用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無人讀九龍塘朗思幼稚園Think Int'l? ...
go

請問有無人讀九龍塘朗思幼稚園Think Int'l? [複製鏈接]

請問有無人讀九龍塘朗思幼稚園Think Int'l? 我想問吓呢間學校好唔好? 請比啲意見吖! 謝謝!
   0    0    0    0

我囝囝e+2歲讀緊nursery,so far都幾好,老師好nice,返咗學之後都見到有好大進步,but k1我唔會讀呢間,因我偏响傳統教學多d

點解呢? 你覺得呢間學校係國際學校!  係咪怕佢唔識中文呢?

原文章由 小松奈奈 於 07-12-3 21:12 發表
我囝囝e+2歲讀緊nursery,so far都幾好,老師好nice,返咗學之後都見到有好大進步,but k1我唔會讀呢間,因我偏响傳統教學多d

Think in Kln  Tong should be good. my friend's son is studying there and she is very pleased with everything.

原文章由 winwin_chai 於 07-12-3 21:16 發表
點解呢? 你覺得呢間學校係國際學校!  係咪怕佢唔識中文呢?

咁我又唔怕佢唔識中文,反而想佢英文好d,因為我地主要都係用中文溝通.其實think係1間好學校,校舍亦好滿意,不過到我仔小一時我希望佢讀主流學校,所以會揀d教學傳統d同課程深d既幼稚園,等佢小一時唔使咁辛苦....睇吓你想要咩la

我個女現在讀九龍塘朗思k1(全日班),我覺得這間學校ok,我的女兒上午是國際班(bunnies)全英,下午是(duck)有中文,到了明年reception班開始用普通話教中文,中文程度很好的,是一間二文三語的國際學校,但佢由今年有個問題校長收了很多學生,初初開學請不夠英文老師搞到我k1兩班小朋友一齊上英文課,直至現在經多位家長投訴後已請了一位英文老師,分開2班,就15至16人一班
原文章由 winwin_chai 於 07-12-3 21:16 發表

mancon,

你都覺得呢間學校唔錯, 因為我細仔响德寶讀k1, 唔知係咪今年有學卷都覺得教得唔係幾好, 有好多好嘅老師走咗!:cry: 同埋收咗好多學生搞到間學校好多雜人, 同埋我住响將軍澳如果去呢間學校係咪好遠呢? 原本我想佢k2先至轉過去, 但啲老師話早啲會好啲會容易適應喎! 那你覺得係咪好呢?

原文章由 mancon 於 07-12-4 10:48 發表
我個女現在讀九龍塘朗思k1(全日班),我覺得這間學校ok,我的女兒上午是國際班(bunnies)全英,下午是(duck)有中文,到了明年reception班開始用普通話教中文,中文程度很好的,是一間二文三語的國際學校,但佢由今年有個問 ...

hi winwin chai,

其實妳問我,我覺得都係越細轉越好,但我不知道德寶的教法如何??同時妳如安排細仔做插班生要比佢有適應期,由將軍澳去think確實都幾遠,妳可安排校車,但think d校車好full ,希望妳的小朋友成功轉校
原文章由 winwin_chai 於 07-12-4 11:19 發表
mancon,

你都覺得呢間學校唔錯, 因為我細仔响德寶讀k1, 唔知係咪今年有學卷都覺得教得唔係幾好, 有好多好嘅老師走咗!:cry: 同埋收咗好多學生搞到間學校好多雜人, 同埋我住响將軍澳如果去呢間學校係咪好遠呢? 原 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

How about THink in MEi Foo??

回覆 #2 kenivy 的文章

Hi Kenivy,

我諗在Think讀international class 都可以入到ESF 的,如果一定要入到ESF,青衣ESF是不二之選擇.有90+%可以入ESF小學.

Hi mancon,

我了解過學校只有一位老師上堂,是否唱遊+勞作比較少呢?

好有興趣知多點他們教育方向,k1要寫字嗎?Reading scheme如何?老師是否caring? 妳女兒的pth同英oral ok嗎?
可否分享多點?

I know students in Think need to write, or so called draw the line since K1.

hi DiamondHill,
今年think k1上堂無論是英文或是中文堂衹得一位老師的,舊年我女讀nursery班時有一位中文老師及英文老師一齊上堂,至於唱遊每天都有的,勞作就一星期3次左右,我女是可以說簡單又表達到自己的engleish,同英文老師溝通是冇問題的,但至於普通話因k1每天衹有15-20mins,所以我女祇會識唱普通話兒歌 ,英文功課一個星期一次三頁聯線功課,中文就隔日有一頁聯線功課
原文章由 DiamondHill 於 07-12-4 23:20 發表
Hi Kenivy,

我諗在Think讀international class 都可以入到ESF 的,如果一定要入到ESF,青衣ESF是不二之選擇.有90+%可以入ESF小學.

Hi mancon,

我了解過學校只有一位老師上堂,是否唱遊+勞作比較少呢?

好有興趣知多點他們教育 ...

mancon, do you think "THink" train your kid's problem solving skill?

簽名被屏蔽

yes
原文章由 kenivy 於 07-12-5 13:59 發表
hi mancon,
請問你小朋友是讀国際班嗎??

mancon,

其實學校已經收咗我細仔讀上午班讀k1下學期原本我想k2先至校, 但老師話早啲轉會易適應喎!

同埋德寶係死記嘢, 好多中文字同英文字會記到! 而且, k1已經要寫好多字k2要默書喇! 我諗朗思會唔會成日寫字同k2要默書呢!

原文章由 mancon 於 07-12-4 17:57 發表

其實妳問我,我覺得都係越細轉越好,但我不知道德寶的教法如何??同時妳如安排細仔做插班生要比佢有適應期,由將軍澳去think確實都幾遠,妳可安排校車,但think d校車好full ,希望妳的小朋友成功轉校 ...

朗思k1都已經要做功課,衹是聯線功課,至於k2要唔要默書就唔知喎???不過我聽D家長講k2都唔算深,但上到k3妳就要有心理準備課程如小一的程度(英文已講得好流利)上學期要寫中文同英文日記.
妳個細仔在下學期轉黎都幾快喎,前排我個女班有2位同學比了退學信,同樣讀埋上學期就走,她們同樣去了ICS,一位因佢媽想自己個女入基督教背景同埋直升小學的學校,另一位就複習d,因佢有大女在朗思讀k3,個細女讀k1,佢地媽咪好想個大女入ICS,但ICS唔收,佢唯有比細女入,讀住先,到時再俾大女插班,所以以上2位同學女都於下學期轉了去ICS,朗思真快手,一個走一個入咁樣就可比妳的細仔插班,不過我都好歡迎 ,新學期有新同學
原文章由 winwin_chai 於 07-12-5 17:11 發表
mancon,

其實學校已經收咗我細仔讀上午班讀k1下學期原本我想k2先至校, 但老師話早啲轉會易適應喎!

同埋德寶係死記嘢, 好多中文字同英文字會記到! 而且, k1已經要寫好多字k2要默書喇! 我諗朗思會唔會成日寫字 ...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題