用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問之前考直資失敗,再叩門好唔好提曾經考過? ...
go

請問之前考直資失敗,再叩門好唔好提曾經考過? [複製鏈接]

我心儀的直資連waiting list都冇, 我想再試叩門, 咁要updat profile, 好唔好叫佢哋refer之前個學生編號D inform? 但佢哋會唔會覺得之前已reject咗你而唔理你? 定係當第一次申請? 請俾些意見!!
   0    0    0    0

如果考過又真係非常心儀﹐再叩門時﹐唔理佢點睇自己都好﹐比我會o係封自薦信中提自己考過、寫埋個申請no. 落去﹐表示真係好有誠意想入佢嘛....祝成功!

原文章由 my17223 於 07-11-30 11:07 發表
我心儀的直資連waiting list都冇, 我想再試叩門, 咁要updat profile, 好唔好叫佢哋refer之前個學生編號D inform? 但佢哋會唔會覺得之前已reject咗你而唔理你? 定係當第一次申請? 請俾些意見!! :adore ...

直資小學目前全港19間, 明年的應多一間(英華), 稱得上心儀的應只是6至7間. 那些全都有後補名單, 且名單一般會經校董會批核(廉署建議防貪機制), 而定出名單時多以面試表現為主(廉署建議要兩名以上教師評分), 所以補充資料能使校長向校董會建議改名單的機會差不多是零.

再者, 如果原來連報名都無, 校方根本唔會理你(是保障步驟公平的機制), 所以一定要個編號. 但其實不少一線學校已有足夠學生報到, 又有waiting list, 有些連不入選者原本的報名表都會銷毀(免觸犯私隱條例及沒有地方儲存), 因此有編號也不一定有用.  

由此可見, UPDATE的動作效用極微. 不是潑冷水, 只是無謂抱著幻想, 不如腳踏實地去作最好的安排.

[ 本文章最後由 星級國民 於 07-12-1 00:19 編輯 ]

原文章由 星級國民 於 07-11-30 23:35 發表

直資小學目前全港13間, 明年的應多兩間(英華和聖士提反), 稱得上心儀的應只是5至6間. 那些全都有後補名單, 且名單一般會經校董會批核(廉署建議防貪機制), 而定出名單時多以面試表現為主(廉署建議要兩名以上教師評 ...

Woo!Your information is very useful!Thank You!

回覆 #3 星級國民 的文章

雖然2個答覆好似張我推落深淵一樣.....但我都多謝你咁詳細嘅解釋! (你係咪係廉署度做?哈....)

my17223
我覺得你唔好灰心!!! 一於去馬

我識得有位朋友上年只考左一間心儀的直資(A),點知下場同你一樣連waiting都無,咁佢就去信叩門,因為叩門通常都無咁早有回復,佢就膽粗粗去多一間直資(B)叩門 (呢間係從來無報過名,亦巳過哂註冊時間),點知比佢叩門成功(B)收左佢,而(A)個間到後期都有打比佢叫佢去見,但佢最後都放棄左(A)個間,而家讀緊(B)個間啦~~

無估錯我諗我知你想叩邊間,如你真係好想讀就快d做野啦,我知今年有位同學仔佢都係連waiting都無,但出result第二日巳經send左信比校長啦

就算最後唔得都唔緊要,起碼有出過力做過野,讀唔到都係天意,所以呢個時間一定要搵另一d學校作準備

[ 本文章最後由 孖孖叉 於 07-12-1 09:46 編輯 ]

孖孖叉:
多謝你嘅鼓勵!!! 我好似又有番d生機嘞!! 原來真係有例子可成功.....
好! 既然咁講, 我一定會再試!!!

回覆 #6 孖孖叉 的文章

Check PM please!!!

原文章由 my17223 於 07-12-1 10:42 發表
孖孖叉:
多謝你嘅鼓勵!!! 我好似又有番d生機嘞!! 原來真係有例子可成功.....
好! 既然咁講, 我一定會再試!!!

my17223

學校到最後收唔收都唔係你自己決定,但嘗試你就一定要嘗試囉.nothing to lose, right? 加油呀!! 不過都一定要提之前考過同編號呀.

醒目開學勳章

my17223,
唔好咁易放棄!waiting list唔係永遠有效,有些學校當註冊完後就會取消。但有些家長會喺正式交學費時,甚至開學前先至決定唔讀,很多學校在6月份都仲有位俾家長申請!努力呀!未到最後一刻都唔好放棄啊!
‹ 上一主題|下一主題