用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請問面試要幾耐
go

請問面試要幾耐 [複製鏈接]

我想請問禮賢面試大概需要幾耐時間呢?????謝謝.
   0    0    0    0
[

原文章由 littlemama 於 07-12-4 00:32 發表
我想請問禮賢面試大概需要幾耐時間呢?????謝謝.

大約15-20分鐘, 老師會觀察小朋友、家長與小朋友的親子關係, 老師還會跟家長及小朋友閒談, 不會考小朋友, 當然小朋友要有基本禮貌, 家長最重要放鬆心情, 好易pass

小朋友未點識講嘢,係咪唔會收呢?                                       

原文章由 JamesYip 於 07-12-4 23:49 發表

大約15-20分鐘, 老師會觀察小朋友、家長與小朋友的親子關係, 老師還會跟家長及小朋友閒談, 不會考小朋友, 當然小朋友要有基本禮貌, 家長最重要放鬆心情, 好易pass ...

原文章由 pianocalvin 於 07-12-5 00:19 發表
小朋友未點識講嘢,係咪唔會收呢?                                       

其實面試時, 約6個小朋友一組與家長一同在課室, 老師已準備各式玩具讓小朋友玩, 此時, 老師就開始觀察, 其後再個別跟家長及小朋友閒談, 我覺得小朋友會否講話反而是其次, 行為、態度較為重要; 另家長與學校的教學理念是否接近反而要注意。

醒目開學勳章

原文章由 JamesYip 於 07-12-5 08:47 發表

其實面試時, 約6個小朋友一組與家長一同在課室, 老師已準備各式玩具讓小朋友玩, 此時, 老師就開始觀察, 其後再個別跟家長及小朋友閒談, 我覺得小朋友會否講話反而是其次, 行為、態度較為重要; 另家長與學校的教學理 ...

INTERVIEW時最緊要有禮貌, 唔好爭嘢玩. 一位老師負責問小朋友問題, 另一位老師在旁觀察小朋友而作出評分. 面試完可以係操場踩單車.                                                                           祝各位面試成功.

[ 本文章最後由 rolandbb 於 07-12-7 15:08 編輯 ]

多謝你們的資料,對我有很大的幫助!
‹ 上一主題|下一主題