用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 看電視,閱讀較好!用普通話,閱讀較差! ...
go

看電視,閱讀較好!用普通話,閱讀較差! [複製鏈接]

摘自明報的「全球學生閱讀能力進展研究2006」報導:

說普通話無助閱讀能力

結果發現,經常跟朋友說普通話的學生,他們的閱讀能力成績最低。謝錫金說︰「普通話教中文對提升學生的閱讀能力並沒有幫助。小學應漸進推行普通話教授中文,否則對剛入讀小一的學生較為吃力。」

摘自AM730的報導

調查亦發現學生閱讀電視節目的字幕頻率與閱讀成績有直接關係,平均每天都收看附有字幕的電視節目的學生,閱讀成績最好,其中又以觀看1至3小時電視的學生最為優異。
   0    0    0    0

我都覺得說普通話教中文未必提升閱讀能力, 但係對寫作應該有幫助呱  但係睇1-3小時電視有幫助   咁係咪真係要俾小朋友睇咁耐電視

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-11-30 09:24 發表
摘自明報的「全球學生閱讀能力進展研究2006」報導:

說普通話無助閱讀能力

結果發現,經常跟朋友說普通話的學生,他們的閱讀能力成績最低。謝錫金說︰「普通話教中文對提升學生的閱讀能力並沒有幫助。小學應漸進推行普通話 ...

我都認同用普通話教中文,未必可以提升閱讀能力.因為大部分老師都講廣東話.國語不是老師及學生的母語.理解方面都隔一層.以香港目前的環境.新聞播廣東話,電視劇集都係廣東話.所以,都係用廣東話教中文好d.

"每天觀看1至3小時電視的學生最為優異".天才是也.以目前小學生要掌握的知識.要應付的考試.長時間看電視,又有好成績.真是天才做的事.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原文章由 甜芋 於 07-11-30 10:05 發表
我都認同用普通話教中文,未必可以提升閱讀能力.因為大部分老師都講廣東話.國語不是老師及學生的母語.理解方面都隔一層.以香港目前的環境.新聞播廣東話,電視劇集都係廣東話.所以,都係用廣東話教中文好d.

"每天觀看1 ...

若單靠中文堂以普通話授課,即每天祇限於一或兩堂,效果可能會有影響的。若要全面提升,則要考慮增加普通話教授的時間,亦需要加強學生以普通話溝通的訓練。

王國長老

唔好比亞仔知,
唔係佢大條道理睇視!

王國長老

或者跟亞媽煲韓劇,追字幕!

原文章由 stjoboldboy 於 07-11-30 10:47 發表

個報告講既”有字幕的電視節目”,會唔會係”教育電視”呀!  ...

原文章由 麟媽媽 於 07-11-30 10:11 發表
唔好比亞仔知,
唔係佢大條道理睇視!

咁…… 一定要睇d 唔適聽的電視節目呀! 咁先會望字幕。

睇字幕=閱讀能力高?
咁…我閱讀能力咪好高?
我連睇鐵口銀牙哩d 片﹐都習慣性睇字幕架! 亞仔問﹐「尋先果個人做乜?」我話﹐「亞仔我睇唔到呀!」 亞仔問﹐「你望住電視但睇唔到!有冇搞錯!」 我心諗﹐「真係有d 搞錯﹐明明聽緊廣東話﹐都要睇字幕﹐唔通我傻左?」
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

《 讀 歷 史 書 》
小 六   余 同 學 : 每 日 花 兩 三 小 時 閱 讀 歷 史 書 籍 , 但 都 會 花 三 、 四 小 時 睇 電 視 。

王國長老

jk,

我好唔掂架,我追唔到字幕架!
睇字幕又真係睇唔切畫面架喎!
早排同個仔去睇孤雛淚(Musical),
細路唱得好,反而大人演員d英文聽到我側晒耳...
但都唔知佢唱乜鬼!字幕板貼近天花,
又係睇個屁,激鬼死!!

原文章由 weisscarton 於 07-11-30 10:58 發表
http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20071130/small/30la6p16n.jpg《 讀 歷 史 書 》
小 六   余 同 學 : 每 日 花 兩 三 小 時 閱 讀 歷 史 書 籍 , 但 http://appledaily.atnext.com/new_hkf ...

一日共花 5-6 小時看書加看電視﹐除非佢返上午校﹐邊得咁多時間呀?  如果佢返全日制﹐咁咪除去以上看書/TV + 食晚飯﹐都已經晚上九時了!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

王國長老

Convent 返全日制,邊有咁多時間剩?

原文章由 weisscarton 於 07-11-30 10:58 發表
http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20071130/small/30la6p16n.jpg《 讀 歷 史 書 》
小 六   余 同 學 : 每 日 花 兩 三 小 時 閱 讀 歷 史 書 籍 , 但 http://appledaily.atnext.com/new_hkf ...

王國長老

之唔係SPCS 囉,
呢個小師妹個樣咁細個既?
我以為佢得小三。

原文章由 stjoboldboy 於 07-11-30 11:08 發表

嘩,
呢位余同學一日咪用成6-7小時係”閱讀歷史書籍+睇電視”,佢讀邊間寶號架,咁多課餘時間ger?依,似係SPC播?   

原文章由 麟媽媽 於 07-11-30 11:02 發表
jk,
我好唔掂架,我追唔到字幕架!
睇字幕又真係睇唔切畫面架喎!
..

我好追到字幕架! 可能一向追慣! 以前英文台冇 nicam﹐齋聽冇可能明白D series 和 大電影﹐但係追住字幕﹐套戲的一d 細節劇情一定會 miss 少少 , e.g. 眼神、表情。

不過追字幕其實d 字係好表面化映入腦中﹐對我個人來說一點也不深刻 —— 亦可能我屬過目即忘派啦!  但就學到一d 字彙。 以前字幕組水準唔知係高d ﹐還是當時觀眾文化水平低d﹐好少話有報導話字幕用字不當。e+ 偶有這些情形﹐多數係新聞報導﹐可能冇時間複查啦! 咁…睇字幕都可以玩下「找錯別字」… 唔錯的玩意!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-11-30 11:13 編輯 ]

我都係習慣左睇字幕! 總知一睇電視對眼就會望左去字幕度, 唔理睇乜都係, 有時想唔望竟然覺得好唔自在
字幕雖然好快, 但係習慣左係追得切既, 因為一眼望去係成句咁望, 唔係逐個字望, 所以咁樣可能都會訓練到看書會快好多!

至於普通話, 我覺得如果係用普通話既思維來看書, 都應該會快些, 但係我唸多數香港既小朋友都係用廣東話來看書和寫作既, 雖然佢地可能係用普通話來學中文, 但係如果唔去用普通話來思考, 咁其實對閱讀同寫作既幫助就無想像中既大!

[ 本文章最後由 melodyyy 於 07-11-30 11:46 編輯 ]

王國長老

我唔追字幕但睇書都好快架喎,
睇黎我都係唔可以一心二用。

我仔幼稚園到時候都係看字幕學中文字的,  因此他現在中文閱讀能力都唔差!

王國長老

咁其實唱K有無功用呢?

我同jk67jk 一樣, 我發覺係因為而加好多演員咬字唔清, 所以我成日都睇字幕

原文章由 jk67jk 於 07-11-30 10:52 發表

咁…… 一定要睇d 唔適聽的電視節目呀! 咁先會望字幕。

睇字幕=閱讀能力高?
咁…我閱讀能力咪好高?
我連睇鐵口銀牙哩d 片﹐都習慣性睇字幕架! 亞仔問﹐「尋先果個人做乜?」我話﹐「亞仔我睇唔到呀!」 亞仔問﹐「你望住電視但睇 ...
‹ 上一主題|下一主題