用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想統計今年校際朗誦得獎成績-邊間學校? ...
go

想統計今年校際朗誦得獎成績-邊間學校? [複製鏈接]

吾知今星期開始既校際朗誦, 有無人知頭三名既學校名稱呢?

我聽人話多數頭三名都係名校, 如喇沙, 男拔, 女拔, St. Jo etc..
所以想做吓統計...

[ 本文章最後由 花花66 於 07-11-22 12:39 編輯 ]
   0    0    0    0

今天我去睇我囡囡中文集誦比賽(一, 二年級), 結果 :

1st : 保良局xxx小學 (聽唔清楚) (86分)
2nd : St. Mary (85分)
3rd :  聽唔到, 冇心裝在 (84分)

我囡囡學校 (83分)

參加學校有10間 : St. Stephen Girl's, 宣道, 置富始南, 民生小學, Saukeiwan崇真, 獻主會, XX迦密

[ 本文章最後由 kaayee 於 07-11-22 23:07 編輯 ]

19/11 英詩朗誦(一, 二年級), 結果 :

1st : ?
2nd : St. Joseph (Wan Chai)
3rd :  ?

係亞仔講既,佢話係隔離班既同學仔。

我囝囝星期一既boy English solo, 第一係喇沙.

Prose Reading (English) - 喇沙攞晒一,二, 三.

請指教, 除了睇校服還有其他途徑知道所屬學校嗎?

好難講喎,校際好醒故喎,名校就放埋一齊比賽,屋村校又一齊,同區又放埋一齊,英文學校又放埋係一齊,咁好難去計間學校比賽結果得幾多奬呢.
如果放一個名校學生去屋村校一組,勝出機會又又多d.所以係唔會打散比賽d學生,仲好多時自己對自己人,咁僑個評判喜歡某種風格,同一學校教出來,又會幾個同校學生在同一場比賽連取多個奬架.

11月23日灣仔YWCA, 英詩獨誦 女生 一,二年級

1st    :  DGS   (88分)
2nd   :  DGS   (87分)
3rd    :  GH    (86分)

我見DGS 5-6人 , GH 4-5人, 她們都好淡定, 聲線發音都train得好好
在等待表演或表演完等分紙時, DGS, GH的學生都好靜, 好定咁坐係位, 或者睇書,
其他學校有o的女仔, 表演完就拎轉頭吱吱o尋, 睇到分別.

原文章由 花花66 於 07-11-22 12:17 硐表
吾知今星期開始既校際朗誦, 有無人知頭三名既學校名稱呢?

我聽人話多數頭三名都係名校, 如喇沙, 男拔, 女拔, St. Jo etc..
所以想做吓統計...

校際係打散學生, 同一學校, e.g. 同選URBAN區比賽,   同一日入form 都唔會編晒同校同學係同一日同一地點比賽o架.

原文章由 CHUCHU 於 07-11-23 13:40 硐表
好難講喎,校際好醒故喎,名校就放埋一齊比賽,屋村校又一齊,同區又放埋一齊,英文學校又放埋係一齊,咁好難去計間學校比賽結果得幾多奬呢.
如果放一個名校學生去屋村校一組,勝出機會又又多d.所以係唔會打散比賽d學生,仲 ...

原文章由 Planet 於 07-11-25 04:18 硐表
可能我囝囝學校每班都有幾個學生參加,
所以同場都有四,五個自己校友

因為有好多場比賽,故通常會3-4個人同校同一組架.

如果有GH 個場,就會有機會見DGS/聖心/聖瑪利/Maryknoll 或St paul convent/MPS 等等類別小學架啦. 咁就變成高手過招呢!

11月30日响上環文娛中心, 英詩獨誦
"I had a little cat"
女生 一,二年級
將軍澳保良局馮晴小學得到兩個第二,一個第三
我個女攞到第二,好開心
今年個女學校朗誦成績唔錯,一及二年級組,三及四年級組的
英詩集誦都取得冠軍
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

簽名被屏蔽

前日中文個場, St. Paul Co-ed包辦前三甲

原文章由 鳳梨 於 07-12-7 11:01 發表
前日中文個場, St. Paul Co-ed包辦前三甲

其實校際朗誦節合共有多少個獎項,好像組別繁多,獎項都不少。

我知道保良局蔡繼有奪普通話第一名。

回覆 #1 kyliema2006 的文章

單單小一至二男子solo英詩起碼有22場, 每場約60人.

原文章由 鳳梨 於 07-12-7 11:37 發表
單單小一至二男子solo英詩起碼有22場, 每場約60人.

即係有幾多個獎項呀!

回覆 #1 kyliema2006 的文章

第一只得一位, 第二/第三有時同分會多過一位, 即每場都起碼五位優勝者.

原文章由 鳳梨 於 07-12-7 12:24 發表
第一只得一位, 第二/第三有時同分會多過一位, 即每場都起碼五位優勝者.

即是3x22(男子solo1/2年級)=66位,還未計其它組別?咁多獎項,好像缺乏代表性喎!

如理解錯誤,請指正!

都無話有無代表性, 只係如攞到前三名, 即你打贏50幾位對手囉, 而市區參賽者有好多名校會派幾位參賽學生, 所以要入頭三名都唔易, 睇左幾場top既學校總有學生入圍

原文章由 kyliema2006 於 07-12-7 12:27 發表

即是3x22(男子solo1/2年級)=66位,還未計其它組別?咁多獎項,好像缺乏代表性喎!

如理解錯誤,請指正!

5/12 英詩朗誦(, 二年級),
Boy's Solo (Sergeant Brown’s Parrot), 結果 :

1st : Wah Yan – 88 marks
2nd : Bonham Rd Gov’t Primary + ? (total 2 nos.) – 87 marks
3rd :  ? (total 7 nos.) – 86 marks
‹ 上一主題|下一主題