用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL / SFA ?
go

TSL / SFA ? [複製鏈接]

請問邊間好d? 是什麼原因呢..
謝謝
   0    0    0    0

TSL / SFA ?

我也好想知道, 有誰可以告知嗎 ? 因我的女兒也都入選了此兩間小學.

原文章由 wendyyy 於 07-11-26 20:06 發表
我也好想知道, 有誰可以告知嗎 ? 因我的女兒也都入選了此兩間小學.

sfa is better than TSL, but the parents should take more effore in SFA If one of the important subject ( chinese/ English/ math) is fail, the children can not get promtion.

我小朋友而家p.6, 當年在 tsl & sfa 揀了 tsl.

小朋友在tsl 讀得好開心, 不需要讀高一級, 功課量不多, 所以有很多時間參與課外活動, 英文真的教得好 (只是比較我認識的朋友子女學校) !

現在忙於考升中, 學校有教學生做portfolio, interview skill.

我不識人讀sfa, 但學得academic程度比tsl高, 如果覺得小朋友谷得, 有信心在sfa排名中上, 相信放在tsl定可名列前芧, tsl排名前的學生也升到名英中. 但如果學得小朋友唔谷得, 在sfa相信幾慘, 在tsl 起碼會舒服d, 開心d!

相信在sfa保持average成績要比在tsl付出更多努力! 其實如家長肯谷, 在tsl有很大空間 (因學校功課不多), 可以自己應子女能力操!

如果揀sfa, 我會中途試其他有直屬中學的小學插班!

[ 本文章最後由 以斯帖 於 07-12-1 21:10 編輯 ]

其實我想話......有很多人以為在sfa讀會谷得很慘............其實我想話小女(sfa的學生)一點都不覺得慘, 上學不知幾開心. 小小的分享, 希望大家唔好介意.

p.s.
1)小女並不是sfa中的尖子, 中上成績而已
2)當年小女亦曾考上sfa, tsl

ymama

原文章由 以斯帖 於 07-12-1 20:56 發表
我小朋友而家p.6, 當年在 tsl & sfa 揀了 tsl.

小朋友在tsl 讀得好開心, 不需要讀高一級, 功課量不多, 所以有很多時間參與課外活動, 英文真的教得好 (只是比較我認識的朋友子女學校) !

現在忙於考升中, 學校有教 ...

原文章由 ymama 於 07-12-1 23:49 發表
其實我想話......有很多人以為在sfa讀會谷得很慘............其實我想話小女(sfa的學生)一點都不覺得慘, 上學不知幾開心. 小小的分享, 希望大家唔好介意.

p.s.
2)當年小女亦 ...

ymama,

係e個topic見到妳真係開心,我都係同囡囡選sfa而放棄tsl,tsl都係一間好好既學校,如果唔係我都唔會去考啦,but我同老公最後都係選番傳統既學校,覺得口岩囡囡多d

無論讀邊間學校,各位媽咪都要努力加油呀

我都相信跟得上的學生可以讀得開心, 我只是認為讀tsl應該輕鬆d

ymama, 你囡囡在sfa中上成績已是好叻. 如果我囡讀sfa怕要排....

原文章由 ymama 於 07-12-1 23:49 發表

p.s.
2)當年小女亦 ...

弊!比你發現左我添!!

其實我的回應並不是想替sfa賣廣告, 而是很多人對sfa有誤解(像當年我一樣, 決定入讀sfa都想了很久, 就是怕傳聞中的情形 ), 所以見到一些心大心細的媽咪, 都想讓大家了解多一些.讓各位好媽媽都可以找對一間學校給自己的寶貝, 畢竟每個小朋友的特質都不同,right?

ymama

原文章由 SandyWu 於 07-12-1 23:57 發表

ymama,

係e個topic見到妳真係開心,我都係同囡囡選sfa而放棄tsl,tsl都係一間好好既學校,如果唔係我都唔會去考啦,but我同老公最後都係選番傳統既學校,覺得口岩囡囡多d

無論讀邊間學校,各位媽咪都要努力加油呀 ...

For SFA, parents should make sure they have enough time to follow their HW and numerous assessment. Also, they should think carefully if the kinder the kid study is of good std. If not, it is really tough for the student.

But I also think that if the parents and the kids are working hard, they can catch up after sometime.

想問TSL 即是邊間學校

TSL =  陳守仁
‹ 上一主題|下一主題