用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (統計) 有冇15 分成功!
樓主: YANYAN.MAMA
go

(統計) 有冇15 分成功! [複製鏈接]

王國會長

我個囡讀海治康傑.
咁你係咪打算報南區官/津 ?
定係報直資/私立 ?

原文章由 aswyip 於 07-11-29 22:36 發表
瑩瑩老豆:
想請問你囡囡是否在南區讀幼稚園 ?
我個囝是大仔,在南區讀幼兒園,過兩年就會升小學,而家都開始留意,想你比啲意見。
thx

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-29 22:56 發表
我個囡讀海治康傑.
咁你係咪打算報南區官/津 ?
定係報直資/私立 ?

其實我一直是心儀(1)聖公會田灣始南(2)聖公會置富始南(3)海怡寶血小學。
學校老師跟我們講南區官小在南區是好出名,(因為中學派位好好<-個人意見,不是老師意見),但我囝既性格太活躍,應該不適合在這間學校讀書。
所以我們唯有打算找其他南區小學。
但我囝只得 15 分,正常情形應該任何學校都不收,但從你囡囡例子而言,真是令我有些興奮。

王國會長

如果計升中派位, 應該係田始好, 佢地好谷D成績.
但為何你會覺得性格太活躍會適合讀始南/寶血而不是南官 ?

另外, 你有冇宗教分 ? 冇的話會去蝕底, 特別係田始多人報.

原文章由 aswyip 於 07-11-29 23:12 發表
其實我一直是心儀(1)聖公會田灣始南(2)聖公會置富始南(3)海怡寶血小學。
學校老師跟我們講南區官小在南區是好出名,(因為中學派位好好<-個人意見,不是老師意見),但我囝既性格太活躍,應該不適合在這間學校讀書。
所以我們唯有打算找其他南區小學。
但我囝只得 15 分,正常情形應該任何學校都不收,但從你囡囡例子而言,真是令我有些興奮。

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-29 23:30 發表
如果計升中派位, 應該係田始好, 佢地好谷D成績.
但為何你會覺得性格太活躍會適合讀始南/寶血而不是南官 ?

另外, 你有冇宗教分 ? 冇的話會去蝕底, 特別係田始多人報.

...

其實之前聽聞南官都是一間好谷學生既學校,test & exam 都唔少,功課我就不太清楚,但升中派位好(我真是好buy 這一點)。
學校老師覺得我個囝喜歡四圍走,如果這樣性格在一間這樣學校讀書,佢會好辛苦,但今年佢已經由n1升n2,而性格我亦開始覺得佢已經有改變,起碼已經會坐定定,而家佢喜歡睇書,又喜歡上堂,老師話佢今年學習態度好好。
我都知道南區較好既學校是南官、田始。之前在網上 check 過田始佢地會收五班,照每班 35 人x 5 = 175 人,我估機會或比例都會高,但你之前提及既策略又提醒我,我沒有宗教信仰,更唔識任何校董會成員,而官立小學就不需要這樣背境而可以加分,所以我好多謝你提醒我,我會多加留意南官既教育方針或動向。
其實因為老師曾提及不要選擇南官,所以我真是放棄選擇南官。

王國會長

我聽聞南官D 功課係一般多, 加兩測兩考, 可能精英班會好谷學生.

田始開五班, 但應該唔會收35人咁多, 上年都係收左 161人.
今年仲話要小班, (南官都由上年每班收32人減到今年30人).

另外, 田始今年第一輪只收了 65人, 理論上第一第二輪各佔50%, 咁佢總學額咪只得 130人 = 每班26人 . 定係佢地留返D 位最後自己收人

有冇盼過以下討論:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=976877&extra=&page=1

原文章由 aswyip 於 07-11-29 23:52 發表

其實之前聽聞南官都是一間好谷學生既學校,test & exam 都唔少,功課我就不太清楚

之前在網上 check 過田始佢地會收五班,照每班 35 人x 5 = 175 人,我估機會或比例都會高,

[ 本文章最後由 瑩瑩老豆 於 07-12-1 00:59 編輯 ]

15 mark in Hennessy Gov

Hi ! I am 15 mark in Hennessy Gov. I lived in Aberdeen.

原文章由 bbqueen 於 07-11-29 00:23 發表

Really? 15 pts 都得!

真的.  15分入咗聖士提反女子中學附屬小學

我個仔15分,入了嘉諾撒(新浦崗)

原文章由 茉莉媽咪 於 07-12-2 00:32 發表

真的.  15分入咗聖士提反女子中學附屬小學

呢單都算今年既大發現囉

原文章由 19770104 於 07-11-27 15:20 發表
我有個朋友個女15分,入到沙呂,替佢開心,

Why my daughter got 20 marks was failed to admit to STW Lui Ming Choi but your friend's daughter has 15 marks only & got a place in the 1st round ?????????

原文章由 sherinema 於 07-12-3 10:20 發表

Why my daughter got 20 marks was failed to admit to STW Lui Ming Choi but your friend's daughter has 15 marks only & got a place in the 1st round ?????????

no, that is not even possible.  if you got 20 marks, you should be in the pool before doing the lucky draw for 15

19770104 請你回應一下啦, 我都好想知道點解你朋友個女可以15分就入到沙呂小
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

王國會長

除非佢朋友唔計適齡個10分, 即係佢朋友其實係25分.

原文章由 cindymama 於 07-12-3 22:09 發表
19770104 請你回應一下啦, 我都好想知道點解你朋友個女可以15分就入到沙呂小

如果三年後, 我仔仔都甘好彩就好啦! (但仔仔得10分-適齡)是否等於沒有可能呢:cry: :cry:

原文章由 ernestchow 於 07-12-1 19:42 發表
Hi ! I am 15 mark in Hennessy Gov. I lived in Aberdeen.
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 19770104 於 07-11-27 15:20 發表
我有個朋友個女15分,入到沙呂,替佢開心,

Why my daughter got 20 marks was failed to admit to STW Lui Ming Choi but your friend's daughter has 15 marks only & got a place in the 1st round ????????? [/quote]

19770104 - I have called Education Bureau yesterday, the officer said it was impossible.  Any more information obtained from your friend, so many ma ma want to know the truth.  Thanks !

王國會長

算喇, 大概係佢或者佢個friend老作.
一定會收晒20分先輪到15分. 如果20分都入唔到, 咁全部15分都唔會入到.

原文章由 sherinema 於 07-12-4 12:21 發表
19770104 - I have called Education Bureau yesterday, the officer said it was impossible.  Any more information obtained from your friend, so many ma ma want to know the truth.  Thanks !
‹ 上一主題|下一主題