用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有做義工家長的爸爸媽媽,可以傾下. ...
go

有沒有做義工家長的爸爸媽媽,可以傾下. [複製鏈接]

今朝,我唔開心.我每星期二都去仔仔學校做義工,輔導小朋友閱讀.我同一個女仔讀緊0固時,一個義工家長好大聲走埋黎同我講:"你凈係同佢一個,唔得喎.對第二個同學唔公平喎!" 跟住就話0固小朋友:"今日星期二,你唔可以帶英文書,一定要帶中文書." 原本0固小朋友讀得好開心.俾佢咁樣話法.即刻收埋咗書.咩書都唔讀啦.仲嬲咗.

唉! 早讀啫.目的係培養小朋友利用朝早時間,專心睇下書.對住咁樣0既家長,我真係冇話好說.

我冇回應佢.因為唔知點樣同佢講說話.

以我冇同第二個小朋友讀,係因為仲有第二d家長的.我同0固位小朋友讀0既原因係:佢好積極舉手問我,字點讀.

我仔仔係另一個班讀一年班.我見學校冇特別要求.所以,仔仔帶咩書,我冇去干涉.例如:佢帶簡體字書,英文書.這是他的興趣,所以,我鼓勵他.

做為家長的,是不是應該檢討一下方法呢?大聲兼惡的方法,孩子會聽你的嗎?

很小的事情,是否我太過認真?:-|
   0    0    0    0
快樂的甜芋快樂的甜芋

曲曲 :
講真,不願出力的,可能大部分都需要返工.我去做義工,主要係想陪住仔仔返學,一路傾下解.又可以了解下小朋友.

今朝0固位魯莽的媽媽,真是把小朋友嚇咗一跳.
快樂的甜芋快樂的甜芋

放心, 我支持你, 不是你的問題, 而是那位家長的問題, 我認為你做得好好, 加油吧.

原文章由 甜芋 於 07-11-27 09:59 硐表
今朝,我唔開心.我每星期二都去仔仔學校做義工,輔導小朋友閱讀.我同一個女仔讀緊0固時,一個義工家長好大聲走埋黎同我講:"你凈係同佢一個,唔得喎.對第二個同學唔公平喎!" 跟住就話0固小朋友:"今日星期二,你唔可以帶英 ...

dickielam :

多謝你! 一個小學一年班的學生,專注地看書.而當時的環境和時間都是允許的.被0固位家長咁樣一搞,就破壞咗.唉!

我只是感覺,來作家長義工,都需要有步驟及方法的.魯魯莽莽的,幫不到孩子的.
快樂的甜芋快樂的甜芋

o個位家長咁無教養點做義工媽咪呀,
真係俾小朋友一個錯誤ge示範,
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

你用愛心+時間去做義工, 很值得我們學習及讚賞, 不要因為其他唔重要的人去令你自已唔開心!

今朝,我唔開心.我每星期二都去仔仔學校做義工,輔導小朋友閱讀.我同一個女仔讀緊0固時,一個義工家長好大聲走埋黎同我講:"你凈係同佢一個,唔得喎.對第二個同學唔公平喎!" 跟住就話0固小朋友:"今日星期二,你唔可以帶英 ...

唔需要理會果位家長.依家太多呢D家長.
一齊努力,加油!!
:) :) :) :) :)

超級版主

妳梗係冇錯啦!小朋友肯閱讀係自我學習第一步,佢只要唔係睇d不良刊物就得啦!校方同老師都未出聲佢就係度擺款好離譜。個位家長咁唔客氣,我會好客氣回敬佢麻煩佢下次對小朋友客氣d,唔好騷擾到其他睇緊書ge小朋友,嚇到佢地以後唔敢閱讀就弊。

醒目開學勳章

我自己的睇法有幾個:
1)如果該天校方定左要睇英文書,家長義工有權提醒該學生睇番英文書。
2)這些活動一般都是學校/家教會舉行的,都會有個統籌的,你可以同這些人反映你的意見。
3)不過,這位家長義工處理手法,確有不當,應事後同你反映,而不是在學生面前大罵。

但每個家長義工處理手法都有不同,應把問題同主辦人員溝通,把問題交他們處理,盡量不要私下同對方傾,因為你同她的分身一樣,如果由你講,佢未必會接受,反而大家面左左就唔好啦。

原文章由 Nymph_ 於 07-11-27 14:21 硐表

唔需要理會果位家長.依家太多呢D家長.
一齊努力,加油!!
:) :) :) :) :)

我同意.
你不用介意,繼續努力吧 !!!

甜芋

絕對支持你!所以我總覺得教孩子是三分學校、七分家庭—like parents, like children。家教是最影響孩子一生的!

我會提議請這位「大言不慚」的家長行埋一面,平心靜氣的請他/她有意見時,不要在孩子面前討論,也不要向學生大聲呼喝;處理上有分歧時,請他/她向學校查詢/投訴。畢竟家長義工是客,學校才是主。為了學生好,更應向學校反映,是否學校的指引不清晰,或是這位家長一時 high 咗,定係經常性的狂躁....?這不是小題大做,終歸都是為了孩子好,怎可容許有個壞榜樣在學校呢?

Keep up, we are not alone!!!

多謝大家呀!:) 早讀課帶咩書,學校是有講過的.但小一的學生例外,只要帶書,認真看.已經可以了.

我每個星期,都可以看到孩子們進步.也感覺陪他們讀書,很有趣.
快樂的甜芋快樂的甜芋

學校很多家長係新移民/大陸女人
他們多多要求但就不會幫手
寧願行街、飲茶、坐公園傾偈

補充吓,除咗以上,仲有:有著數就會不擇手段都要得到,粗口,唔會尊重人.....成日以為香港人蝦佢地,岐視佢地,事實係佢地理取鬧.........
對唔住 ,我講得太多,但我紀絕對唔係岐視佢地,而係講我所見到.
‹ 上一主題|下一主題