用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼
go

宣幼 [複製鏈接]

很多幼稚園搶先收生, 唯獨<宣幼>大膽地最後INTERVIEW 的一間, & 2008 年 3月中先知結果,  想問一下大家, 知不為何會咁遲呢? 另外,請問現任宣幼家長它有咩優點呢 ? 可否分享一下 ~

多謝.
   0    0    0    0

原文章由 ICbaby 於 07-12-4 13:20 發表
很多幼稚園搶先收生, 唯獨大膽地最後INTERVIEW 的一間, & 2008 年 3月中先知結果,  想問一下大家, 知不為何會咁遲呢? 另外,請問現任宣幼家長它有咩優點呢 ? 可否分享一下 ~

多謝. ...

我都想知..........有幾多%上宣小?

很小 % 可以上宣小. 反而宣小收唔小 kv 生.

因為宣小程度高, 宣幼就唔高, 但有人話讀宣幼都有壓力, 係因為家長想子女上宣小, 所以自行催谷.

可能宣幼有學卷 & 一直都係呢 d 月份招生, 年年好多人爭住入, 我都唔係太明. 可能係因為教會學校老師有愛心掛. 另外, 禮賢都好遲 in 人.

我自己估咋, 會唔會係咁遲interview,反而少左D家長漁翁撒網呢?因為如果已有其他學校收左,就未必會見宣幼呢?
而真係等得1月面見的,而三月中知道結果又決定讀的就多數會讀,而唔會交留位費後又唔讀呢?

原文章由 ICbaby 於 07-12-4 13:20 發表
很多幼稚園搶先收生, 唯獨大膽地最後INTERVIEW 的一間, & 2008 年 3月中先知結果,  想問一下大家, 知不為何會咁遲呢? 另外,請問現任宣幼家長它有咩優點呢 ? 可否分享一下 ~

多謝. ...

原文章由 stliu 於 07-12-4 15:17 發表
我自己估咋, 會唔會係咁遲interview,反而少左D家長漁翁撒網呢?因為如果已有其他學校收左,就未必會見宣幼呢?
而真係等得1月面見的,而三月中知道結果又決定讀的就多數會讀,而唔會交留位費後又唔讀呢?

...

遲interview都好o架.對我地d細b有利,起碼多一個月發展又好d麻.

如果宣小程度高而我對女萬幸入到的話,我睇黎都要resign啦.

Hi all,

Please advise the interview date.  Thanks.

係呀, 宣小要一人一樂器, 到時又要學野又要做功課, 真係全職去培養個女都好值得. 我個friend 個仔都讀過宣小, 佢話好多project要做~!!

原文章由 BBTWIN 於 07-12-4 15:30 發表

遲interview都好o架.對我地d細b有利,起碼多一個月發展又好d麻.

如果宣小程度高而我對女萬幸入到的話,我睇黎都要resign啦.

1月2日

12點正

原文章由 moonychan 於 07-12-4 20:57 發表
1月2日

12點正

Thank you for your information.

我大囡兩年前都報咗宣幼, 但因為SC & KV都收咗, 最後選了SC, 所以冇in 宣幼, 今年細囡只報了3間, 浸幼同SC都係waiting, 宣幼就係最後希望, 不容有失, 否則細囡就冇書讀la:cry:

原文章由 moonychan 於 07-12-4 14:30 發表

因為宣小程度高, 宣幼就唔高, 但有人話讀宣幼都有壓力, 係因為家長想子女上宣小, 所以自行催谷.

可能宣幼有學卷 & 一直都係呢 d 月份招生, 年年好多人爭住入, 我都唔係 ...

上宣小比例絕對唔少,不過抽完獎後有部份唔讀炸.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

send 求位信啦. 得埋培正放榜, 一定又有好多人放棄 sc or kv 學位嫁喇.

原文章由 NatalieMaMa 於 07-12-5 00:35 發表
我大囡兩年前都報咗宣幼, 但因為SC & KV都收咗, 最後選了SC, 所以冇in 宣幼, 今年細囡只報了3間, 浸幼同SC都係waiting, 宣幼就係最後希望, 不容有失, 否則細囡就冇書讀la:cry: ...

佢地抽到津小, 想慳所以讀津小???

但點解咁多人話宣小唔係太like收宣幼生呢?

原文章由 OO記 於 07-12-5 13:44 發表

原文章由 OO記 於 07-12-5 13:44 發表

hi OO記

點解有d媽咪說宣幼程度淺,宣小程度深,所以宣小收很小%宣幼,係咪真既呢 ??
我想問你上宣幼係咪可以留位上宣小,又可以[大抽獎]?

吾該曬~

原文章由 moonychan 於 07-12-5 14:03 發表
佢地抽到津小, 想慳所以讀津小???

但點解咁多人話宣小唔係太like收宣幼生呢?

其實我都唔係太明,宣小唔係直資,佢有權留位比宣幼生嗎???另外宣小係屬於那個網的.屬唔屬於34網????

宣小係私小, even accept 左佢地個學位都可以繼續"大抽獎"嫁..
http://psp.proj.hkedcity.net/200 ... stru.php?sch_id=403
根據web o既資料, 小一有166個學位, 宣小會比60個學位比宣幼, 咁機會大唔大就見仁見智啦..(i.e.宣幼120人上下爭60個位, 其他學校小朋友就爭其餘100個位~~)

原文章由 moonychan 於 07-12-4 20:57 發表
1月2日

12點正

But my interview date and time is different with you.  My is Jan/12 9:00am.

Any other date.

宣小係傾向收比較坐得定的小朋友, 唔係因為係kv生才收, 所以其他幼稚園的小朋友都有機會

原文章由 moonychan 於 07-12-4 14:30 發表

可能宣幼有學卷 & 一直都係呢 d 月份招生, 年年好多人爭住入, 我都唔係 ...

原文章由 moonychan 於 07-12-5 14:02 發表
send 求位信啦. 得埋培正放榜, 一定又有好多人放棄 sc or kv 學位嫁喇.

Thanks!! 如果等埋宣幼放榜先去寫求位信會唔會遲呢?

更係會啦, 學校都要睇下家長有無誠意架.

原文章由 NatalieMaMa 於 07-12-6 00:28 發表

Thanks!! 如果等埋宣幼放榜先去寫求位信會唔會遲呢?
‹ 上一主題|下一主題