用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

Hi 各位好 !

大仔都係剛剛1st round入了馬基, 下年會同大家D小朋友見面啦!  囝囝係20分入, 報名日職員話去年20分直入, 15分抽, 今年唔知15分有無得抽?

我住KWAI FONG, 都唔覺得好遠, 囝囝話佢鍾意坐校車, 而且學校環境優美, 應該無問題.   可惜好多同學家長嫌遠, 所以暫時無同學仔一齊讀小一.

如果今年20分都要抽, 咁即係馬灣基慧愈來愈難入, 好彩囝囝今年入到, 咁下年囡囡就可以直入唔駃抽!

回覆 #2 Edgar媽 的文章

我20分係適令(10分)+首名子女(5分)+宗教(5分).
如果父母兄姊係畢業生(10分)+適令(10分), 都係20分.
如果1st round唔入, 仲有2nd round, 再唔得就叩門, 我囝囝幼兒園以前都有師兄叩門入到 !

會唔會係189號而唔係289號呢?  我第三日上午交表排#109.

之前有家長話佢 last min. 交表排#169, 唔知有無更準確資料, 事關有朋友向我打聽, 想幫佢囡囡下年2009年選小一搜集資料!  謝謝 !

原文章由 Iris 於 07-12-29 18:25 發表
我大仔已經入咗基慧啦,佢係有20分。我有個朋友報基慧時是289号,今年都幾多人報。

都唔駛擔心, 聽講好多都係2nd round 第一志願派到,只要2nd round 甲. 乙部都選馬基做第一志願, 機會很大.

囝囝幼稚園師兄因為誇區, 要叩門, 但最終都入到.

如果今年1st round 有169個申請, 收75人, 餘下94人爭75個學位, 但有部份可能是誇區, 所以唔可以2nd round選馬基,或者直資收了不用報馬基, 即係小於94人爭75個位, 最小85-90%以上入到.

以上是我個人看法, 如有錯謬, 請指正 !

原文章由 Edgar媽 於 07-12-18 16:22 發表
同班同學喎

想問下你係咪會同大仔揀基慧? 你有冇宗教分 ?

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下 ...

有朋友想在08年九月自行選馬基, 但囝囝只得首名子女5分, 加上適令10分, 是否有機會抽?  只否有家長去年07年15分第一round入了馬基?

7/5 係新生日, 大家記得預留時間 !

tks.  但朋友一定好唔開心, 因為佢係誇區, 可能耍放棄 !
原文章由 jk923 於 08-6-10 21:41 發表

我早幾星期同老師傾開呢個問題,佢話06-06就15分都有,但07-08就20分都要抽。

回覆 #3 Gabrielma 的文章

囝囝有一個同學2nd round 抽到馬基, 唔知會唔會同班呢?

我也是, 不知道新生日有什麼要注意?  要不要準備什麼?
原文章由 FungKristy 於 08-6-23 12:10 發表
十分期待7月5日之新生日, 希望見到亞女D同學仔和了解多D上課情況.

即場買書即場取走?   校服, 書, 校巴收唔收card?  唔收card咪要帶好多cash ?
原文章由 sofiema 於 08-6-23 17:08 發表
FungKristy and Gabrielma

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校 ...

唔知新生日會唔會已經編班?   到時就知同唔同班 !  請問fungkristy 住邊區?
原文章由 FungKristy 於 08-6-23 18:09 發表

sofiema,
Many Thanks for your information, very useful!~

Gabrielma,

希望亞女有機會和你囝囝同班啦!

我都收到了!  書包. 黑白鞋都有, 不用買.

書要$1000, 不過費事煩, 都係訂算啦!  補充係咪一定要買?  到時睇吓再算!  

校服. 運動服會各買兩套, 聽講金綸好d, 唔知外套買唔買好? 因囝囝怕熱多過怕冷! 都係睇吓厚定薄再算.

校車張表只係要填住址, 未有路線, 可能要收齊表再排路線, 張表都話遲d通知上車時間.

普教中都有興趣, 但想知多d再決定, 始終兩公婆要返工, 未必有太多時間跟, 而普通話可以在外面學(可快可慢, 壓力小d), 但如果囝囝唔慣而影響小朋友打好中文基礎就唔值得! 當然普通話係重要, 但會聽完家長會再決定 !

我都係一囝一囡, 不過囝大囡細, 囡囡九月升k3, 會跟哥哥入馬基.

原文章由 FungKristy 於 08-6-25 15:04 發表

Hi jk923,

sorry, 因我亞女叫嘉穎, 亞仔叫嘉朗. 所以我叫穎朗媽媽!

意外! 兩個相距15個月, 囡囡係12月中出生, 而家成班同學佢最細, 2009年九月升小一時剛好5歲8個月, 可能都係全班最細!

不過兩兄妹年紀差不多, 好friend, 如果唔係囝囝生得特別高, 都可能有d似twins.

原文章由 FungKristy 於 08-6-26 10:44 發表

Gabrielma,
嘩, 你囝囝9月小一你囡囡就k3, 兩個年齡都幾近! 我大女9月小一細仔才k1. 有排唉!

頭三年最煩最忙, 因為兩個近都要人照顧, 但上左幼稚園就開始自已兩個玩, 煩小好多! 有時哥哥仲會幫我讀故事書比妹妹聽! 輕鬆好多 !

原文章由 FungKristy 於 08-6-27 11:15 發表
其實兩個年齡近d好, 大家好玩d. 好似我兩個相距兩歲幾..細佬什麼都未識成日咗住家姐做工課...好煩!~ 我亞女都是細女11月尾出生.

我都大出血, 書全部買齊, 好彩去得早, 買齊2套校服及2 套運動服, 背心外套一件, belt一條, 校車book左, 但要遲d通知上車時間, 但車費加到$620去葵芳.
包書套買左, 但唔識用, 請問膠紙貼在書底頁還是貼回包書套?
textbook 睇過唔深, 唔駛預溫. 囝囝仲第一時間"垃"完!
但要教囝囝除 / 扣褲button 同 belt, 因為佢無用belt, 而褲button 有兩粒, 驚扣錯或漏左!
正如關校長所講, 普教中班中文水準可能會有些少下降, 但我見中文textbook 都唔深, 囝囝大部分識用廣東話讀, 所以決定比佢試一年, 就算上堂唔識聽普通話都自己識睇呀!
不過抽唔中都無所謂,囝囝就可以好輕鬆上小一啦 !

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-7 14:14 發表
新生日我都買咗好多嘢,重 join 埋校車,我囡囡朝早會係青衣美景上車 (約 8:00 am),放學係荃灣海灣下車,不過果日因荃灣線司機唔係度,未知幾点可到,大家知唔知呀?

果日係我哋一家第一次觀校,因上年 miss 咗 open day,選擇此校係 ...

7/12 係囝囝幼兒園畢業禮, 所以去唔到 open day.
原文章由 issacmama 於 08-7-6 17:01 發表
Hi, P.1 new pupils' mums,
Will you go to the Open Day on 12/7?

包書套買左, 但唔識用, 請問膠紙貼在書底頁還是貼回包書套?

原文章由 FungKristy 於 08-7-7 12:00 發表
我新生日都買咗好多嘢, 但差D買唔到校服因冇SIZE. 但最後都買到一套, 為有遲D再去金錀買多套啦!  還有一個包書套唔合SIZE又要自己出去買噃.

謝謝! 我都係甘"林", 不過想 re-confirm 有無攪錯!
原文章由 FungKristy 於 08-7-8 16:33 發表
我想書套應該是將書套入書頭的開口, 後將膠紙旁的開口位反入書尾才用膠紙固定. 希望幫到你, 但我不太確定這方法是否正確.
‹ 上一主題|下一主題