用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜o野類型o既小朋友最容易考到學校呢?
樓主: Geni
go

乜o野類型o既小朋友最容易考到學校呢? [複製鏈接]

回覆 #18 TomDog 的文章

我都明嘅....可能我女太慢熱啦, 有時親戚朋友出嚟食飯(有小朋友), 往往要走時先話想同人玩...所以考學校咪.....唉!!!

原文章由 G-Ma 於 07-12-4 12:09 發表
一眼睇落去好精靈, 把口又叻, 又夠勇氣既小朋友就一定著數d.

我個女都係上年在大抽獎後, 派到11志願, 連間學校都唔知係邊, 傷心到低點.     但再到5間學校去叩門面試, 全部都取錄.  因女兒本身的性格如上述, 屬主動型.  我絕對同意以上內容.  結果, 可入回心儀學校. :)

呢個問題,相信好多家長希望知道答案,個人會先塑造心中期望的孩子,再找配合我目標的學校。

如果派唔到心儀學校,做父母一定會盡力。:)

Bobostar,為您鼓掌。

[ 本文章最後由 leonard7007 於 07-12-6 12:37 編輯 ]

其實內向、唔出聲的孩子, 幼稚園表現不特出的, 升上小學都可以是好好的學生, 我自己細個都係 (哈哈, 自已讚自己 !), 這點學校無可能不知道, 我想如果profile或成績單好好睇睇, 不擅社交的孩子都會得到青睞。囡囡同學都有這樣的例子。  另外有個非常靜的細女同學, 面試會蝕底的類型, 但20分抽到Marymount, 真真羨慕! 所以, 希望在人間, 不要氣餒!

我自己囡囡都唔係我提果類型 , 不過佢個樣就好乖好聽話, 所以都考到心儀學校 .

因此大家唔駛灰心, 如果唔係我上述講果類型都唔係問題, 只不過果類型著數d je.

原文章由 Bobostar 於 07-12-6 12:26 發表

我個女都係上年在大抽獎後, 派到11志願, 連間學校都唔知係邊, 傷心到低點.     但再到5間學校去叩門面試, 全部都取錄.  因女兒本身的性格如上述, 屬主動型.  我絕對同意以上內容.  結果, 可入回心儀學校. : ...

請問你那5間叩門是津校還是私小呢

原文章由 Bobostar 於 07-12-6 12:26 發表

我個女都係上年在大抽獎後, 派到11志願, 連間學校都唔知係邊, 傷心到低點.     但再到5間學校去叩門面試, 全部都取錄.  因女兒本身的性格如上述, 屬主動型.  我絕對同意以上內容.  結果, 可入回心儀學校. : ...

Bobostar
congratulations!! 刀要靠妳鍥而不捨咁去幫個女叩門~~ 唔放棄心儀學校先得 ga!!

恭喜晒~~

其實只要學校有機會比大家家長叩門~~
刀好大機會入返頭 3 位心儀學校!!

大家唔好輕言 give up 呀!!~~^^

佢就係我至愛既 151202 囡囡粉果 BB 啦~~ hehe~~^^

王國會長

超人李個孫 , 考都唔駛

原文章由 Geni 於 07-12-4 10:18 發表
我明白唔同o既學校準則都會有d唔同, 但見到有d小朋友好似見親間間都收, 有d就唔係咁理想, 我諗應該係因為有一d條件係所有學校都鍾意o既, 唔知大家有冇諗過呢? 健談? 有禮貌? 有特別專長? 富貴人家?

如果真係想準備 ...

Smart and talkactive

Speak and Talk
If you kids can introduce themself in fluet english and putonghua, good mental and writing fast, you will get many offers.

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-12-6 21:50 發表
超人李個孫 , 考都唔駛
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Job offers? I can't find a candidate in recruitment interview who can introduce him/herself in fluent English and Putonghua?

原文章由 NichoB 於 07-12-6 22:08 發表
If you kids can introduce themself in fluet english and putonghua, good mental and writing fast, you will get many offers.

[ 本文章最後由 rohoy2k 於 07-12-7 11:35 編輯 ]

pp~~:

多謝你的鼓勵.   我只希望將經驗分享, 雖然係辛苦及担心了一段時間, 只要幫到女兒就無問題.  要記住派得不太理想學校時, 不要讓小朋友感到你的不快情緒, 以免他們自責.  而影響日後interview表現及親子關係.   最重要唔好放棄,  我相信每個小朋友都有不同的優點及可取地方, 各位家長努力, 支持大家.  

原文章由 pp~~ 於 07-12-6 17:38 發表
Bobostar
congratulations!! 刀要靠妳鍥而不捨咁去幫個女叩門~~ 唔放棄心儀學校先得 ga!!

恭喜晒~~

其實只要學校有機會比大家家長叩門~~
刀好大機會入返頭 3 位心儀學校!!

大家唔好輕言 give up 呀!!~~^^

...

王國會長

"introduce themself in fluet english and putonghua, good mental and writing fast"

見工咩? 大人都唔係咁多可以做到喇.

原文章由 NichoB 於 07-12-6 22:08 發表

‹ 上一主題|下一主題