用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選Sc還是Kv--請各家長給點意見
go

選Sc還是Kv--請各家長給點意見 [複製鏈接]

本人心儀之小學為Mary Knoll,而kv已經收到acceptance letter,本月15號才知道Sc結果,兩間學校的校風我也是清楚的,就是不知道“如果”Sc也收,究竟選哪一所比較有機會入,請各位家長給點意見。
   2    0    0    0

舊同事的大女讀 kv,比佢考到 mary knoll (好似除左女女都train得好好外,佢都好早去排 & 入埋天主教領洗埋才掂)

後來佢細女就讀 sc, 但前排撞到舊同事, 佢好愁, 話細女 (讀 sc 那個) 數學程度唔得, 我就同佢講 "吓, 你大女讀 mk, 你細女都入梗啦, 煩乜鬼" 但個舊同事話佢而家唔幫細女補下數, 就算入到都追唔到......

佢話大女讀 kv 程度係高 d 既. 但又唔知會唔會關大家性格 & 個性都唔同事.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

其實入邊間津小(mcs 就係其中一間), 同小朋友讀邊間幼稚園冇關係架喎... 好似好多人都唔明白呢樣野咁既...?
你可以去教育局睇下津小 的收生程序, 就可以了解多d了.

醒目開學勳章

我個舊同事租左九龍塘地址,可能佢係第一輪? 我真係唔係好清楚呀, 只知佢半夜去排隊, 當時我仲笑佢.

原文章由 bb123321 於 07-11-30 00:17 發表

yes, 係冇關係..... 只係d 家長想小朋友到小一易識應d, 咪揾d程度深d 的 KG

我姪仔一個在kv畢業,另一個在sc畢業, 真的! kv畢業的姪仔數學真係好D! e.g.他K3巳懂得: X-3=2, then X=5, 但sc畢業的姪仔就不懂了!

很多直資小學都要考筆試入學, 數學好都好緊要!

回覆 #8 ouyang 的文章

應該是kv,因我好多朋友都係讀kv已去mk

原文章由 bb123321 於 07-11-30 00:07 發表

我知mary knoll d數係全英文教的, 唔知 KV d 英文能力夠唔夠'洗'.....唉....針冇兩頭利

又一個以為有NET就無敵的家長,可笑

原文章由 jeremyphlam 於 07-12-6 10:32 發表

又一個以為有NET就無敵的家長,可笑

唔好笑人啦!

我都覺得幾頭痛,想佢英文好,又想佢程度深跟得到...我都心儀MARY KNOLL, 唔知點先可以鋪好D佢條路...

原文章由 ouyang 於 07-11-29 23:32 發表
本人心儀之小學為Mary Knoll,而kv已經收到acceptance letter,本月15號才知道Sc結果,兩間學校的校風我也是清楚的,就是不知道“如果”Sc也收,究竟選哪一所比較有機會入,請各位家長給點意見。 ...
Mqchris :>

非常同意。大仔細仔當年SC和KV都收,大仔讀SC,我和很多SC家長一樣都另外再揾NET跟英文,上傳统小學,英文幾好,中文和數學較差,教到....要補習。經過大仔經驗,細仔讀KV,中文和數學教得excellent,完全不用補習,因老師有特別方法教小朋友,英文有揾NET跟,但細仔英文表現好過大仔很多,上小學非常舒服,品格和學術成績相比大仔,KV老師教得非常好,多謝KV老師教導。
原帖由 moonychan 於 07-11-29 23:47 發表
舊同事的大女讀 kv,比佢考到 mary knoll (好似除左女女都train得好好外,佢都好早去排 & 入埋天主教領洗埋才掂)

後來佢細女就讀 sc, 但前排撞到舊同事, 佢好愁, 話細女 (讀 sc 那個) 數學程度唔得, 我就同佢講 "吓, 你大女讀  ...

KV係學英文數!!

原帖由 bb123321 於 07-11-30 00:07 發表

我知mary knoll d數係全英文教的, 唔知 KV d 英文能力夠唔夠'洗'.....唉....針冇兩頭利

KV係學中文數!

以我嘅理解,KV數學功課worksheets只有耐唔中有一、兩張係中文,其他全部都係英文,而每年4次assessment嘅數學papers都係英文papers。去到K3已經要做英文文字題,間唔中先會加插一d中文文字題。咁當然...最初教數字時係會教中文及英文。

原帖由 yellowyan 於 10-12-26 22:52 發表
KV係學中文數!

KV 係有文字題(中及英都有,中多D),但唔係自己睇ga 係老師用口問,佢地要細心聽同記的, KV 叫Mental.
我個人認為KV 教中文同數學係好掂的,我教阿囡雙位加數,佢都唔識,KV 教完佢又明同識bor. 而且中文係好難學,佢地有口訣。至於英文啦,自己出去參加的phonics or creative writing 都可以啦.

佢地的數學工作紙係冇字的,得數學題ja,阿囡讀緊K3,信我啦

Chingding,

咁我當然信你.....但有少少補充....

數學功課工作紙又唔會淨得數字嘅,都有好多simple instructions, e.g. add, subtract, fill in the missing nos, the no before/after/between...., matching, colour all even nos, count & write, 9 takes away 8 =, 1 plus 5 =, write the biggest no., circle the correct one, which one is wider, which side has less....

文字題e.g. John has 7 big fish.  Peter has 13 small fish.  How many fish do they have altogether? 要列埋橫/直式及一句完整嘅英文句子答案。

數學assessment papers除咗有數字外,全部大題目都係用英文,一個中文字都冇。

yellowyan,

我嘅理解係如果學中文數,應該連所有嘅工作紙instructions及assessment papers題目都要係中文。可能大家理解上有唔同都唔定

同意

原帖由 Chingding 於 10-12-28 11:59 發表
我個人認為KV 教中文同數學係好掂的........ 而且中文係好難學,佢地有口訣。至於英文啦,自己出去參加的phonics or creative writing 都可以啦
‹ 上一主題|下一主題