用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 香港靈糧堂
go

香港靈糧堂 [複製鏈接]

0    0    0    0

我阿囝係reject呀

不過吾緊要, 好再聖保羅堂收左阿仔囝

原文章由 momi2008 於 07-11-26 13:48 硐表
請問有無人收到香港靈糧堂的reject or waiting list letter.
因為覺得好似個個都收.

你個仔讀上午或下午,聽說上午一班,下午兩班,共收90人,好似有二三佰人申請,都幾難人,入到下午都不錯

我都預左靈糧堂吾收佢架喇, 因為聽校長唱歌時佢周圍走, 坐吾定:cry: , 好再有間收佢咋, 吾係就大獲, 因為之前in SKH都係reject

原文章由 momi2008 於 07-11-26 14:00 硐表
仲好啦, st.paul church係唔係仲難入, 因為位少

我阿囝係pm class, 不過寫左信申請am class, 不過機會好微lu, 因為今年有1班am class, 3班pm class。

原文章由 mandyngwaiman 於 07-11-26 14:03 硐表
你個仔讀上午或下午,聽說上午一班,下午兩班,共收90人,好似有二三佰人申請,都幾難人,入到下午都不錯

what? 不是2班am? 2班pm嗎?

不是呀,我打電話去學校問過,佢地話k2先會有2班am,2班pm呢。

原文章由 pipimom 於 07-11-26 21:32 硐表
what? 不是2班am? 2班pm嗎?

我囡囡入到am班,但都未決定去唔去讀,佢現在讀僅維多利亞Pre-nursery,老師不錯,但間學校太商業化,我怕囡囡變得好物質。靈糧堂down to earth D, 但有D家長話太淺銜接唔到小一。媽咪們!你們有什麼心得呀?

我都有d担心呀, 所以都唔知讀禮賢好定靈糧堂好

原文章由 opark 於 07-11-26 22:28 硐表
我囡囡入到am班,但都未決定去唔去讀,佢現在讀僅維多利亞Pre-nursery,老師不錯,但間學校太商業化,我怕囡囡變得好物質。靈糧堂down to earth D, 但有D家長話太淺銜接唔到小一。媽咪們!你們有什麼心得呀? ...

我囡囡都入到am班,不過12月應該不會去交留位費了,因爲另外一閒幼稚園也收着,決定放棄靈糧堂,很多人反映太淺銜接唔到小一。

wow! 放棄靈糧堂, 我諗好多人都想入......咁你囡囡入邊間呀

我囡囡寳血和靈糧堂都是am班, 寳血交了留位費, 靈糧堂不考慮了,因爲還有聖心 和  st paul  要去interview.

hi jennyyi

如果4間都收, 咁你會點? 靈糧堂冇直升小學, 其他的有嗎? 我只知寶血, st paul, 聖心不知...

放棄靈糧, 不覺可惜嗎?

我想這只是留位費的問題,我的小孩也收了這兩間的入學信, 現等面試了聖保祿和聖心再說.

回覆 #1 pipimom 的文章

我都覺得可惜架!但應該選擇邊間呢?
維多利亞/靈糧堂/玟瑰崗

我仔仔同外甥都考到, 兩個都唔讀。因為個日INTERVIEW 見到D 老師同校長, 感覺好似一位MAMI咁講, 有D 太後生(靚女款), 校長唱歌, 好似好NICE, 但我覺得有D 假, 個人覺得佢都係SCAN 緊D 家長。
又如有位MAMI 話, 見老師背後"妙咀", 咁你唸下如果你小朋友唔係OUTSTANDING個隻, 會唔會係學校會被忽略個個?

當然啦, 佢既教育理念可能幾好既!
不過對我來說, 最緊要係小朋友開心, 最緊要D 老師係真心, 熱誠(唔係扮出來), 咁就OK囉。 當然, 睇返佢小一派位都好緊要。

我仔仔同外甥都考到, 兩個都唔讀。因為個日INTERVIEW 見到D 老師同校長, 感覺好似一位MAMI咁講, 有D 太後生(靚女款), 校長唱歌, 好似好NICE, 但我覺得有D 假, 個人覺得佢都係SCAN 緊D 家長。
又如有位MAMI 話, 見老師背後"妙咀", 咁你唸下如果你小朋友唔係OUTSTANDING個隻, 會唔會係學校會被忽略個個?

當然啦, 佢既教育理念可能幾好既!
不過對我來說, 最緊要係小朋友開心, 最緊要D 老師係真心, 熱誠(唔係扮出來), 咁就OK囉。 當然, 睇返佢小一派位都好緊要。
‹ 上一主題|下一主題