用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

大家好! 亞女是1c班佢同班有3個都是幼稚園的同學所佢都冇唔慣, 還覺得小學生活很有新鮮感及很有趣.

FungKristy,

Hello! 我囡囡都是1C班 , 我原來胡裡胡塗填了選擇普教中都不知,還以為自己最後填了廣東話班,因為之前15/16好頭痛,不知如何選擇,回條上改了很多次,到收了信話我們已被抽中,我才知道我可能填錯,但又唔想改來改去,所以我現在都幾擔心架, 因我怕support唔到佢.

原帖由 FungKristy 於 08-9-4 12:42 發表
大家好! 亞女是1c班佢同班有3個都是幼稚園的同學所佢都冇唔慣, 還覺得小學生活很有新鮮感及很有趣.

囝囝1d, 係普教中, 即係1c, 1d 係普教中班.

我相信小朋友適應力很高, 不要迫, 多鼓勵.

普教中係大勢, 好多學校都有2-3班普教中班.  唔好太擔心, 順其自然, 睇一年先 !

原帖由 Mikiwong 於 08-9-5 00:05 發表
FungKristy,

Hello! 我囡囡都是1C班 , 我原來胡裡胡塗填了選擇普教中都不知,還以為自己最後填了廣東話班,因為之前15/16好頭痛,不知如何選擇,回條上改了很多次,到收了信話我們已被抽中,我才知道我可能填錯, ...

9/1排隊時見過.
原帖由 lamlamama 於 08-9-4 11:03 發表

無問題 , 大家互相照應吧 !

亞囡話班內有同學係外國人(女孩子) , 佢識講廣東話喎 , 你有聽你仔講過嗎 ?

我提左亞囡飯後用抺咀張紙巾 , 抺下餐具 , 攞返屋企我洗 , 我諗咁樣會無咁污糟掛 , 我係環保餐具上貼了名 ...

我個女都有提過個外國人,好似叫stephanie, 佢有中文名, 我問佢有冇同人地做好朋友呀?佢話佢想同個外國人做朋友, 但人地唔同佢做好朋友喎...

叫個女食完後抺餐具都幾好喎, 等我又叫先~

頭先上校網見到有小一手冊睇, 班班都唔同!!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

係既,可以看看今年她的學習情況如何,或者二年級個陣比老師"掟"番出來呢

原帖由 Gabrielma 於 08-9-5 12:22 發表
囝囝1d, 係普教中, 即係1c, 1d 係普教中班.

我相信小朋友適應力很高, 不要迫, 多鼓勵.

普教中係大勢, 好多學校都有2-3班普教中班.  唔好太擔心, 順其自然, 睇一年先 !

...

HELLO!我囡囡係 1D 班的,不過昨天佢發燒請咗假,好彩今天巳好番啦!我同校務處請假時,順道揾咗佢班主任李老師,詢問囡囡這幾天上堂的情況,她好細心解答我,我並請教了取功課的安排,我囡囡是搭校車的,她說首天應無功課帶回家,但日後若這情況,她說可在請假時,通知校務處職員,將當天功課交給幾多號校車,吃藥方面,一年級老師可幫忙餵藥,但要寫在手冊上通知,並係藥袋寫清楚分量。係呢請問你哋小朋天首天返全日,上課情況及膳食安排如何?

hi,

想問校網入那裡見到有小一手冊睇??

原帖由 d2343130 於 08-9-5 17:51 發表
頭先上校網見到有小一手冊睇, 班班都唔同!!

原帖由 petmum 於 08-9-6 18:01 發表
hi,

想問校網入那裡見到有小一手冊睇??

入到學校網頁click最新消息,係個表右邊就見到小一手冊(咁上下)

新生日時我都留意到有個金頭髮的女孩子,原來她同我個仔同班.
不過我個仔話怕醜不敢問人叫咩名.

係呢,你哋唸好班口號和班徽未呢?
興趣班如何選擇呢?

原帖由 lamlamama 於 08-9-4 11:03 發表
亞囡話班內有同學係外國人(女孩子) , 佢識講廣東話喎 , 你有聽你仔講過嗎 ?

我提左亞囡飯後用抺咀張紙巾 , 抺下餐具 , 攞返屋企我洗 , 我諗咁樣會無咁污糟掛 , 我係環保餐具上貼了名 ...

九月四日的通告說,若發燒,要待徵狀消失及退燒後,須多休息至少兩天,才可回校復課.
若星期五退燒還好,若星期一才退燒,有三天不能上課,都幾麻煩.

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-6 10:20 發表
HELLO!我囡囡係 1D 班的,不過昨天佢發燒請咗假,好彩今天巳好番啦!我同校務處請假時,順道揾咗佢班主任李老師,詢問囡囡這幾天上堂的情況,她好細心解答我,我並請教了取功課的安排,我囡囡是搭校車的,她說首天應無功課帶回家,但日後 ...

係小一家課冊至啱!
睇完才發覺阿仔抄漏了一樣野,好彩有這個Service,
不過為何只得三個月,咁好的服務,為何不延續下去呢?
頭先八掛吓其他班的家課冊, 發覺大家都差不多一樣,
唯獨1B班,好似特別多野做.

原帖由 jk923 於 08-9-6 22:06 發表

入到學校網頁click最新消息,係個表右邊就見到小一手冊(咁上下)

原帖由 nokpa 於 08-9-6 22:55 發表
新生日時我都留意到有個金頭髮的女孩子,原來她同我個仔同班.
不過我個仔話怕醜不敢問人叫咩名.

係呢,你哋唸好班口號和班徽未呢?
興趣班如何選擇呢?

...

我囡尋日放學返黎話左我知 , 佢識左金髮女同學了 , 亞囡話佢識講廣東話 , 同埋佢住係柏麗灣喎......

我囡放學返黎 , 即刻做班徽,  但口號就話唔識 ......

至於興趣班 , 亞囡話想跳番芭蕾舞 , 因為之前學過 , 亞囡仲話想參加小女童軍 , 我話通告上 , 小童軍無話招生喎 , 我見通告上 , 小一既選擇唔係咁多.  你呢 , 你仔揀左乜呀 ?

原帖由 lamlamama 於 08-9-6 23:48 發表

我囡尋日放學返黎話左我知 , 佢識左金髮女同學了 , 亞囡話佢識講廣東話 , 同埋佢住係柏麗灣喎......

我囡放學返黎 , 即刻做班徽,  但口號就話唔識 ......

至於興趣班 , 亞囡話想跳番芭蕾舞 , 因為之前學過 , 亞 ...

如我無記錯小童軍遲d先有通告,而且要抽簽的。

MIKIWONG,

很高興大家是同班, 以後大家可以多D了解上課情況. 其實我都有點擔心佢普通話唔得, 但最後都試一試.

不知是否現在自己是馬基家長, 就覺得馬基個WEBSIT UPDATE 得比其他學校遲. 因為柴天差不多每日都UPDATE 上課情況.

原帖由 Mikiwong 於 08-9-5 00:05 發表
FungKristy,

Hello! 我囡囡都是1C班 , 我原來胡裡胡塗填了選擇普教中都不知,還以為自己最後填了廣東話班,因為之前15/16好頭痛,不知如何選擇,回條上改了很多次,到收了信話我們已被抽中,我才知道我可能填錯, ...

其實現在只是索取報名詳情啫,都未需決定報哪個班.
不過我就想個仔學吓圍棋同小提琴,
佢先前都話想學跆拳道,
不過我俾佢睇完youtube上面的短片之後,
佢就話唔學刺.

我原本想囡囡報奧數或圍棋班,但問佢意見佢話鐘意畫畫,所以決定報水墨畫班啦!

本來想選非洲鼓, 但係課後, 怕二輪校車好遲開, 囝囝要留校好耐, 放棄了!  暫時會考慮弦樂. 圍棋及劍擊, 好似星期一至五, 選擇唔多?
原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-8 16:17 發表
我原本想囡囡報奧數或圍棋班,但問佢意見佢話鐘意畫畫,所以決定報水墨畫班啦!

CHRISTY妹妹,

請問你的小朋友是讀一年級的嗎? 依我記憶, 小一好似冇得報奧數喎???

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-8 16:17 發表
‹ 上一主題|下一主題