用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有自閉症傾向可以申請"傷殘津貼"??? ...
樓主: owl_2046
go

有自閉症傾向可以申請"傷殘津貼"??? [複製鏈接]

我覺得社工係幫我地當時無助家長,我又唔係社工點知可以領津貼!!我就係用完儲備後只傻等入"s"位,白白浪費時間,直至認識一個媽媽佢叫我問,醫務社工話個程度唔得,直至入學後其他家長話應該可申請,再問(我要求見醫生)又批,

可能係DEPENDS ON 邊個社工,我之前(2年前)個社工已經無做,而家係一個新社工follow,就立即攪店.

原文章由 tonicJ 於 07-12-4 19:48 發表
我覺得社工係幫我地當時無助家長,我又唔係社工點知可以領津貼!!我就係用完儲備後只傻等入"s"位,白白浪費時間,直至認識一個媽媽佢叫我問,醫務社工話個程度唔得,直至入學後其他家長話應該可申請,再問(我要求見醫生)又 ...

回覆 #2 mygoddish 的文章

mygoddish ,

請問你囝囝被評估為自閉症or自閉症傾向 ??

請問傷殘津貼申請到,"傷殘"呢個term係咪會跟阿仔一世o架? 即在政府或教署有記錄?  

社工話我地可以試o下申請,因為我都仲等緊E位,津貼可以幫補到訓練,無o甘吃力;但我老公唔想,因為阿仔個case算輕微,進程亦理想,雖然我地都唔介意話俾人知阿仔有間題,但只怕有一日佢已沒太大問題後,就因我們為他取過傷殘津貼,變成自己親手劃花阿仔個底,影響他以後的路 e.g. 海外留學 or 移民

有冇人話到俾我知呢? 唔該

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-4 21:46 發表
mygoddish ,

2005年時,我囝囝係2歲8個月,評估為自閉傾向.
上個月再做評估,係自閉症.

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-4 21:46 發表
mygoddish ,

政府部門與部門之間,未得當時人同意係唔可以將個人資料及健康履歷交換,呢樣叫私穏權,我的社工同我講的.

原文章由 TommyGirl 於 07-12-4 23:21 發表
請問傷殘津貼申請到,"傷殘"呢個term係咪會跟阿仔一世o架? 即在政府或教署有記錄?  

社工話我地可以試o下申請,因為我都仲等緊E位,津貼可以幫補到訓練,無o甘吃力;但我老公唔想,因為阿仔個case算輕微,進程亦理想,雖然 ...

mygoddish ,

你覺得你囝囝有什麼特徵會由自閉症傾向再被評估為自閉症?

逸逸媽咪,

我都唔知佢點評架.佢話我囝囝同人溝通無眼神接觸,但係我囝囝對住我同爸爸又無事架,成日駁嘴tim.另外,語言能力係中下,以一個5歲小朋友來說,是很嚴重的,因為佢唔能夠同人溝通(家人不算在內) 不過佢真係唔鐘意同其他人說話.

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-4 23:57 發表
mygoddish ,

你覺得你囝囝有什麼特徵會由自閉症傾向再被評估為自閉症?

回覆 #1 mygoddish 的文章

今日我再打電話比我醫務社工,我問點解有d小朋友同我囡囡一樣case可以申請到傷殘津貼而我唔得,佢嘅答覆係..........

我 : 問點解有d小朋友同我囡囡一樣case可以申請到傷殘津貼?
醫務社工 : 唔係人有你又有:evil:
我 :  如果我經濟好我都唔想申請, 我當幫補訓練課程嘅費用.
醫務社工 : 家長幫小朋友報A班,B班,C班都唔關我地事.
最後個醫務社工都係果句 : 其實你係咪真係覺得你個小朋友係嚴重殘疾:evil:

Hi mygoddish,

你個bb出世未呀??我細囡而家1個月大好擔心佢好似家姐有自閉症(我係有咗先知大囡有自閉症傾向)我相信你而家嘅心情同我一樣,希望我地嘅bb會正正常常健健康康啦!大家加油呀!

大家加油呀!

Hi mygoddish,

你個bb出世未呀??我細囡而家1個月大好擔心佢好似家姐有自閉症(我係有咗先知大囡有自閉症傾向)我相信你而家嘅心情同我一樣,希望我地嘅bb會正正常常健健康康啦!大家加油呀!

我想問我小朋友在幼兒園申請了學費減免~暴否同時可以申請傷殘津貼"??

佢仲排緊i位,未有位~但就入住學等~我都唔知有有傷殘津貼~所以未有言語自療~
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

回覆 #1 喬頭媽媽 的文章

Hi, 喬頭媽媽

在幼兒園申請了學費減免都可以同時申請傷殘津貼嫁,不過你要搵返醫務社工幫你申請.

我問過, 佢地話冇我地批准佢地唔會向任何機構透露.
原文章由 TommyGirl 於 07-12-4 23:21 發表

社工話我地可以試o下申請,因為我都仲等緊E位,津貼可以幫補到訓練,無o甘吃力;但我老公唔想,因為阿仔個case算輕微,進程亦理想,雖然 ...

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-13 17:48 發表
Hi, 喬頭媽媽

在幼兒園申請了學費減免都可以同時申請傷殘津貼嫁,不過你要搵返醫務社工幫你申請.

逸逸媽媽

謝謝妳回覆~不過搵了兩次社工都未得閒,油麻地診所那個醫生真是好忙,本來約了11月,又打來改12月,點知11月尾打來又話醫生成個12月都唔得閒,又要改1月 我好驚又打來改改改。
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

你個社工好唔得喎,咁衰架?係邊間中心呀?可唔可以寫信去投訴佢,再要求轉社工呀?因為佢地好驚比人投訴架.
明愛果邊有無社工可以幫你呀?

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-11 21:54 發表
今日我再打電話比我醫務社工,我問點解有d小朋友同我囡囡一樣case可以申請到傷殘津貼而我唔得,佢嘅答覆係..........

我 : 問點解有d小朋友同我囡囡一樣case可以申請到傷殘津貼?
醫務社工 : 唔係人有你又有:evil:  ...

回覆 #1 mygoddish 的文章

Hi,

明愛d社工幫唔到我嫁因為佢地唔係政府部門,不過我再問多一次個社工之後今日佢打返電話比我又話醫生批咗2年,我係粉嶺果間評估中心搞嫁.

兩年都好,因為佢會叫你個小朋友係5歲再做多一次評估.

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-14 16:32 發表
Hi,

明愛d社工幫唔到我嫁因為佢地唔係政府部門,不過我再問多一次個社工之後今日佢打返電話比我又話醫生批咗2年,我係粉嶺果間評估中心搞嫁.

醒目開學勳章

點解你地可以申請倒...我都係被reject左!
佢話自閉症先可以拎,自閉傾向只係傾向,,
經公立診所醫生證明申請人不符合嚴重殘疾的定義喎...

我仔仔係自閉傾向,,

回覆 #1 nikinokb 的文章

nikinokb ,

你係邊間評估中心嫁??
‹ 上一主題|下一主題