用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 08年讀又一村學校
樓主: winkyc
go

08年讀又一村學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

中秋節快樂!
你地掛起咗仔仔女女自己畫0既"燈籠"未呀?!!

原來都有好多媽咪小朋友讀今年k1d 班, 我仔仔都係呀! 我都係剛剛知道有一個又一村學校的 forum 咋, 但係d媽咪好似唔係好活躍係依到, 希望多d媽咪發表及彼此多d交流吓意見, 等我地依d返工媽咪可以多d了解學校事情啦!

today holiday, tomorrow may be holiday too.

醒目開學勳章

今日終於有第一份親子功課喇,仲未諗到點樣可以同小朋友合作完成!
呢度0既媽咪真係較少發表....

係呀,依到真係比較少人發表架,你多d上黎啦,我都成日上黎架,d雪條棒文具舖係咪有得買架?呀囝N1果陣都曾經整過親子相架,今次有指定材料,所以又要再諗點整                                                      

原帖由 utopian 於 08-10-2 15:44 發表
今日終於有第一份親子功課喇,仲未諗到點樣可以同小朋友合作完成!
呢度0既媽咪真係較少發表....

Hi 各位媽咪:

遲左來報度,我個女讀k1E叫嵐嵐係海馬組,我見之前都有個同學仔叫澄澄K1E大家交流下,我都覺得好少家長上來傾計,不過我自己都少左我會上多D...

醒目開學勳章

你好! 既然你成日上嚟,咁要多d發表喇!我都成日上BK,不過有時會睇漏咗呢版!

雪條棒文具舖有得賣架,不過我諗顏色紙和雪條棒會唔會只係一個提議,其實只要用幾種不同物料做成就得呢?!

原帖由 pianocalvin 於 08-10-2 18:26 發表
係呀,依到真係比較少人發表架,你多d上黎啦,我都成日上黎架,d雪條棒文具舖係咪有得買架?呀囝N1果陣都曾經整過親子相架,今次有指定材料,所以又要再諗點整                                                      ...

醒目開學勳章

原來老師有幫佢地分組?我女女同班主任都無提起過喎??!!

原帖由 szenam 於 08-10-2 22:29 發表
Hi 各位媽咪:

遲左來報度,我個女讀k1E叫嵐嵐係海馬組,我見之前都有個同學仔叫澄澄K1E大家交流下,我都覺得好少家長上來傾計,不過我自己都少左我會上多D... ...

係呀!我問呀女〔k1d〕許話許地有羊仔組、兔仔組同熊仔組〔不過唔知許有冇講錯〕,我個女係羊仔組。

Hi 嵐嵐媽咪,

你好你好~~我係澄澄爸爸....澄澄媽咪好少上網o架...
原來佢地有分組o架,頭先問返澄澄,佢話佢係海獅組o架~
唔知有冇講錯呢..haha

原帖由 szenam 於 08-10-2 22:29 發表
Hi 各位媽咪:

遲左來報度,我個女讀k1E叫嵐嵐係海馬組,我見之前都有個同學仔叫澄澄K1E大家交流下,我都覺得好少家長上來傾計,不過我自己都少左我會上多D... ...

大家好, 我囝囝讀K1 E, 叫柏翹, 多多指教,  乜原來有分組架? 我都唔知tim
[img align=left]http://i22.photobucket.com/albums/b350/joey--joey/f8c455c3.jpg[/img] 無呀, 我無打你呀~~~

hi 柏翹媽咪/澄澄daddy:

我個女叫詩嵐同柏翹一組一齊坐,我有聽個囡囡提過佢個名,至於澄澄我想問下你係咪姓余,因為我個女開學第二日就有提起依個小朋友,我問miss li 佢話係有依個同學仔,因為佢比較主動成日同d小朋友傾計,我個晚有問囡囡k1e有2個叫澄澄,大家第時多d交流下,我知佢地有份海馬,海豚,海獅組..

Correct.  My son told me the same.  my boy is 熊仔組.
原帖由 羊咩 於 08-10-4 08:07 發表
係呀!我問呀女〔k1d〕許話許地有羊仔組、兔仔組同熊仔組〔不過唔知許有冇講錯〕,我個女係羊仔組。

I think so.  They just suggest to use 顏色紙和雪條棒.  Other material should be Ok as well.

原帖由 utopian 於 08-10-4 02:37 發表
你好! 既然你成日上嚟,咁要多d發表喇!我都成日上BK,不過有時會睇漏咗呢版!

雪條棒文具舖有得賣架,不過我諗顏色紙和雪條棒會唔會只係一個提議,其實只要用幾種不同物料做成就得呢?!

...

sorry我搞錯左,係海馬,海豚同墨魚組,原來無海獅架..
原帖由 szenam 於 08-10-6 14:19 發表

我個女叫詩嵐同柏翹一組一齊坐,我有聽個囡囡提過佢個名,至於澄澄我想問下你係咪姓余,因為我個女開學第二日就有提起依個小朋友,我問miss li 佢話係有依個同學仔,因為佢比較主動成日同d小朋友 ...

anyone will join the travel in Dec 3rd?  I am still thinking as expensive is not cheap for half day only.

Hi 詩嵐媽咪,

我個囡叫做彥澄呀,佢比較少出聲架,不過都唔算好怕醜,至少佢第一日返學時,都肯出去唱吓歌啦,但係就好少講學校啲嘢俾我聽嘅,次次都要我問好耐先肯講,我都唔知冇海獅組,係佢話俾我知架咋,問親佢係咩組都係講海獅組...haha
你提起姓余嘅同學仔我估到你講邊個,因為我第一日帶囡囡返學時佢坐喺我個囡囡隔離,佢又真係好主動又唔怕醜架~

原帖由 szenam 於 08-10-6 14:19 發表

我個女叫詩嵐同柏翹一組一齊坐,我有聽個囡囡提過佢個名,至於澄澄我想問下你係咪姓余,因為我個女開學第二日就有提起依個小朋友,我問miss li 佢話係有依個同學仔,因為佢比較主動成日同d小朋友 ...

Hi:

我個女話知你係邊個,另外個果同學仔係朗睛同你個女一組係海豚組,我個女都多講學校d嘢而且我日日都會問佢係學校做d咩,所以知多dd啦...
原帖由 carolnlk 於 08-10-6 23:42 發表
Hi 詩嵐媽咪,

我個囡叫做彥澄呀,佢比較少出聲架,不過都唔算好怕醜,至少佢第一日返學時,都肯出去唱吓歌啦,但係就好少講學校啲嘢俾我聽嘅,次次都要我問好耐先肯講,我都唔知冇海獅組,係佢話俾我知架咋,問親佢係咩組都 ...

醒目開學勳章

我個女唔肯講佢係邊一組....我估佢可能係熊仔組!

原帖由 羊咩 於 08-10-4 08:07 發表

醒目開學勳章

我地有參加! 係唔平,但始終係一個難得的機會,相信小朋友會玩得好開心!!!

原帖由 bearbear2003 於 08-10-6 16:48 發表
anyone will join the travel in Dec 3rd?  I am still thinking as expensive is not cheap for half day only.
‹ 上一主題|下一主題