幾首英文歌, 其他都唔見有進步. 所以未必同佢報綠茵k班.

醒目開學勳章

個人認為, 讀邊間幼稚園唔會直接影響到入播道的機會, 最重要係小朋友是否一個比較活潑開朗, 會否容易合群, 懂得表達自己, 有問有答, 如果比較怕羞的就蝕底的, 因為我見到播道的同學仔係冇時停的

原文章由 芷欣mama 於 07-12-5 00:32 發表

我係working ma, so 囡囡一定要坐校車, 我又唔想.

係呀, 出生率高之外, 播道都開咗有幾年既時間, 口碑越來越好, 我見今年都有好多小朋友考唔到. 所以有d驚.

咁你覺得迦南同靈糧夠競爭力嗎? 囡囡依家讀緊綠茵國際 ...
<<<<<<<<<<<每天開開心心過>>>>>>>>>>

原文章由 諺諺mum 於 07-12-7 07:22 發表
個人認為, 讀邊間幼稚園唔會直接影響到入播道的機會, 最重要係小朋友是否一個比較活潑開朗, 會否容易合群, 懂得表達自己, 有問有答, 如果比較怕羞的就蝕底的, 因為我見到播道的同學仔係冇時停的

...

因知道播道interview時須用英文及普通話, 所以想搵d比較著重兩文三語既幼稚園, 當然最緊要小朋友講得開心啦~我囡囡成日坐唔定ga ~

moonychan,

I live in TKO also, my girl are accepted by kv & sc,
I'm waiting for the result of heep yunn & pui ching.

I saw the other topics that your boy is accepted by
kv also, what's yr final decision?

By the way, when interviewing 播道, do need to test
the PTG?

Thx.

Cannie

芷茵媽媽

唉, 我仔仔都係呀, 讀德寶國際班, 很後悔~~~ 國際班 = 唱遊班

初初返學都有唱下學校 d 歌, 而家冇lu, d 書又淺, 教 a~m 歲半已經識啦, 其他教shape & color 又係已經識晒, math教 numbers only......總之我報local班. 我覺得常規會做得好 d.

個人覺得, cannan & 靈糧都 better than tko 區內幼稚園. 除非極唔想囡囡搭車, 如想考播道 (見你地話好難考 & 多人爭) 咁就要另外報 d course, e.g. kumon, 英文/數學班去強化下....

原文章由 芷欣mama 於 07-12-5 00:32 發表

咁你覺得迦南同靈糧夠競爭力嗎? 囡囡依家讀緊綠茵國際 ...

暫時8成會讀 kv 啦. 因為我另一間有 offer 係 york, 太貴了, 讀唔起.

你都好吖, 如果協恩 & 培正有offer你會揀邊間?

原文章由 cannie 於 07-12-7 12:37 發表
moonychan,

I live in TKO also, my girl are accepted by kv & sc,
I'm waiting for the result of heep yunn & pui ching.

I saw the other topics that your boy is accepted by
kv also, what's yr final deci ...

Moonychan,

I haven't an idea yet to choose which one is better for my
girl.
Are u pay the registration fee for kv tmr?
Mine is 10:45am tmr at Kent road.
My girl is accepted by am class, how about u?

我寄左 cheque 喇, 仲連埋 wait am 信.

你之前有冇留邊間既位呀? 如果冇, 留 kv 等協恩 / 培正會唔會穩陣 d 呢?

moonychan,

I paid the reservation fee to Deborah in Fu Hong only,
as my girl is attending nursury in there.

Of course, I will pay to reserve the seat to kv also.

原文章由 moonychan 於 07-12-7 13:42 發表
芷茵媽媽

唉, 我仔仔都係呀, 讀德寶國際班, 很後悔~~~ 國際班 = 唱遊班

初初返學都有唱下學校 d 歌, 而家冇lu, d 書又淺, 教 a~m 歲半已經識啦, 其他教shape & color 又係已經識晒, math教 numbers only......總之 ...

我都有同感, 有時會諗係咪比佢讀local班, 佢會開心d, 學到更多野 ~不過而家唯有阿Q d, 囡囡都係讀咗一個月度, 未適應吧~當比佢學英文law~
其實播道只不過係我依家既first choice, 仲有幾年時間, 阿囡先讀小學, 我會再搵下其他學校既資料~
‹ 上一主題|下一主題