用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (統計) 有冇15 分成功!
樓主: YANYAN.MAMA
go

(統計) 有冇15 分成功! [複製鏈接]

我仲諗SH好難入吓

原文章由 Sindy 於 07-11-27 18:50 硐表

唔奇,年年都有人十五分入到,不過唔知幾人之麻,我地間學校夠級級都有位插班啦........
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

王國會長

我個女15分入到南區官小.

原文章由 YANYAN.MAMA 於 07-11-26 17:39 硐表
請問今年有冇15分(首名子女+適齡)成功的在1st round 派到心儀的例子?
::" /> ::" /> ::" />

[ 本文章最後由 瑩瑩老豆 於 07-11-27 20:23 編輯 ]

王國會長

我的選校策略: 選官校   

原文章由 cheukyingma 於 07-11-27 13:46 硐表
恭喜晒各位成功的人呀! 希望我下年都會好似你哋咁啦! 因我囡囡都係只得15分呀! 可否分享吓你們選校的策略呀! thanks!

我囝囝學校好多 跨區 & 唔跨區 既大仔大女都唔成功(eg. 南官, 始南, 聖雅各...)反而有個細女(佢有哥哥)得10分,選女校 就收左佢,
所以我覺得選男校 or女校 收既機會大過男女校, 因為少左一半人(性別)選校

[ 本文章最後由 ry 於 07-11-27 23:36 編輯 ]

原文章由 leeleelumlum 於 07-11-27 20:18 硐表
我仲諗SH好難入吓

如果個家長肯用佢珍貴既志願放sh,就一d都唔難,但家長們往往都會諗,有得宗教果五分,加埋大女,度度天主教既學校都一樣,點解唔揀時間更好既呢,到第二輪個個咁高咁大,首選左d全日既啫..........sh係輸蝕左半日囉.......其實每區都有一至兩間頂頭大熱,所以第二輪入到sh唔出奇,唔係呢個搞珠機會,sh都唔係咁易架...........

原文章由 leeleelumlum 於 07-11-27 16:20 硐表
今年派得咁順嘅....
15分派到沙呂(沙田浸信會呂明才??)
早三四年, 20分都話冇行喎

點解呢? 出生率唔係低成咁??

The attendence rate of this year ~2500 childern less than last year

2500 ???? 咁少 ??? :idea:

自行... 15分...(大女+適齡) 都得 ?? 分分鐘鐘咪仲易過屋村學校?? SH都係有名架噃

原文章由 Sindy 於 07-11-28 00:25 發表
如果個家長肯用佢珍貴既志願放sh,就一d都唔難... ...

原文章由 lovedorothy 於 07-11-27 13:40 發表

me too

冇辜負我超遇年半的部署及努力:-|

原文章由 lovedorothy 於 07-11-28 11:56 發表

冇辜負我超遇年半的部署及努力:-|

may i ask what is sh?

原文章由 kcjcmama 於 07-11-28 11:58 發表

may i ask what is sh?

sorry, sh was not quoted by me, i don't know the
meaning.

My daughter only 15points cannot accept by 1st round,
may wait next 2nd round.

我都係15分成功咗

不過我有朋友都係大女, 15分, 都入吾到SH 喎, 佢 仲係SH讀緊既幼稚園生
原文章由 leeleelumlum 於 07-11-28 10:49 發表
自行... 15分...(大女+適齡) 都得 ?? 分分鐘鐘咪仲易過屋村學校?? SH都係有名架噃

我朋友個女15分入了聖士提反女子中學附屬小學.

原文章由 Little_cy 於 07-11-28 23:33 發表
不過我有朋友都係大女, 15分, 都入吾到SH 喎, 佢 仲係SH讀緊既幼稚園生  

咁就梗唔係入硬啦.........邊有咁荀呀..... 起碼有個機會啫,屋村小學都有其擁done'既.........不過都奇怪架....好似軒官咁,第一輪都好多人揀佢,但要排次序時,佢都可以放到三四志願都入到......

原文章由 茉莉媽咪 於 07-11-28 23:52 發表
我朋友個女C入了聖士提反女子中學附屬小學.

Really? 15 pts 都得!

好彩! 15 分中籤
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-27 20:28 發表
我的選校策略: 選官校   

瑩瑩老豆,

Really?  Do you mean it is easier to be drew if choosing government schools even though only 15 marks?

回覆 #1 YANYAN.MAMA 的文章

我個仔都係15分得左..
‹ 上一主題|下一主題