用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD學校運作, 學生生活知多D
go

DBSPD學校運作, 學生生活知多D [複製鏈接]

以下是我在這段期間收集到的資料:

1. 學校不會給小朋友太大壓力, 讀書靠自己, 不及格或跟不上, 老師不會責怪學生, 亦不會比壓力家長, 但升中要睇小學成績

2. 默書每週一次, 一週默中文, 一週默英文

3. 課本讀快半學期, 即是一年級下學期讀二年級上學期課本

4. 課外活動很豐富

5. 學生秩序大致良好(以男校而言)

大家有沒有其他資料分享呢? 先謝!

[ 本文章最後由 宏媽 於 07-12-15 16:55 編輯 ]
   2    0    0    0

English - if you are grade 1, you will learn 2A & 2B (= grade two books)

Math - you will learn 1c, 1d & 2a & 2b (= grade 1 1/2 and grade 2)

原文章由 宏媽 於 07-12-2 14:33 發表

1. 學校不會給小朋友太大壓力, 讀書靠自己, 不及格或跟不上, 老師不會責怪學生, 亦不會比壓力家長, 但升中要睇小學成績

3. 課本讀快半 ...

原文章由 LQLQ 於 07-12-2 15:36 發表
Math - you will learn 1c, 1d & 2a & 2b (= grade 1 1/2 and grade 2)
We tried to buy 1a and b to let the boy study during the summer.  But according to Hong Kong Book Centre, no one is using 1a and b so that they do not have stock.  So, apparently, beginning with 1c and d is normal.

1.我收的消息也如此。但其實雖然校方不給予壓力,家長會很緊張小朋友會否落後於人,大家拼命多做補充,結果其實壓力都唔細。家長們會用星架坡出版的英文練習。

5.呢點……唔知,朋友親身感受,覺得學生們玩得幾喪,9不9有人受傷,仔仔都玩到好心散。

原文章由 宏媽 於 07-12-2 14:33 發表

3. 課本讀快半 ...

回覆 #4 gracechung 的文章

請問師資方面如何?因為小學部只是運作了數年!pls comment

回覆 #1 chanwk 的文章

sorry,我唔知。講真,朋友講的都係佢自己的體會,唔係我的睇法,我亦唔係用家,所以我冇comment。

Just walk thur' and find this topic is quite interesting coz ifyou're waiting for the result (after 2nd round in), that means you chose it for your boy.  Why ask such question at that moment???!!!    

原文章由 gracechung 於 07-12-3 11:33 發表
sorry,我唔知。講真,朋友講的都係佢自己的體會,唔係我的睇法,我亦唔係用家,所以我冇comment。

I haven't asked any questions wor.

原文章由 CheCheMan 於 07-12-4 12:56 發表
Just walk thur' and find this topic is quite interesting coz ifyou're waiting for the result (after 2nd round in), that means you chose it for your boy.  Why ask such question at that moment???!!!  ...

Oh...sorry.  I'm not talking abt you.  What I means is this "topic".

To me, when I made decision to choose school(s) for my son, I would gather all info, such as the quality of teachers, the school vision and mission, the teaching method la...etc to see if the school(s) suit for my son or not.

Not until now to raise this question / topic lor~

原文章由 gracechung 於 07-12-4 13:06 發表
I haven't asked any questions wor.

o,i c.
never mind la..........just sharing.

原文章由 CheCheMan 於 07-12-4 13:11 發表
Oh...sorry.  I'm not talking abt you.  What I means is this "topic".

To me, when I made decision to choose school(s) for my son, I would gather all info, such as the quality of t ...

這個討論題目,
看似相當奇怪,
怎麼家長在2nd in後還在搜集學校資料?

老實說, 在BK都有好一段日子,
但新小拔家長出來說說學校現況,
除OnHo君外, 真的少之又少.

君不見在小學一覽區,
新小拔專欄內,
大多家長的提問都是無人回答的嗎?
要得到校內實際情況的資料,
真的非常困難.

不知其他家長的想法如何,
我讓孩子一試的原因,
是因為相信有不少家長慕名而來,
(呵呵! 是慕不是冒....謝謝!)
學校較易在眾多學生中選取表現優秀者,
可預計校內學生水平不俗.
但學校具體運作, 教學水平等,
即使朋友願以一家之言相告,
也屬相當片面的寫照.

未入2nd in之前,
也未有機會入讀.
2nd in之後, 作為家長的我才真正考慮是否讓孩子入讀,
故此以此為題, 希望多收集資料以作決定.
拋磚引玉,
希望有多些家長把所得的資料分享,
想清楚孩子是否適合入讀這所學校,
讓大家作出明智的決定!

原文章由 CheCheMan 於 07-12-4 12:56 發表
Just walk thur' and find this topic is quite interesting coz ifyou're waiting for the result (after 2nd round in), that means you chose it for your boy.  Why ask such question at that moment???!!!  ...

[ 本文章最後由 宏媽 於 07-12-4 23:08 編輯 ]

HI,

其實學校既家長都好友善, 只係可能佢地唔鍾意上BK啩?!

因為大仔今年剛入讀, 所以我都係知D唔知D, 但又唔想扮代表, 只係好記得舊年同一時段既自己, 就好似一頭盲頭烏蠅四處碰, 所以今年細仔又考時, 既然大家都有可能成為同學, 我至講D我知既!  希望唔會有人覺得我"多事"就得!:

如果小朋友入到黎, 你就會知道學校之所以每年有咁多人"慕名而來"係有佢既原因!

今個星期尾至下星期初, 1st term exam, 雖然話今次都係唔計分住, 但點都要幫哥哥溫下書架!  因為我無搵人幫佢補習架, 所以我工餘仲要返另一份工!

OnHo
原文章由 宏媽 於 07-12-4 21:55 發表
這個討論題目,
看似相當奇怪,
怎麼家長在2nd in後還在搜集學校資料?

老實說, 在BK都有好一段日子,
但新小拔家長出來說說學校現況,
除OnHo君外, 真的少之又少.

君不見在小學一覽區,
新小拔專欄內,
大多家長的提 ...

原文章由 OnHo 於 07-12-4 22:54 發表
HI,

其實學校既家長都好友善, 只係可能佢地唔鍾意上BK啩?!

因為大仔今年剛入讀, 所以我都係知D唔知D, 但又唔想扮代表, 只係好記得舊年同一時段既自己, 就好似一頭盲頭烏蠅四處碰, 所以今年細仔又考時, 既 ...

OnHo, 我估佢地無你o甘多時間上bk啦. :

可否講多D原因呢? 願聞其詳!

原文章由 OnHo 於 07-12-4 22:54 發表
如果小朋友入到黎, 你就會知道學校之所以每年有咁多人"慕名而來"係有佢既原因!

我所認識既DBS舊生
高等平凡職業都有
但有共通點就是愛校既sprit和一個非常愉快既讀書生活童年

我覺得小朋友在DBS所得到最寶貴的東西是 DBS Spirit
"To compare with others, you can only be the best. DBS boys compete against ourself to be the best of the best. "就算離校30,35,40年既畢業生
都仍然着住校呔返校同昔日既同學老師校長一同慶祝
學校有一位好出名惡的打騰校長
但亦是學生最愛的校長

學校從不比壓力學生
壓力是家長互相比較形成
我認識一個校內被炒既教練因為對學生成日黑面
學校收到投訴好認真處理

如果你是dbs fans
"走好第一步"的一篇"一條魚一尾魚"
孩子作文寫"母親買了一條魚"
老師把"條"劃掉改寫"尾"
校長接到家長投訴翻查現代中文詞典
在"條"項找到一種說法
用條來量化魚是可以的
老師要是翻查中文詞典
就不會改錯同學的句子了
你感受到學習氣氛嗎?

但唔好以為入到名校就出名人
都有好多男女拔la sa讀讀吓走咗去international school
成功既代價是要負出
而我覺得成功既小朋友背後不是單靠學校
要有好好既父母哉陪和家庭教育至最重要

[ 本文章最後由 hellomickey1 於 07-12-5 01:38 編輯 ]

原文章由 hellomickey1 於 07-12-5 01:19 發表
成功既代價是要負出
而我覺得成功既小朋友背後不是單靠學校
要有好好既父母哉陪和家庭教育至最重要

That's true

無論入讀什麼小學,都應有如此態度

Hi, ianmami,

其實我都無mud時間, 但因為前兩年開始上BK搵料,形成左一個習慣, 又見有你地呢班識得既媽咪傾下計, 咪繼續上黎傾下, 出年細仔入左小學, 可能唔需要d updated資料, 唔排除會上少d BK!:

OnHo
原文章由 ianmami 於 07-12-4 23:00 發表

OnHo, 我估佢地無你o甘多時間上bk啦. :

Hi,

正如hellomickey1所講, DBS班學生真係好鬼支持母校!  早係10月份, 話有班唔知係1982年畢業生舉行聚會, 1983果班又話出年佢地又要攪, 仲話要返學校個HALL攪! 成班已經係人地既爸爸, 但見佢地咁開心, 我又好感動!  每年SCHOOL FETE中既GARDEN FETE, 係由GRADE 1 & GRADE 7既家長負責款待, 呢個傳統都幾好, 可以識到其他多D媽咪& 爹D!

而我大仔雖然只係加入DBSPD幾個月, 但佢每日都好開心返學, 就算要QUIZ, DICT OR EXAM, 佢都無話唔高興!

壓力, 真係仲未有, 但我知有D家長真係會安排仔仔去補習班! 其實我唔強求仔仔一定要考全級第一, 最重要係佢既讀書態度, 好似話除左全級頭3名有名次之外, 第4至第150既, 都只係有一個總分&平均分, 由家長同學生自行去同自己比較! 幾好!

學校仲無果D所謂強迫性贊助/捐款, 無好似外面所流傳既得人驚事件, 所以, 我真係好想好想, 極之想個細仔都入埋DBSPD!

OnHo

原文章由 宏媽 於 07-12-4 23:09 發表
可否講多D原因呢? 願聞其詳!

[ 本文章最後由 OnHo 於 07-12-5 07:27 編輯 ]

原文章由 OnHo 於 07-12-5 07:06 發表
Hi, ianmami,

其實我都無mud時間, 但因為前兩年開始上BK搵料,形成左一個習慣, 又見有你地呢班識得既媽咪傾下計, 咪繼續上黎傾下, 出年細仔入左小學, 可能唔需要d updated資料, 唔排除會上少d BK!:

OnHo
...

OnHo, 睇到你好用心同付出..... 我都成日上bk搵料同人chat 下.... 不過真係好服你.. take care 2個仲有時間..   我一個已經頭暈啦...  真係多謝你同hellomickey1 的資料... 大家good luck 啦...

The school life of dbs seems quite good wor~

Hey OnHo, don't worry.  I think your little boy must get in coz he has smart brother and nice mother ma~

I want to know more if the result of 2nd in is "reject", can I "knock-door" to ask for extra chance??  Any precedent case you don't mind to share with me???

原文章由 OnHo 於 07-12-5 07:19 發表
Hi,

正如hellomickey1所講, DBS班學生真係好鬼支持母校!  早係10月份, 話有班唔知係1982年畢業生舉行聚會, 1983果班又話出年佢地又要攪, 仲話要返學校個HALL攪! 成班已經係人地既爸爸, 但見佢地咁開心, 我又好感動 ...
‹ 上一主題|下一主題