用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午一間, 下午一間幼稚園?
go

上午一間, 下午一間幼稚園? [複製鏈接]

有無家長想過俾小朋友上午一間, 下午一間幼稚園? 等再看清楚那間好D再决定.
   0    0    0    0

我已經做咗好多Research, 但都是單方面了解, 因為讀過一間的家長又不知另一間如何, 所以有此疑問 & 有人叫我讀兩間.

Radiomama, 以你所知, 讀兩間幼稚園的原因會是什麼?

原文章由 Radiomama 於 07-11-26 12:24 硐表
sykimama,

知道有人會讀兩間幼稚園, 但原因就不同!  如果是因為不知哪間較佳而有此安排, 我想是有點"那個"!  不如用些時間做好資料搜集, 再下決定, 現階段你兩間都交留位費就可以了!  要為小朋友的體力和心智社交發 ...

雖然現在還未知學校收唔收, 但都想問一問你們的意見. 我心儀的是HKPS 和 St Cat , 我喜歡HKPS 因為3年都有双班主任制, 而St Cat 就出名D. 有朋友叫我兩間都讀(如果收), 他們說反正大部份小朋友都安排課外活動, 而且又不用對着工人姐姐太長時間, 致於小朋友的休息時間, 他們會好易習慣, 不知怎麼好. 那位朋友又說, 假如到K2時入了CCKG(幸運地), then就不用再安排上下午班了.

原文章由 olima 於 07-11-28 09:39 發表
有些人會揀蘇浙。

正如Radiomama所言,早上讀local,專攻普通話及相對傳統的教學法,下午讀international ,學習英語及活動教學多一點。學校還提供午飯及午睡地方,但學費都唔平,而且小朋友都好辛苦,所以即使有此打算,我想起碼k2 ...
‹ 上一主題|下一主題