用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09年根德園取錄列表
樓主: stliu
go

08-09年根德園取錄列表 [複製鏈接]

歡迎歡迎! 加左你個名響張list度喇!

原文章由 yanjoyce 於 07-12-6 11:26 發表
KV accepted my daughter la.
yan yan - Dorset AM:

Dorset Crescent Campus
AM
ahchungma~囡囡
annieho66
cacatam~仔仔
eva_669
fatkk ~囡囡
fidellau
gxjl02~仔仔
huenhuenma~囡囡
Lingtwo~ 囡囡
mackyfungng~ 仔仔
mysy33 ~ 仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~ 仔仔
pswong75
tobygin888 ~ 囡囡
yimwmc  ~仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~ 仔仔
appleycma-囝囝
ejwong ~囡囡
Felicia726 ~仔仔
gotgot~囡囡
chanfamily ~ 囝囝
thundermui ~囡囡 (cassidy) 住馬鞍山
yanjoyce~囡囡 yan yan

Kent Rd Campus
AM
amanda1230
Appletree300 ~仔仔
AS1210
B仔媽媽 ~仔仔~ 德褔花園
candypoon ~仔仔
Carrie_Yip ~囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~仔仔--Shatin
kanahose ~ 仔仔
little_chit~仔仔
Mamusia - 仔仔
stliu ~仔仔~ 荔景
wasyinyin ~ 仔仔
雙子媽媽 ~ 仔仔
suchoy~囡囡~Shatin
shuchingbobo~囡囡
yansy ~囝囝
melobaby ~囝囝 ~荃灣
keroro_him~囝囝(子謙)
mackyfungng ~ 囝囝
cannie~囡囡~TKO
Ng360 ~ 囝囝 ~ 藍田
bobo8006~囝囝~深井(浩恩)
kattang~囡囡~藍田
cavey - boy - Tsing Yi

Kent Rd
PM

abugi-daddy
yu_baby ~ 仔仔
AS1210
danielmama ~ 囝囝
ivychin ~仔仔
winniellc ~囡囡
icesby ~仔仔 ~TKO
PoPoMom ~ 囡囡~TKO
joemyt ~ 仔仔
RedBean_0509
luiluimama ~仔仔
Audrey~Shatin
Katie ~囡囡~Tai Wai
Godivachoc ~囡囡~ TKO
BBFan ~ 寶貝囡囡

回覆 #6 thundermui 的文章

I also live in MOS at Ocean View.
Can I know where u live?

各位, 大家好!

我睇到你地發表的文章, 覺得好有用, 但係我唔係好識用, 請問有無人可以教下我呢? 請多多幫忙.

因為我個女都好好彩, 可以入到根德, 希望以後可以通過呢 d 文章同大家分享和請教.

心急人上

請多多指教

你好, 我都好想加入, 但係我唔係好識用, 你可以教下我嗎?
我連入呢個網都唔係好識, 次次都要用 yahoo search "根德園"先可以入到離. 真係好想知點先可以join 你地.

原文章由 stliu 於 07-12-6 11:59 發表
歡迎歡迎! 加左你個名響張list度喇!

AM
annieho66
cacatam~仔仔
eva_669
fatkk ~囡囡
fidellau
gxjl02~仔仔
Lingtwo~ 囡囡
mysy33 ~  ...

yiuszeman,
歡迎你呀! 呢度用用下你就識架喇!
起碼你都識回覆呀!好唔錯呀!

恭喜晒,你女女都會讀根德園嗎?係上午定下午班呀?多實街定根德道? 你話俾我知,我加你個名落去個名單度啦. 或者你可以copy左之前D mami post左的名單, 跟住選"回覆"響個格度再貼上, 再加返你個名響邊間校舍的上下午班就得架喇!

至於你話搵呢個網址呢, 你可以響頂頭果個"我的最愛"或者"favorites"加入埋baby kingdom呢個網址, 咁你下次咪可以click果度入來囉.
BK真係好多野睇架!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-6 12:19 發表
各位, 大家好!

我睇到你地發表的文章, 覺得好有用, 但係我唔係好識用, 請問有無人可以教下我呢? 請多多幫忙.

因為我個女都好好彩, 可以入到根德, 希望以後可以通過呢 d 文章同大家分享和請教.

心急人上 ...

多謝指教

好多謝你呀, 無諗到真係會有人覆我嫁. 因為我以為自己搞錯, 唔識整呀.

其實你係邊個呢, 我都唔知係邊度睇你係邊個, 我真係好 stupid. 同埋講真比你知, 我係電腦白痴. 我都係撞撞下先見到你覆我, 其實我又可以係邊度 check 到有無覆我呢. (我好怕你地覺得我問埋 d stupid question, 請見諒)

原文章由 stliu 於 07-12-6 13:27 發表
yiuszeman,

恭喜晒,你女女都會讀根德園嗎?係上午定下午班呀?多實街定根德道? 你話俾我知,我加你個名落去個名單度啦. 或者你可以copy左之前D mami post ...

掛住問點用, 都未答你問題.

係呀, 我會比個女讀 kv, 因為佢好曳好難教.佢係上午班(多實街).不過好多人都叫我比佢讀 st. cat, 話讀根德好慘喎, 無童年, 我 d 朋友叫我唔好咁忍心喎.

不過睇左咁多你地對根德的評語, 覺得自己的選擇應該無錯.

原文章由 stliu 於 07-12-6 13:27 發表
yiuszeman,

恭喜晒,你女女都會讀根德園嗎?係上午定下午班呀?多實街定根德道? 你話俾我知,我加你個名落去個名單度啦. 或者你可以copy左之前D mami post ...

唔使介意呀, 大家交流下就識用架喇, 講真,好多我都唔識用架, 不過係基本果幾樣囉.
你可以響版面的左列,或者揀回覆後果段引文(斜體字)就可以睇倒睇返邊個人(即係user name)回覆你, 我個user name 係stliu呀.
即係呢段文字下面, 黃色底果段字, 我就見倒yiuszeman,你的user name, 呢段野就係回覆你啦.
你可以響呢個版面的標題: 的右邊, 搵倒個"訂閱", 就可以響你自己個帳號入面搵呢個 "08-09年根德園取錄列表"的版. 或者你登入BK之後, 揀 / 親子王國教育網 / 幼稚園一覽(左列一排選擇) / 去九龍塘區揀根德園幼稚園, 就可以搵返呢個版呀. 有時第一版冇,試下搵第二版啦.
希望幫倒你啦!最緊要你返倒入呢個版者!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-6 16:29 發表
好多謝你呀, 無諗到真係會有人覆我嫁. 因為我以為自己搞錯, 唔識整呀.

其實你係邊個呢, 我都唔知係邊度睇你係邊個, 我真係好 stupid. 同埋講真比你知, 我係電腦白痴. 我都係撞撞下先見到你覆我, 其實我又可以係邊度 ...

yiuszeman,
我加左你個名響多實街上午班果度喇!
我都識朋友的仔女讀KV, 亦都唔係講得咁恐怖. 主要睇下你係咪認同佢的教學囉, 佢係好傳統架!
大家研究下啦!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-6 16:37 發表
掛住問點用, 都未答你問題.

係呀, 我會比個女讀 kv, 因為佢好曳好難教.佢係上午班(多實街).不過好多人都叫我比佢讀 st. cat, 話讀根德好慘喎, 無童年, 我 d 朋友叫我唔好咁忍心喎.

不過睇左咁多你地對根德的評語,  ...

AM
annieho66
cacatam~仔仔
eva_669
fatkk ~囡囡
fidellau
gxjl02~仔仔
Lingtwo~ 囡囡
mysy33 ~ 仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pswong75
yimwmc  ~仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
ejwong ~囡囡
gotgot~囡囡
yiuszeman~囡囡

AM
amanda1230
AS1210
danielmama
雙子媽媽 ~ 仔仔
yansy ~囝囝

Kent Rd
PM

abugi-daddy
AS1210
ivychin ~仔仔
joemyt ~ 仔仔

唔該晒你呀, 我好似有少少明你講咩啦, 咁你個小朋友幾大, 係唔係又係明年讀kv 呀?

原文章由 stliu 於 07-12-6 16:46 發表
唔使介意呀, 大家交流下就識用架喇, 講真,好多我都唔識用架, 不過係基本果幾樣囉.
你可以響版面的左列,或者揀回覆後果段引文(斜體字)就可以睇倒睇返邊個人(即係user name)回覆你, 我個user name 係stliu呀.
即係呢 ...

回覆 #10 stliu 的文章

Thank u stliu. I am also a new-comer and I am learning how to use the system too.

he..he..你唔明再問啦! 起碼你好快就回覆倒我啦!
我仔仔而家2歲幾, KV收左佢am(根德道), 讀KV的機會都好大, 不過仲有宣幼係1月面試架. 可能到時先算啦! 總之呢個時候係三心兩意啦, 又驚決定錯, 又驚揀左間仔仔唔適合. 有d煩

原文章由 yiuszeman 於 07-12-6 16:53 發表
唔該晒你呀, 我好似有少少明你講咩啦, 咁你個小朋友幾大, 係唔係又係明年讀kv 呀?

u'r welcome, let's learn together. I don't know too much about this BK new interface, but at least we know the basic, such as reply and post message. That's gd enough for me!

原文章由 yanjoyce 於 07-12-6 17:04 發表
Thank u stliu. I am also a new-comer and I am learning how to use the system too.

你個仔仔幾多號 in 宣幼呀, 我朋友1月2號, 我自己1月3, 我朋友話會話比我知 in 咩, 如果你遲過 2號, 到時我話比你知考 d 咩.

原文章由 stliu 於 07-12-6 17:06 發表
he..he..你唔明再問啦! 起碼你好快就回覆倒我啦!
我仔仔而家2歲幾, KV收左佢am(根德道), 讀KV的機會都好大, 不過仲有宣幼係1月面試架. 可能到時先算啦! 總之呢個時候係三心兩意啦, 又驚決定錯, 又驚揀左間仔仔唔 ...

AM
annieho66
cacatam~仔仔
eva_669
fatkk ~囡囡
fidellau
gxjl02~仔仔
Lingtwo~ 囡囡
pswong75
yimwmc  ~仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
ejwong ~囡囡
gotgot~囡囡
yiuszeman~囡囡
anson_ma~囡囡

AM
amanda1230
AS1210
danielmama
雙子媽媽 ~ 仔仔
yansy ~囝囝

Kent Rd
PM

abugi-daddy
AS1210
ivychin ~仔仔
joemyt ~ 仔仔

he..he..
我1月2日見呀. 我到時都可以同你分享下面試內容喎
因為我果日一早見架! 不過跟手仲要去埋禮賢見呀. 我呢個阿媽, 覺得俾左報名費就唔好晒, 會見埋. 同埋我個人幾鍾意禮賢, 可惜老公冇乜興趣.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-6 17:46 發表
你個仔仔幾多號 in 宣幼呀, 我朋友1月2號, 我自己1月3, 我朋友話會話比我知 in 咩, 如果你遲過 2號, 到時我話比你知考 d 咩.

喂喂, 你老公有無話你報得太多學校呀, 我老公有鵝我嫁.

佢話個女又唔係叻, 同佢報咁多都無用, 又要請假去 interview, 比佢激死.  你知點解我要同佢報咁多間呀, 因為我個女好怕人, 見生保人會唔出聲, 所以我同佢報多幾間, 希望佢有一間會出聲囉.

如果宣道收你, 你會點選擇呢?

原文章由 stliu 於 07-12-7 09:10 發表
he..he..
我1月2日見呀. 我到時都可以同你分享下面試內容喎
因為我果日一早見架! 不過跟手仲要去埋禮賢見呀. 我呢個阿媽, 覺得俾左報名費就唔好晒, 會見埋. 同埋我個人幾鍾意禮賢, 可惜老公冇乜興趣.

...

he..he..
佢冇話我呀... 因為我之前懶民主咁, "草擬"左張清單俾佢過目架, 係佢同意先至幫阿仔報架. 當然, 其實有D係報來俾仔仔試下見下.
我仔又係好怕生架, 要warm up一陣先得, 所以俾多幾間機會佢係應該架.好在仔仔都幾鍾意去面試, 因為我成日同佢講係參觀學校,佢覺得好好玩. 我覺得去面試係大人辛苦過小朋友, 佢地好即興架, 唔鍾意咪唔出聲囉, 有乜所謂.
唔緊要啦, 而家你女女收左KV, 你為佢所做的都值得架.
如果宣道真係收先到時諗啦. he...he...不過佢成三月先知結果, 到時又可能唔同諗法咯. 講真而家我對仔仔讀邊間幼稚園的諗法同一個月前已經唔同左啦! 真係容易變心的女人!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-7 10:16 發表
喂喂, 你老公有無話你報得太多學校呀, 我老公有鵝我嫁.

佢話個女又唔係叻, 同佢報咁多都無用, 又要請假去 interview, 比佢激死.  你知點解我要同佢報咁多間呀, 因為我個女好怕人, 見生保人會唔出聲, 所以我同佢報多 ...

我都幫囝囝報咗幾間幼稚園,等囝囝見識吓幼稚園是甚麼,面試時都是抱着平常心,收到 KV Kent Road AM Class 的信時都開心,因為是囝囝自己的表現令他得到這機會,聽到根德課程比其他以活動教學的幼稚園深 [其實都係道聽塗說],但自己反而覺得傳統的教育制度好,可以及早培養孩子品格及學習態度。學校沒有外國的英文老師不打緊,因為見識過不少外國人的gammer其實也不太好,只是說話能溝通,但寫不出一篇好文章,最重要是學校的課程及家長的教導;另外KV 少課外活動亦不是問題,因為最重要是家長星期六、日及假期可以陪同小朋友遊山玩水,快樂的童年生活是需要家長以愛心,包容及接納的態度與孩子一起經歷人生的不同階段才可得到。

對不起!可能講得太多無謂嘢,將來希望各家長可以繼續分享孩子在校園內的趣事。

原文章由 stliu 於 07-12-7 11:45 發表
he..he..
佢冇話我呀... 因為我之前懶民主咁, "草擬"左張清單俾佢過目架, 係佢同意先至幫阿仔報架. 當然, 其實有D係報來俾仔仔試下見下.
我仔又係好怕生架, 要warm up一陣先得, 所以俾多幾間機會佢係應該架.好在仔 ...

keroro_him,
我好同意你講的, 其實佢一日返學三個鐘, 仲有好多時間係家長點同佢安排, 同埋親子時間都好重要. 應該係點樣響當中攞個平衡,家長唔可能倚賴晒學校去教小朋友一切! 同埋我信身教都好緊要, 做父母都要立好榜樣!

原文章由 keroro_him 於 07-12-7 13:10 發表
我都幫囝囝報咗幾間幼稚園,等囝囝見識吓幼稚園是甚麼,面試時都是抱着平常心,收到 KV Kent Road AM Class 的信時都開心,因為是囝囝自己的表現令他得到這機會,聽到根德課程比其他以活動教學的幼稚園深 [其實都係道聽塗說],但 ...
‹ 上一主題|下一主題