用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.2 學校測驗
go

P.2 學校測驗 [複製鏈接]

早兩星期讀緊 P.2 仔仔學校測驗完左, 英文老師打比我話, 仔仔攞到89分 , 家長要家緊幫小朋友溫習, 咁即係好差咩。
如果你係家長咁點答老師呀?
   0    0    0    0
:-D :-D :-D

話俾佢聽“今次無同佢溫習都有89分,咁都唔錯啦 !個小朋友都好俾心機傢。不過下次都會同佢一齊努力,攞好啲成績!”:D :D :D

原文章由 LOKYINBABY 於 07-11-28 18:17 發表
早兩星期讀緊 P.2 仔仔學校測驗完左, 英文老師打比我話, 仔仔攞到89分 , 家長要家緊幫小朋友溫習, 咁即係好差咩。  
如果你係家長咁點答老師呀?  ...

嘩!  咁高分重要再努力!
死啦!  我個女唔合格, 老師只係在堂上叫d小友努力d咋!

我同呀囝好努力, 由早做到晚, 都只係想呀囝合格咋.

但係都好似冇 mug 機咁. 

原文章由 ii-3 於 07-11-29 09:31 發表

嘩!  咁高分重要再努力!
死啦!  我個女唔合格, 老師只係在堂上叫d小友努力d咋!

89分都唔錯啦. 可能老師覺得佢平時表現咁好(又或者佢一年級成績好好), 測驗應該重可以再好D. 又可能你亞仔讀果間學校係勁學校, 所以老師緊張d.

唔好比壓力自己同亞仔呀, 盡左力就得啦, 而且測驗考試呢家野唔係代表曬一切, 係好睇當時情形同d題目出得正唔正自己...等原因.

原文章由 LOKYINBABY 於 07-11-28 18:17 發表

唉:( ,放完新年假期 就考試啦,真係要加緊D啦  , 唯有一齊努力啦: ...加油 ....
:-D :-D :-D

回覆 #1 LOKYINBABY 的文章

如果我的女, 有89分已經非常滿足了。

邊間咁犀利
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

89 is quite a high mark, if my son have such mark I will be very happy

原文章由 YAUYAU 於 07-11-29 17:42 發表
89 is quite a high mark, if my son have such mark I will be very happy

CAN YOU TELL ME WHICH SCHOOL?

BRIANMA

Hi,

是否以前拿到 90 分以上,所以現在 89 分仍要改進。
其實已很好…
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

I think it is better to ask the teacher the average mark of other students,

so that you can learn more about the level of your kid.
‹ 上一主題|下一主題