用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜o野類型o既小朋友最容易考到學校呢?
go

乜o野類型o既小朋友最容易考到學校呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我明白唔同o既學校準則都會有d唔同, 但見到有d小朋友好似見親間間都收, 有d就唔係咁理想, 我諗應該係因為有一d條件係所有學校都鍾意o既, 唔知大家有冇諗過呢? 健談? 有禮貌? 有特別專長? 富貴人家?

如果真係想準備一o下, 又可以做d乜呢?
   0    0    0    0

lucky型既小朋友
考學校真係講luck多過實力

原文章由 Geni 於 07-12-4 10:18 發表
我明白唔同o既學校準則都會有d唔同, 但見到有d小朋友好似見親間間都收, 有d就唔係咁理想, 我諗應該係因為有一d條件係所有學校都鍾意o既, 唔知大家有冇諗過呢? 健談? 有禮貌? 有特別專長? 富貴人家?

如果真係想準備 ...

一眼睇落去好精靈, 把口又叻, 又夠勇氣既小朋友就一定著數d.

成熟..醒目..開朗..唔怕羞

大女型

唔怕羞, 肯答問題就應該OK! 不過面試好講眼緣, 所以真係冇絕對答案!

原文章由 G-Ma 於 07-12-4 12:09 發表
一眼睇落去好精靈, 把口又叻, 又夠勇氣既小朋友就一定著數d.

同埋我覺得如果學校有得揀~~ (唔計 d 超精靈果 ja) 大家差不多表現的話~~ 多數會 prefer 揀大仔/ 大女~~ 因為一般黎講會易教 d 掛...

我囡囡係細女~~ 又怕羞~~
同埋唔多大膽講野~~
佢 interview 刀應該衰硬-___-"
所以我咩刀無報.....only 靠佢 d 分抽抽抽~~
佢就係我至愛既 151202 囡囡粉果 BB 啦~~ hehe~~^^

醒目開學勳章 王國長老

我覺得除左唔怕羞, 仲有係中英文能力強lor, 就算活動教學學校如hkuga, tsl, 都
要test中英能力啦
不過間間學校總有d唔同既, 例如拔萃會揀自信心爆棚對自己要求高啦, spcc揀乖巧既
原文章由 pp~~ 於 07-12-4 12:27 PM 發表

同埋我覺得如果學校有得揀~~ (唔計 d 超精靈果 ja) 大家差不多表現的話~~ 多數會 prefer 揀大仔/ 大女~~ 因為一般黎講會易教 d 掛...

我囡囡係細女~~ 又怕羞~~
同埋唔多大膽講野~~
佢 interview 刀應該衰硬-___- ...

淡定又斯文, 有耐性又乖巧!

原文章由 G-Ma 於 07-12-4 12:09 發表

agree

How to test them they just only 15-20 mins for one group

原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-4 12:36 發表
我覺得除左唔怕羞, 仲有係中英文能力強lor, 就算活動教學學校如hkuga, tsl, 都
要test中英能力啦
不過間間學校總有d唔同既, 例如拔萃會揀自信心爆棚對自己要求高啦, spcc揀乖巧既
...

回覆 #10 TANGMOOMOO 的文章

我認為他們有多年面試小朋友的經驗,大大話話見過幾萬個小朋友,15-20 min的時間對於他們來說己足夠去評定一位小朋友是否他們想要那種類

回覆 #3 TANGMOOMOO 的文章

Totally agree.  If the child has an outgoing attitude and can speak with stranger confidently, he/she surely has advantages over those who are shy.

相信大部份私立/直資研究過.

點解咁多用分組形式?  應該係除了學術和思考的考驗外, 還留意小朋友待人相處.

另外我覺得會留意他們對書本的反應 (會唔會坐定認真睇書).

當然, 唔同學校目標唔同.

我覺得除了少朋友表現外, 父母和家庭背景都很重要. 有些私立/直資會選家庭背景好些的少朋友, 因父母有能力supoort他們. 我有一間私立interview 5min, portfolio 都冇收, 只是交form, 又收喎!
所以如不是因家庭背景和大女, 真想不到什麼理由啦

原文章由 poorpapa 於 07-12-5 06:23 發表
相信大部份私立/直資研究過.

點解咁多用分組形式?  應該係除了學術和思考的考驗外, 還留意小朋友待人相處.

另外我覺得會留意他們對書本的反應 (會唔會坐定認真睇書).

當然, 唔同學校目標唔同. ...

Non-working mother (occupation is housewife).  
It is better to have maid as well.

有時覺得係咪冇俾佢遲一年入學, 等佢變成"大女"係咪我錯~~~
有時覺得叫佢唔好同陌生人講嘢係咪我錯~~
有時覺得叫佢乖乖地坐定聽先生講嘢係咪我錯~~

Agree! So don't blame how your child perform at the time
原文章由 珀珀,慧慧媽 於 07-12-5 10:09 發表
我覺得除了少朋友表現外, 父母和家庭背景都很重要. 有些私立/直資會選家庭背景好些的少朋友, 因父母有能力supoort他們. 我有一間私立interview 5min, portfolio 都冇收, 只是交form, 又收喎!
所以如不是因家庭背景和 ...

my17223,
我覺得比起考幼稚園時, 大仔大女的優勢已比較不明顯, 到了這個年紀, 就算是細女細仔都可以成為受學校歡迎的類型。
我囡囡也是比較細女的, 仲成日被人以為她細一兩年, 雖然成績比一些大半年的小朋友差了點, 不過可能她向來是同學之中的小妹妹, 很懂得與人和諧並處, 我覺得這是學校看中她的一點。
有時我都會諗, 叫囡囡要聽話, 會不會把她教得沒有主見? 我都提醒自己盡量explain俾佢聽, 點解大人要你咁咁咁, 和甚麼情況可以做甚麼的了。如果大人真係唔講理, 可以同番父母或者老師投訴。我覺得五歲孩子是可以講道理的了。

我個女係細女, 讀屯門屋邨幼稚園, 英文又水皮, 但考好多學校都收, 我估佢係因為唔怕羞, 佢話聽唔明d英文問題都求其答d嘢...好好

My girl  like talking, but if  unhappy she don't talk to you, one time she give an answer to teacher (interview) I don't know  & I don't want to talk to you teacher said: your girl is very outgoing right?   but we get the seat for that school
‹ 上一主題|下一主題