用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

Dear Zukina,

囡囡係讀一年級的,因興趣班通知係我老公睇完,再話比我聽,咁奧數應幾年級先有得學呀?

原帖由 Zukina 於 08-9-8 18:58 發表

CHRISTY妹妹,

請問你的小朋友是讀一年級的嗎? 依我記憶, 小一好似冇得報奧數喎???

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-8 16:17 發表
我原本想囡囡報奧數或圍棋班 ...

p.2

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-9 09:27 發表
Dear Zukina,

囡囡係讀一年級的,因興趣班通知係我老公睇完,再話比我聽,咁奧數應幾年級先有得學呀?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Hi

有冇人讀1E班呢?

比一年級選擇的興趣班不多:
水墨畫, 書法, 弦樂班, 芭蕾舞, 跆拳道, 非洲鼓, 劍擊, 圍棋, 小型網球, 足球

最後我地決定今次唔揀住!
Kelly's mama(Emily)

Zukina,

haha
雖然唔同班, 但Kelly話有同學仔介紹識佢喎

原帖由 Zukina 於 08-9-5 17:25 發表
我個女都有提過個外國人,好似叫stephanie, 佢有中文名, 我問佢有冇同人地做好朋友呀?佢話佢想同個外國人做朋友, 但人地唔同佢做好朋友喎...

叫個女食完後抺餐具都幾好喎, 等我又叫先~ ...

FungKristy,

係呀, 等咁耐仲未有相睇

原帖由 FungKristy 於 08-9-8 12:26 發表
MIKIWONG,

很高興大家是同班, 以後大家可以多D了解上課情況. 其實我都有點擔心佢普通話唔得, 但最後都試一試.

不知是否現在自己是馬基家長, 就覺得馬基個WEBSIT UPDATE 得比其他學校遲. 因為柴天差不多每日都UPDA ...

我朋友囡囡間學校,都係上星期二影班別相,星期四佢巳 e 咗 d 相比我睇,點解我哋重未得!  

原帖由 kellychu84 於 08-9-9 11:25 發表
FungKristy,

係呀, 等咁耐仲未有相睇

我都好想睇吓班相和上課程況 已前好似UPDATE得好快, 但唔知點解今年咁遲都未UPDATE 呢

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-9 11:53 發表
我朋友囡囡間學校,都係上星期二影班別相,星期四佢巳 e 咗 d 相比我睇,點解我哋重未得!  

請問你地有冇人收過唱遊組通告? 係咪人人有份的?

Zukina,

sofiema 係另一個topic答左係由老師選的
你被選中?

原帖由 sofiema 於 08-9-9 11:44 發表
幼童軍及游泳班遲下會派通告, 一年級都可以參考。但幼童軍要抽簽, 好少位。

至於校隊和唱遊組是由老師選的,應該較高年級,好似我囡今年(小二)被選入左唱遊組, 其他(英詩朗誦)要問下高年級媽咪。

[quote]原帖由 Zukina 於 08-9-9 12:53 發表

請問知唔知幾時取相? 上星期三影完都未通知取相? 今日家課話要帶相?

我無收過woo.  
原帖由 Zukina 於 08-9-9 12:53 發表

適合小一的興趣班, 選擇唔多 ....

我都覺得學校網頁唔係成日 update , 除左小一家課外 ....

Gabrielma ,

未知幾時有相, 應該會係星期四前, 之前有通告話
星期五要交相!
你地家課話要帶相, 係咪生活照都得?
我地尋日家課有張中文工作紙要貼相, 咩相都得,
size 約2R, 唔知係咪一樣呢!

原帖由 Gabrielma 於 08-9-9 17:25 發表
請問知唔知幾時取相? 上星期三影完都未通知取相? 今日家課話要帶相?

我都好想快D睇到班相呀!唔知幾時呢?
今日派咗英點範圍,

今日派咗英默範圍,唔知幾時會默書呢?
時間表上,星期五是有英默堂的,
但書都未教,無咁快掛?

未有咁快,1 D 班 10 Oct 默,我見囡囡係默書內容,有日期位置上寫咗,唔知你小朋友同唔同?

原帖由 nokpa 於 08-9-10 00:38 發表
今日派咗英默範圍,唔知幾時會默書呢?
時間表上,星期五是有英默堂的,
但書都未教,無咁快掛?

Dear Gabrielma,

遲來的回覆,應該是中文工作紙上要貼生活照!

原帖由 Gabrielma 於 08-9-9 17:25 發表

Dear all,

今日是但交了相,2R size, 亞女話咩都得, 有家人又得, 得自己又得, 都唔知用來做咩, 所以就是但俾張佢, 另外, 亞女話英默本書仔要日日帶, 是真的嗎??

老師唔俾佢將本詩集放locker, 為什麼呢? 本書又重, 又少用, 又唔會有功課, 點解唔可以留locker??

我個女係被選入唱遊組, 但我問佢係咪逐個小朋友都要唱歌給老師聽? 她又說冇, 唔知係咪我一樣興趣班都冇揀, 所以老師要安排一個給我?!

我冇見到英默張紙亞囡話明天才派? 到底去左邊呢? 真係怕左佢! 佢話老師話要張相穿校服, 都唔知係唔係? 佢冇話中文工作紙要貼想WO

原帖由 Zukina 於 08-9-10 10:10 發表
Dear all,

今日是但交了相,2R size, 亞女話咩都得, 有家人又得, 得自己又得, 都唔知用來做咩, 所以就是但俾張佢, 另外, 亞女話英默本書仔要日日帶, 是真的嗎??

老師唔俾佢將本詩集放locker, 為什麼呢? 本書又重,  ...

因為詩歌集集會時用,咁如果擺locker佢地早會就用唔到,因為有早會上課前係唔準入課室的。
‹ 上一主題|下一主題