用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友讀靈糧堂的家長請比D意見
go

有小朋友讀靈糧堂的家長請比D意見 [複製鏈接]

因為聽聞靈糧堂係間好幼稚園,但唔清楚各方面的安排,所以有好多問題想問...真不好意思 請各位幫忙比D意見...

請問靈糧堂半日的上課時間表係點呢?會教/玩什麼?茶點有什麼食物?老師/嬸嬸會否定時叫小朋友去廁所呢?如果小朋友入學時仲未完全識自己叫去小便,老師/嬸嬸有無耐性去教呢(因interview時見D老師比較年輕)?重唔重視自理呢?

謝謝!
   0    0    0    0

回覆 #1 tallcake 的文章

tallcake,
你見咗邊間靈糧呀? 上課時間你可以睇番佢哋學校既網頁www.lingliang.org.hk 茶點個個星期唔同, 都好均衡, 至於去廁所, 會有嬸嬸定時帶佢哋去, 所以唔洗擔心~

remarks: 我唔係讀緊靈糧ga, 只係in咗出年讀k1既媽咪

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 07-11-29 12:44 編輯 ]

以前我仔仔讀既時候,你可以係INTERNET睇哂一個月茶點,茶點有麵包、粥粉麵、水果等,有去厠所時問。

除讀書外,有時會學煮野食,有表演,有好多活動!

Hi B媽

你仔仔畢業了嗎?
它們真的如傳聞般上小一時會遇上學業追得辛苦的問題嗎?
可否分享多一些你的經驗
謝謝
:-) 我愛這個家

我仔仔今年小二,學業上無問題!當然要睇下係小朋友能力及所選既小學,不能一概而論!

舉例k3時既功課,中、英文寫一句句子,數學學加減數。你要自已諗呢D課程係咪你所要?!

我女讀緊K3, 不過係馬鞍山果間, 基本上係一間活動教學的幼稚園, 經常參觀不同的地方, 做好多親子的project和活動....
功課不多, 一天一樣(如今日寫中文句子, 明日寫英文...), 但在校都會做工作紙!

my17223, b媽,
咁係k3時既語文能力好嗎? 英文,普通話程度如何?
謝謝!

普通話老師好正, came from beijing, 係北京做廣播,而家都教緊!  以前英文老師係鬼佬, 而家唔知!一星期1-2堂左右! 我個仔係賓姐姐,所以英文都OK.

原文章由 芷欣mama 於 07-11-29 18:11 發表
my17223, b媽,
咁係k3時既語文能力好嗎? 英文,普通話程度如何?
謝謝!

原文章由 B媽 於 07-11-29 18:17 發表
普通話老師好正, came from beijing, 係北京做廣播,而家都教緊!  以前英文老師係鬼佬, 而家唔知!一星期1-2堂左右! 我個仔係賓姐姐,所以英文都OK.

b媽,
多謝你既回覆!
你仔仔嗰時讀邊間靈糧? 佢細個時夠唔夠擔開口講普通話?

請問升小一情況, 派位如何? 我住東區, 是否不能在該區升校?

芷欣mama,

仔仔讀香港靈糧堂, 佢好係門口狗, 係學校唔出聲, 返屋企就好多野!!  而我仔仔都鍾意普通話!

原文章由 芷欣mama 於 07-11-29 18:23 發表

b媽,
多謝你既回覆!
你仔仔嗰時讀邊間靈糧? 佢細個時夠唔夠擔開口講普通話?

pipimom,

升小一你可以入internet睇, 佢地有晒近幾年統計!  但幼稚園唔會影響政府派位! 你知唔知點計分?

原文章由 pipimom 於 07-11-29 20:39 發表
請問升小一情況, 派位如何? 我住東區, 是否不能在該區升校?

如果一星期得一兩堂英文會唔會太小呢?:-|

[ 本文章最後由 opark 於 07-11-30 16:59 編輯 ]

mos靈糧都收咗我個囡,因為呢間學校係活動教學的,無咩功課! 所以我都擔心小朋友上小一會好辛苦. 有無媽咪可以講多d佢地既課程比我知呢~

thank you

compare with other kinder, that is very easy.  But if you child are like singing and music, then that is suitable.
‹ 上一主題|下一主題