用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Study in Canada
go

Study in Canada [複製鏈接]

我想問一D問題... 我係之前去過加拿大讀書 o岩o岩返o左香港3個月 但係而家香港讀緊 開始識後悔 我visa係08年9月先到期 而家想返去讀返書 不過想知如果我係visa學生公校貴D定私校 今次返去真係想學到D野返o黎...... 不過我想過去用一年至年半時間讀晒個High School 我想再返hk讀u!! 但係我返香港再返去 會唔會好難入返去
   0    0    0    0

如果你過左19歲, 你就唔可以再返high school架喇, 但你可以去
adult school, 你係想high school graduation, 你可以去adult school選一D你未完成既科目, 一科大約為期一個quater, 你可以同一時間選多過一科, 但可能會吃力. 學費方面, 如果係公民就公民價, 如果visa student 就去到邊間學校不論公校私校都係遊客價 (即係international student 價),  我係加燦, 希望可以答到你啦, 今次返的成去就真係要好好地搞掂埋個graduation距喇!:)

原文章由 kayan_329 於 07-11-25 01:48 發表
我想問一D問題... 我係之前去過加拿大讀書 o岩o岩返o左香港3個月 但係而家香港讀緊 開始識後悔 我visa係08年9月先到期 而家想返去讀返書 不過想知如果我係visa學生公校貴D定私校 今次返去真係想學到D野返o黎......  ...

i think they accept students into high school until you turn 21st.   might depend on the area you're studying in.  when i was in high school, friends who came from HK were 20 or 21 years old.  (i live in toronto)

我果時係canada 有個朋友25 years old仲讀esl開始 不過我諗佢而家都讀緊grade11 d野lor~ 我想問我visa9月到期 如果我真係返可能會7月 咁7月時仲入ng入到境 同埋繼簽係咪銀行又要有一筆錢先得o架!!

其實ESL是分4個LEVEL(ESL1,2,3,4),而你要在入學時學校會安排你考一考ENGLISH試.睇睇你的英文水平.若當你的英文是ESL3,你便要TAKE1個SEMESTER(學期),但在讀ESL4時都可同時讀GRADE 11英文.但一般HK人過去都要你入ESL班.我亦有朋友因一入時老師要佢讀ESL2,所以就算其他SUBJECT已到GRADE 13(OAC),但都要等英文OAC PASS先可入大學.而我就同時TAKE GRADE11 及ESL4(1個SEM),在SUMMER報GRADE12,以前話比REGULAR CLASS容易取A,而到9月便可上GRADE 13 ENGLISH (OAC)咁就無浪費一個SEM的時間才報大學.

原文章由 kayan_329 於 07-12-16 22:59 發表
我果時係canada 有個朋友25 years old仲讀esl開始 不過我諗佢而家都讀緊grade11 d野lor~ 我想問我visa9月到期 如果我真係返可能會7月 咁7月時仲入ng入到境 同埋繼簽係咪銀行又要有一筆錢先得o架!! ...

Hi pisc3s7kg,
in toronto, me too.
我記得我讀business adm時,坐我側邊的女士都有成30幾歲.常常問我take notes.到番英文班佢又係到o家!亦有工作的relatives番night school.(3times a week).都好充實!

原文章由 pisc3s7kg 於 07-12-16 20:02 發表
i think they accept students into high school until you turn 21st.   might depend on the area you're studying in.  when i was in high school, friends who came from HK were 20 or 21 years old.  (i live ...

[ 本文章最後由 vic6 於 07-12-18 01:39 編輯 ]

其實呢海外生咁去 可唔可以偷偷地做野o架~ 因為我驚入到u時 唔夠錢讀埋落去~仲有仲有 我visa08年9月到期 咁再繼visa時洗唔洗又要睇你銀行有冇錢ka~~ 同埋7月返去會唁會太"紋"呀
‹ 上一主題|下一主題