用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未戒片可唔可以上幼兒園?
go

未戒片可唔可以上幼兒園? [複製鏈接]

我阿b現在一d都無可以戒片的痕跡,佢已經 1 1/2歲,我好擔心,係唔係一定要戒片先可以上幼兒園?
   0    0    0    0

唔使咁擔心, 上幼兒園應該唔一定要戒晒片, 我仔返幼兒園時才剛兩歲,我地係佢返學前三個禮拜倒先開始同佢試下戒片,返學時都係著pull-up, 老師亦都同我地講過話如果未戒倒唔緊要, 佢地會幫佢戒. 始終都係得兩歲人仔, 戒片又唔可以急. 加油呀!:

原文章由 gyeung77 於 07-11-26 22:58 硐表
我阿b現在一d都無可以戒片的痕跡,佢已經 1 1/2歲,我好擔心,係唔係一定要戒片先可以上幼兒園?

間間唔同架!我仔仔以前讀嗰間就唔得囉, 去攞報名表時學校就巳經問定我仔仔戎片未? 好彩我仔仔歲半就已經戎了. 但你都唔使太擔心, 有好多都比著片返學, 佢返咗學之後唔識都好快變識. 因個個小朋友都識去toilet, 佢自然會去學.

其實你仔仔都要快d學戎喇, 首先你試吓多d同佢講, 叫daddy比佢睇吓點樣去, 叫佢跟住學, 睇咗幾日, 你就試吓叫佢同daddy一齊去, 要記得同佢講, 若要去要話你知, 唔識講就教佢動作用表示,都係唔明的話就每小時同佢去吓toilet, 不段做妮個動作, 若佢賴, 你就同佢講唔可以賴喎, 要去toilet度去, 當然最好同佢轉用片褲啦, 方便去toilet嘛, 大約一個月之內, 佢就應該識同你講去toilet. 你不妨試試啦, 我兩個仔都係咁教出黎! 應該ok架!  

原文章由 gyeung77 於 07-11-26 22:58 硐表

my son also 20 months, 我同佢戒了一日, 完全唔成功, 唔肯行埋個厠所, 令我無辦法!

戒片唔好太心急, 頭果幾日或者果個星期係最辛苦架, 抺地抺地傻呀!要慢慢同佢調教.

原文章由 yytang715 於 07-11-27 11:42 硐表

my son also 20 months, 我同佢戒了一日, 完全唔成功, 唔肯行埋個厠所, 令我無辦法!

原文章由 gyeung77 於 07-11-26 22:58 發表

我個仔兩歲幾, 返N1仲未戒片 (因為我地在家無train佢). N1可以著學習褲返學, 但老師上個月叫我地在家開始train佢, 每日找一段時間試下唔著片, 著底褲仔, 每半小時帶去佢toilet試. 而老師亦都會在幼稚園試, 返學後換底褲仔, 放學前才著片.

初頭果幾日, 我地試午睡後的一小時著底褲, 但我個仔寧願忍住唔屙. 之後試兩小時, 中途帶佢去toilet, 但佢都話屙唔出. 之後醒左d, 識得話急尿, 但去到toilet又係話屙唔出 (我諗佢係唔識點樣控制尿道的括約肌), 但著返褲一行出toilet就賴. 經過幾日係咁樣之後, 佢終於在幼稚園第一次成功去toilet尿尿, 返到屋企仲唔肯著片, 要著底褲仔添.

不過佢現在仍然唔識去toilet poo poo. 唔肯坐toilet, 一定要著住片, 屙在片上. 佢以往係日日都有poo poo的, 現在著底褲, 佢就寧願忍住唔屙, 要等睡覺前著左片先屙, 唔係日日都去到.
‹ 上一主題|下一主題