用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 保良局陸慶濤小學2008年小一
樓主: 991129
go

保良局陸慶濤小學2008年小一 [複製鏈接]

原文章由 嘉倩-YUKI 於 08-7-22 12:57 發表
我囡囡會今年讀小一,我會考慮自己帶佢返,你呢?? sharing....

I live in Sai Kung and have no choice; therefore, my son will take the school bus first.

larissayu6,

間校車公司今年轉左路線會行tunnel, 所以我個仔個同學住油塘今年係7:10分上車呀 !

呢個安排我嫌太早 (上年好似係7:10), 翠屏附近要6:50上車, 又唔肯入迴旋處, 所以輪到我唔比佢撘佢自己帶啦返學...

but 我老公問過放學又會好似響返馬油塘果邊走, 所以佢話可以半個鐘多dd返到屋企, 所以我仲考慮緊淨撘放學... 2/3價錢

原文章由 larissayu6 於 08-7-22 15:18 發表
我都係自己帶返學,我之前都撘過...第一間校車公司就太早要6:40上車,搭一個鐘零3字,第二間校車公司就貴,放學還要接埋第二間小學先返油,足足搭成個半鐘,你話個半鐘係條馬路度幾危險呀(上星期先有部tko校車炒左)....還 ...

回覆 #1 billyyanst 的文章

不過今年返晏左就唔使接埋其他學校至返油塘...所以半個鐘多dd就返到...但我頭一個月都係同學仔媽咪接埋我女...咁我10月先再考慮lu... 多謝你的提供^^

原文章由 991129 於 08-7-22 15:37 發表
I live in Sai Kung and have no choice; therefore, my son will take the school bus first.

咁你小朋友即係要幾點上車 ?

借問聲有參加小一適應班的家長你地小朋友呢幾日有冇比蚊針呀, 我囝第一日乜都冇搽就兩隻腳針左四粒, 第二日搽左蚊怕水都針左3針 (分別響太陽穴, 手臂同腳), 於是今日就用左2條蚊帶再加蚊怕水, 咁先至冇事...

唉! 第日正式返學睇怕買防蚊用品都買窮:;pppp:

回覆 #1 billyyanst 的文章

你要搽區蚊膏至得架....仲要比佢地帶埋返學校補搽,唔使用手掂到果款最有效

唔該晒 ! 我見平時出街用花露水都可以, 所以咪冇買到蚊膏, 怕佢立立chi chi, 請問你係買邊隻唔使用手搽架?  Thanks!

原文章由 larissayu6 於 08-7-23 13:15 發表
你要 搽區蚊膏至得架....仲要比佢地帶埋返學校補搽,唔使用手掂到果款最有效

hi all,
見你地咁講, 我都要提自己同佢搽定蚊膏先得, 其實點解學校會咁多野咬呢?
校車個到, 我就係坑口上車, 之我比左$俊達, 但後來有另一間打來話係佢地做, 上車時間都未通知, 要8月先有.

原文章由 billyyanst 於 08-7-23 13:35 發表
唔該晒 ! 我見平時出街用花露水都可以, 所以咪冇買到蚊膏, 怕佢立立chi chi, 請問你係買邊隻唔使用手搽架?  Thanks!

原文章由 billyyanst 於 08-7-23 13:06 發表

借問聲有參加小一適應班的家長你地小朋友呢幾日有冇比蚊針呀, 我囝第一日乜都冇搽就兩隻腳針左四粒, 第二日搽左蚊怕水都針左3針 (分別響太陽穴, 手臂同腳), 於是今日就用左2條蚊帶再 ...

I cannot get the exactly time now since I still wait for the information of the school bus company.  He said it must be after 7am.  He will call us in August for confirmation

Yes, the mosquito seems quite serious and my son has been bit especially on the legs.  Red and swollen.....

原文章由 larissayu6 於 08-7-23 13:15 發表
你要搽區蚊膏至得架....仲要比佢地帶埋返學校補搽,唔使用手掂到果款最有效

Yes, please recommend which one is good

如果西貢真係7:00都算ok喎! 我kt 都要6:50, 真係好難接受
我都有唸過用蚊機, 不過驚wei wei聲影響到其它同學, 上星期出本next magazine入面有提過有d case 比蚊咬的後果真係好嚴重, 其中一幅相隻腳唔係跨張真係大過隻豬蹄呀  

原文章由 991129 於 08-7-23 16:06 發表

I cannot get the exactly time now since I still wait for the information of the school bus company.  He said it must be after 7am.  He will call us in August for confirmation

Yes, the mosqui ...

我囝囝都是惹蚊人士(是叮完紅腫有水泡那種),但他上預備班三日都無被蚊叮喎,沒有塗任何蚊怕水或膏,不知道是否和使用萬寧牌防蚊健康沐浴露有關呢!可試試$22.90 1Litre。

原文章由 billyyanst 於 08-7-23 13:06 發表

借問聲有參加小一適應班的家長你地小朋友呢幾日有冇比蚊針呀, 我囝第一日乜都冇搽就兩隻腳針左四粒, 第二日搽左蚊怕水都針左3針 (分別響太陽穴, 手臂同腳), 於是今日就用左2條蚊帶再 ...

原文章由 billyyanst 於 08-7-23 13:35 發表

係藥房買...個名叫驅蚊膏,好似漿湖筆咁拎出黎,比佢地帶返學唔驚弄汅手。
我見到其他學校小朋友都有呢種情況出現,不只lht,全部都是咬小腿,咬完又紅又腫,怎至有d小朋友有水泡出現,我覺得不似是蚊,可能是蟻或蟲咬....

[ 本文章最後由 larissayu6 於 08-7-24 10:25 編輯 ]

原文章由 JN83 於 08-7-23 22:15 發表
我囝囝都是惹蚊人士(是叮完紅腫有水泡那種),但他上預備班三日都無被蚊叮喎,沒有塗任何蚊怕水或膏,不知道是否和使用萬寧牌防蚊健康沐浴露有關呢!可試試$22.90 1Litre。

...

O, really?  Let me try first.
My colleague suggests me use 花露水

原文章由 billyyanst 於 08-7-23 17:41 發表
如果西貢真係7:00都算ok喎! 我kt 都要6:50, 真係好難接受
我都有唸過用蚊機, 不過驚wei wei聲影響到其它同學, 上星期出本next magazine入面有提過有d case 比蚊咬的後果真係好嚴重, 其中一幅相隻腳唔係跨張真係大過 ...

Yes, I think so.  It is acceptable for me if get on the school bus after 7am.  However, I still need to wait for the final confirmation from school bus company.

Deborah......女..........鯉魚門循道............油塘

適應班1C

[ 本文章最後由 嵐祈爸爸 於 08-7-24 17:42 編輯 ]

原文章由 larissayu6 於 08-7-22 10:47 發表
你地有冇今年小一住油塘架...你地選擇用咩方法返學呢!!

我個女將會坐易澤峰校車

嵐祈爸爸, WELCOME

等我update 下個list:-

991129........
.........鑽石山靈糧K3..........家住西貢
YUKI     ........
.........高俊苑方王錦全K3....油塘
cfpa..............
.........康盛比華利K3......... 寶琳 ..
daydaycheng.
.........寶琳易澤峯K3.........將軍澳
Snowberry.....
........坑口聖安德肋K3...... 坑口
corliss_yu......
........方方樂趣K3.............家住官塘
QKMA............
........deborah k3............寳琳
Jaisy.............
.........德寶.....................坑口
JN83............
..........金麗.....................藍田
自然.......................銅鑼灣基督教服務處時代幼兒學校........調景嶺
fishmother....
.........易澤峰 k3..............新都城2
billyyanst.......
........油塘臻美秀華...........官塘
Deborah................鯉魚門循道............油塘
melomama........女... ..宣道會茵怡幼稚園k3..........寶林

[ 本文章最後由 billyyanst 於 08-7-28 17:29 編輯 ]

仲有我哋  

melomama........女... ..宣道會茵怡幼稚園k3..........寶林

[ 本文章最後由 melomama 於 08-7-25 10:19 編輯 ]

原文章由 melomama 於 08-7-25 10:17 發表
仲有我哋  

嵐祈爸爸 & melomama, welcome

原文章由 melomama 於 08-7-25 10:17 發表
仲有我哋  

嵐祈爸爸 & melomama, welcome
‹ 上一主題|下一主題