用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 看電視,閱讀較好!用普通話,閱讀較差! ...
樓主: ChiChiPaPa
go

看電視,閱讀較好!用普通話,閱讀較差! [複製鏈接]

I can hardly believe, no time for books if a kid watched TV for 3 hours.

原文章由 麟媽媽 於 07-11-30 10:11 發表
唔好比亞仔知,
唔係佢大條道理睇視!

我仔都係, 重有餐牌...... 所以K1已識好多同學仔名......

原文章由 xmanman 於 07-11-30 12:22 發表
我仔幼稚園到時候都係看字幕學中文字的,  因此他現在中文閱讀能力都唔差!

"港大教育學院副院長謝錫金認為,......若學生經常跟朋友說普通話,他們的閱讀成績較其他學生為低,相信是友儕間普通話能力稍遜,影響閱讀接收能力。"

I am always skeptical about any surveys done by by non-statisticians. I am even more skeptical about the interpretation of the findings done by such non-statisticians. Again, I am disappointed this time.

What kids would use Putonghua with their peers in Hong Kong? Except for a small number of Singaporeans and Taiwanese, I think the majority of such kids come from new immigrant families.

Their below average performance in reading comprehension is probably due to factors other than the mere fact that these kids talk to their peers in Putonghua. If we looked into the performance of these groups in other aspects, my guess is they would also come below average.

[ 本文章最後由 uncleedward 於 07-12-1 01:49 編輯 ]

原文章由 uncleedward 於 07-12-1 01:44 發表
"港大教育學院副院長謝錫金認為,......若學生經常跟朋友說普通話,他們的閱讀成績較其他學生為低,相信是友儕間普通話能力稍遜,影響閱讀接收能力。"

I am always skeptical about any surveys done by by non-statisticia ...

I agree your point of views. I also doubt his word because it quite doesn't make sense.

原文章由 uncleedward 於 07-12-1 01:44 發表

I am always skeptical about any surveys done by by non-statisticia ...

第一段同意,第二、三段......,唔,歧視......喎,而且新移民小朋友不是一向話佢地輸在英文咋咩,閱讀中文應該係強項喎。較相信原文解話話係"友儕間普通話能力稍遜"原因,唔太識講,學校又逼兩文三語,d細路普通話歪歪地蒙混過關,不求甚解,都唔知自己或朋友講d字詞係mud係點寫,呢個解釋可能性高於新移民原因。

其實用普通話教中文才剛開始了不久, 這種情況是一定有的, 小朋友學語言的能力是很高的, 做父母的只有盡量協助他們學習, 我相信是一定會有成果的.

原文章由 Fion_Chan 於 07-12-4 09:34 發表

第一段同意,第二、三段......,唔,歧視......喎,而且新移民小朋友不是一向話佢地輸在英文咋咩,閱讀中文應該係強項喎。較相信原文解話話係"友儕間普通話能力稍遜"原因,唔太識講,學校又逼兩文三語,d細路普通話歪歪地蒙混過關,不 ...

睇電視學語文..
間唔中,我會睇一些韓國配普通話音的電視劇。
我囝囝學到的是﹕
「親愛的...」 「臭小子」
「混蛋」  
希望佢作文時唔好運用返出黎﹗

Dear all:
所以大家真的唔好盡信所謂的"不知所謂"調查!

語常會提出用二億試用普通話教中文,就有這些調查出現,明眼人都知做緊"mud"野啦!

我贊成用普通話教中文,但用普通話教中文同閱讀能力是兩碼子的事,我唔明點解會擺埋一起!
閱讀的能力是培養出來的,同用什麼語言應該無關係的!
普通話巳經是國際間重要的語言之一,我們身為中國人,無理由唔可以運用自如,如果只靠每星期一節的普通話課,無"mud"可能學得好,中文課每天都有,可提供大量的語言環境,對於這些調查大家真是要"看清楚呀!"

點解佢地要反對, 係咪驚廣東話讀音會失傳
還是想幫政府慳錢.

原文章由 mayc 於 07-12-4 11:07 發表
Dear all:
所以大家真的唔好盡信所謂的"不知所謂"調查!

語常會提出用二億試用普通話教中文,就有這些調查出現,明眼人都知做緊"mud"野啦!

我贊成用普通話教中文,但用普通話教中文同閱讀能力是兩碼 ...

對普通話教學能提高中文水準,我是有所保留. 學好一種語言, 並非單一說得流利就行, 那是需要大量閱讀,才能建立良好的語文基礎.  我並不太同意說普通話能幫助閱讀, 正如說普通話的人不一定閱讀能力高.  現今很多父母擔心學校不用普通話教中文而影响中文水準, 我看這是過慮了.

如考慮會話能力, 以我之見, 根本香港已經是愈來愈具備這個環境, 當商業經濟活動與大陸緊密起來, 普通話一定會受重視而新一代會更積極用此與人溝通.  就以我小小的經驗分享, 我是土生土長香港人, 讀英文中學, 大學時完全沒有修讀中文科目, 更從不懂普通話, 但一次出差逗留在北京三個星期後, 已能用普通話與當地工作人員爭辯!

原文章由 Fion_Chan 於 07-12-4 09:34 發表

第一段同意,第二、三段......,唔,歧視......喎,而且新移民小朋友不是一向話佢地輸在英文咋咩,閱讀中文應該係強項喎。較相信原文解話話係"友儕間普通話能力稍遜"原因,唔太識講,學校又逼兩文三語,d細路普通話歪歪地蒙混過關,不 ...

My comments are not meant to be discriminative. New immigrant families on average are less well off than the average family and therefore are less able to provide the resources, particularly parents' time, to the children.
‹ 上一主題|下一主題