用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到底幾多歲俾小朋友出國留學先適合?
go

到底幾多歲俾小朋友出國留學先適合? [複製鏈接]

如題......
   0    0    0    0
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

如 果 系 比 距 自 己 去 留 學
甘 我 覺 得 大 D 吾 緊 要 姐﹐ 起 碼 成 熟 D﹐  識 得 照 顧 自 己 丫 嘛。 同 埋 我 覺 得 "函" 接 都 好 重 要 ﹐  吾 好 讀 到 一 半 就 話 要 去 國 ﹐ 甘 其 實 仲 浪 費 時 間 。

回覆 #1 大豬既老婆 的文章

大成點, 係咪起碼15.16歲? 但係我驚佢英文會學得唔好....
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

如果錢唔係問題,又想啲英文好啲嘅話,P1 or 2 就可以出國。

如果太早出去,又怕佢啲中文唔得。

回覆 #1 chubbymami 的文章

P1.2 定 F1.2 呀, P1得6歲喎, 咁細都得?

原文章由 carriechan 於 07-11-30 09:43 發表
大成點, 係咪起碼15.16歲? 但係我驚佢英文會學得唔好....

我 覺 得 讀 完 中 學 去 仲 好
去 到 直 接 讀 大 學
你 英 文 可 以 比 距 系 香 港 學 架 姐
我 本 身 有 幫 人 補 習 (系 美 國)
我 見 到 好 多 如 果 系 中 2﹐ 3 過 黎 ﹐  如 果 本 身 英 文 底 吾 好
仲 衰 ﹐  因 為 學 每 一 科 都 吾 掂 ﹐  吾 止 英 文。

我 情 願 系 香 港 搞 好 D 英 文 先 。 因 為 大 學 你 可 以 choose 科 目﹐ 但 如 果 黎 到 讀 中 學﹐  一 定 要 讀 晒 距 個 D 歷 史 呀 ﹐ 政 治 呀 呢 樣 個 樣﹐  個 D 科 目 好 容 易 拖 低 成 績 ﹐  影 響 入 大 學。

何 況 如 果 得 14﹐ 15 years old, 呢 段 時 間 最 難 搞﹐  如 果 擺 距 一 個 人 系 外 國﹐  學 壞 左 點 算!  但 到 中 學 畢 業 (當 F5)﹐  甘 起 碼 定 性 D﹐  同 埋 如 果 去 外 國 入 大 學﹐  距 地 會 知 道 自 己 為 左 咩 要 出 國  law. 太 細 個 好 似 系 被 阿 媽 逼 甘。

再 者 ﹐  距 都 要 上 大 學﹐  都 吾 到 你 理 ﹐  成 吾 成 材 講 真 就 要 考 距 自 己 ﹐  如 果 到 大 學 先 黎 學 壞 你 都 無 辦 法 。

當 然 ﹐ 如 果 你 話 個 細 路 所 有 成 績 都 好 ﹐  又 一 定 吾 會 學 壞﹐  甘 其 實 幾 時 都 得 拉 ﹐  講 真  ﹐ 如 果 系 甘 就 出 國 都 系 去 D 好 名 校 拉﹐  甘 我 覺 得 屬 於 比 較 少 數 。 。 。

原文章由 大豬既老婆 於 07-12-1 04:37 發表

我 覺 得 讀 完 中 學 去 仲 好
去 到 直 接 讀 大 學
你 英 文 可 以 比 距 系 香 港 學 架 姐
我 本 身 有 幫 人 補 習 (系 美 國)
我 見 到 好 多 如 果 系 中 2﹐ 3 過 黎 ﹐  如 果 本 身 英 文 底 吾 好
仲  ...

完全同意大豬既老婆的意見, 小朋友過咗青春期先離開父母好d, 除非阿媽跟埋一齊過去啫, 正所謂在家千日好,出外半朝難, 出到外面有困難時, 太細個父母又遠, 好慘咖
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

回覆 #1 臣媽 的文章

我曾經同學校既先生傾過, 佢提議我越遲越好, 因為小朋友係父母身邊成長係最好既....

我都覺得唔好太細個(小學階段)過外國讀書,就算係有好親的親戚照顧他/她,我相信無人會比父母睇住o甘好,父母就係父母,人地(親戚)都只不過係照顧孩子的起居飲食,點及自己父母在身邊,我覺得父母的身教係好重要,出國讀書一定成材是不相等的,我的大仔現讀F.2,待他完成F.3後就會回加拿大讀書(在親戚到住)一年後我已打算帶埋二仔及三女過去讀書,我會在那邊照顧/陪他們數年,待三女升上大學後我就功成身退回來HK啦

我地計劃中一送呀仔去英國或澳洲

我都有唸過升中時比個囡去英國, 但問左佢個西人阿sir後, 佢話唔好太早比小朋友去, 寧願完左中學才去都未遲, 因為佢喜歡係香港  IS教書多過外國, 因為佢話香港有家長睇住, 小朋友會好些.
所以同老公唸過都係等佢大d先算. 況且現在佢又讀得幾開心.

我覺得大d好d
原文章由 carriechan 於 07-11-29 15:02 發表
如題......

原文章由 Umi 於 07-12-12 10:20 發表
我都有唸過升中時比個囡去英國, 但問左佢個西人阿sir後, 佢話唔好太早比小朋友去, 寧願完左中學才去都未遲, 因為佢喜歡係香港  IS教書多過外國, 因為佢話香港有家長睇住, 小朋友會好些.
所以同老公唸過都係等佢大d先 ...

完左中學才去都未遲 - Agree

各位媽咪......如果我 囡囡將來去英国升中...但現讀本地小學有影响嗎?  是否應該讓她先在英式IS 就讀 ?  

agree.

原文章由 臣媽 於 07-12-6 16:56 發表

完全同意大豬既老婆的意見, 小朋友過咗青春期先離開父母好d, 除非阿媽跟埋一齊過去啫, 正所謂在家千日好,出外半朝難, 出到外面有困難時, 太細個父母又遠, 好慘咖 ...

原文章由 mcyu 於 08-1-1 22:15 發表
各位媽咪......如果我 囡囡將來去英国升中...但現讀本地小學有影响嗎?  是否應該讓她先在英式IS 就讀 ?  

其實又未必gei
讀IS好貴ga
如果係一般LS讀得好好地
再上埋d升學預備班都ok la
不過你想佢讀咩uk sch呀?

I  think may be F3 is the best time to let kid go aboard

由於學習語言很講求環境,很多時香港沒有這方便的優勢,如果決定遲早都會送小朋友出國讀書,而小朋友在學習英文方面並不大理想的話,則建議在完成中三便安排出國比較好。小朋友可在高中時期學好些英文,在大學時候便不會有太大的壓力,因上大一的時候,功課會緊迫很多。這些都是我的經驗,當然還有很多事情需要配合的。
‹ 上一主題|下一主題