用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有自閉症傾向可以申請"傷殘津貼"??? ...
go

有自閉症傾向可以申請"傷殘津貼"??? [複製鏈接]

我個仔被評為有自閉症傾向.
社工問想唔想幫亞B申請
每月有$1000+
你地有冇申請呀.
因我唔想, 個名好難聽, 但社工話當幫亞仔儲$$$
你地點睇

[ 本文章最後由 owl_2046 於 07-11-30 17:13 編輯 ]
   1    0    0    0

原文章由 owl_2046 於 07-11-26 10:02 硐表
社工問想唔想幫亞B申請
每月有$1000+
你地有冇申請呀.
你地點睇

個名係難聽 但係除左呢1000+外 , 父母會有6萬蚊免稅額, d錢我地用係亞仔既訓練上面!

Hi,

社工都有叫我幫呀囡申請傷殘津貼,但我囡囡個醫護社工話要低能或者斷手斷腳先可以申請,話我囡囡只不過是自閉症申請唔到,但聽社工講有d醫護社工好到幫個小朋友申請咗d媽咪先知

係呀, 我個社工幫我申請左.
12月可以去社會福利署攪手續.
但都掙扎緊好唔好申請.
好煩惱

原文章由 逸逸媽咪 於 07-11-28 17:16 發表
Hi,

社工都有叫我幫呀囡申請傷殘津貼,但我囡囡個醫護社工話要低能或者斷手斷腳先可以申請,話我囡囡只不過是自閉症申請唔到,但聽社工講有d醫護社工好到幫個小朋友申請咗d媽咪先知 ...

原文章由 owl_2046 於 07-11-30 17:15 發表
係呀, 我個社工幫我申請左.
12月可以去社會福利署攪手續.
但都掙扎緊好唔好申請.
好煩惱

Hi Owl,

Why you dont want to get the money? Only you care of the name?  If you get the money, you can share the expense of the trainning fee for your child.  Do you think it is better?

原文章由 逸逸媽咪 於 07-11-28 17:16 發表
Hi,

社工都有叫我幫呀囡申請傷殘津貼,但我囡囡個醫護社工話要低能或者斷手斷腳先可以申請,話我囡囡只不過是自閉症申請唔到,但聽社工講有d醫護社工好到幫個小朋友申請咗d媽咪先知 ...

Hi,

Please note that 要doctor refer, 社工cant do it without any doctor refer letter.  So, not only for 低能 or 斷手斷脚 only. And you can ask your 社工,傷殘津貼有兩種批款,1 for not so serious and 2 as your talking about. The 2nd the money should be more if I 沒有記錯.

So, if 你可以申請, believe doctor have already refer to 社工.  You can x-check w/社工 again.

Hi samanthat38,

但我收到社會福利署回信話reject 咗我嘅申請,理由係經
公立診所醫生證明申請人不符合嚴重殘疾的定義.

sorry, 攪錯左

醒目開學勳章

我想問,,你地d社工點搵嫁?
我係一個廿二歲既媽咪,,
仔仔係前幾日係健康院做左評估為自閉性傾向,
不過醫生話係輕微,不太嚴重,依家我可以點做?
請問大家可唔可以教下我?:cry:

我都唔知有得申請,我個仔已經5歲嘞.而家先申請,批得黎都大個嘞.我個社工又無同我提過,聽日去問下先.因為我同老公每年交成幾萬蚊稅,唔要果千幾蚊,有6萬蚊免稅額都好呀!

原文章由 owl_2046 於 07-11-26 10:02 發表
我個仔被評為有自閉症傾向.
社工問想唔想幫亞B申請
每月有$1000+
你地有冇申請呀.
你地點睇

[ 本文章最後由 mygoddish 於 07-12-2 11:25 編輯 ]

大家好!
我個仔係一歲半時在智能評估中心,評為自閉症傾向,醫生講個仔要讀特殊幼兒中心,要去油麻地兒童精神科排期,我同先生好期怪?個仔禁細就一定要佢讀特殊幼兒中心?跟住過了兩三日個社工就打電話比我話比資料我哋,要我決定同個仔排邊三間讀特殊幼兒中心,我先生同佢傾點解個仔唔可以排 i 位,一定要讀特殊幼兒中心.
社工解釋醫生話仔仔能力只可讀特殊幼兒中心.
當時,我哋好失望!知道仔仔問題不少!
到仔仔二歲我哋去油麻地兒童精神科睇醫生,當時,有社工,護士長,心理學家在場,同我仔仔第一初診症,
之後我即時問醫生仔仔情況點樣?
心理學家話仔仔係中度自閉症,不是自閉症傾向禁簡單,我哋亦接受現實.
到仔仔二歲半入讀特殊幼兒中心,我先知道有其他小朋友比仔仔病情輕微好多,已令取到傷殘津貼,
之後我向學校社工查詢,她解釋要有醫生介紹信先可向醫務社工申請,
結果,我唯有到處問,先可同仔仔追回有關津貼,
所以,大家要為子女申請津貼,
用來做教育儲備,可以幫到子女.
(醫生同社工沒有義務幫你申請傷殘津貼的)
:-| :-| :-|

回覆 #1 momomammy 的文章

我已收到社會福利署回信話reject 咗我嘅申請,理由係經公立診所醫生證明申請人不符合嚴重殘疾的定義,我宜家可以點做??

逸逸媽咪:

你知唔知點解佢reject左你呀?我囝囝係2005年係評估為自閉傾向,要做早期訓練&排i 位,最後我只係比佢去協康做早期訓練,上個月再去智能中心做小學前評估,評估係自閉症,不過可以讀主流小學.我剛剛先知有傷殘津貼申請.希望可以追番之前果d錢.

嚴重殘疾的定義係咩呢?

原文章由 逸逸媽咪 於 07-12-2 23:38 發表
我已收到社會福利署回信話reject 咗我嘅申請,理由係經公立診所醫生證明申請人不符合嚴重殘疾的定義,我宜家可以點做??

原文章由 nikinokb 於 07-12-1 21:08 發表
我想問,,你地d社工點搵嫁?
我係一個廿二歲既媽咪,,
仔仔係前幾日係健康院做左評估為自閉性傾向,
不過醫生話係輕微,不太嚴重,依家我可以點做?
請問大家可唔可以教下我?:cry: ...

It is the third time for I typed.

Hi Nikinokb,

Understanding your feeling due to we also face the same problem.  Dont worry, it is not the end of the world.  In here, so many same way people.  We all keep on to support our child (autisum) and with positive result.  Quote you a message which I send to other autisum mami before.  Hope it can help you.

Dont care what is the name of the problem. 就算是自閉,你又會怎樣? Dont think so much due to it is no help. The mainly is how to help your son?  If nurse keep you any advice to follow up or now is waiting to see doctor again. (When is the schedule?) If nurse no advice, you can phone to them and pushing.  
    I remember that any eetc, i位排期 and formal result must base on the doctor's 診斷,才可以start. (And find out how delayed for your son if the nurse can tell you?  Otherwise, you must waiting the doctor.  Generally, nurse cant told you.)

Now, dont thinking too much, ask for next step.  First to check the schedule of doctor.  2nd arrange some tainning for your son if you can afford such as heephong or step,etc.  due to now you have an idea for help your son which all the centre will ask you.  And remember that all the tainning service need to排隊.  You can 排隊先 and you can thinking more about it.

原文章由 samanthat38 於 07-12-3 19:15 發表

It is the third time for I typed.

Understanding your feeling due to we also face the same problem.  Dont worry, it is not the end of the world.  In here, so m ...

And you can review other topics which you can get more info and what you can do and sharing.

逸逸媽咪

嚴重殘疾津貼($1140 X2)同殘疾津貼
($1140)不同,所以嚴重殘疾津貼唔得,不代表唔可以申請殘疾津貼!

毛毛媽咪:idea:

回覆 #1 momomammy 的文章

但係我嘅醫務社工係都話申請唔到我又已經收到社會福利署回信話reject咗我嘅申請,我宜家可以點做?可唔可以自己去申請?或者有無其他途徑可以提供比我?

Hi,

我有個親戚,個仔2歲半,最近都評估左是自閉症傾向,(於下葵涌診所)聽佢講社工同工申請傷殘津貼,每月有$1,000+津貼。比佢學野,而佢有很多service跟緊,包括在i位讀N1、speech therapist、協康會比自閉症小朋友的programme....

但有免稅額就首次聽,不過我的疑問是﹕申請傷殘津貼不用入息審查?因我的親戚家庭都幾well off。

而我自己亦是一名社工,見有很多client都有過度活躍症,但就一d津貼都無(佢地好多父母都係沒有工作能力或低收入家庭),真想知他們的分別及批款準則。

不論有自閉症或過度活躍症的小朋友,除了有適當的課程及治療外,最重要是親人無條件的接納、耐性、愛心及支持(尤其母親),所以環境許可,最好由母親親自照顧。

不做灰心,加油!!

1. 傷殘津貼受助人是不用入息審查
2. HK$60,000免稅額

必須醫生refer

嘩,我個社工效率好高,我尋日打比佢問我個囝囝可唔可以申請傷殘津貼,佢今日下午已經打電話比我話醫生批左我囝囝申請,可以攞到12歲 ,社處會一個月之內聯絡我攪埋D文件同手續.
真係要自己開口問架,佢唔會主動同我地申請架!

逸逸媽咪:

你試下去返你的智能測驗中心問你果個社工.佢可以排期比你見多一次醫生架.我係因為上個月先見完佢地既心理醫生做評估,所以立即批左.

[ 本文章最後由 mygoddish 於 07-12-4 17:56 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題