用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到08/09入學ST CATHERINE'S, KENTVILLE, YORK, CREATI ...
樓主: scmail
go

收到08/09入學ST CATHERINE'S, KENTVILLE, YORK, CREATIVE PRIMARY...取錄信 [複製鏈接]

原文章由 scmail 於 07-12-10 11:30 發表
我打電話問過ST CATHERINE'S...waitng list 最快要等到4/5月先知...我唸YORK 同 ST.NICHOLAS 都要交學費同做校服啦!!

st. nicolas 's p1 allocation is quite good this year.  The teachers are very nice and patience. Can consider !!
Ewong

yes...i looking st. nicolas 's p1 allocation is quite good & the teachers is very nice...

但是你們知唔知道ST.NICHOLAS 的教學模式同YORK有什麼不同呀...ST.NICHOLAS 的老師話k3會默書, 英文絕對無問題...我想了解多d...請發表一下

我想了解多d...請發表一下...ST.NICHOLAS 的教學模式同YORK有什麼不同呀

scmail,
據我所知, york同st.nicholas 都係好著重英文, 仲聽過有人話是同一集團.我的小朋友兩間都收了, 但我只交了york留位費.
因st.nicholas 現在很少小朋友讀, 面試當天又不多小朋友面試, 雖則說小朋友少, 即可以小班教學, 對小朋友會好些, 但此校真的很少小朋友, 就上st.nicholas的網頁所見, 今年的n1只有三班, 每班少於15人, 我怕因少學生而會增加雜費,所以沒有交留位費, 還有york真的比st.nicholas 較出名.
之前我唔知道原來你都留咗york, 所以叫你留位st.nichoals, 但再看你之前的post, 原來你已交了york 留位費.:cry:

原文章由 scmail 於 07-12-11 14:34 發表
我想了解多d...請發表一下...ST.NICHOLAS 的教學模式同YORK有什麼不同呀

即是York 比較好d....我剛剛寄咗支票比ST.NICHOLAS ...我可唔可以停咗張支票呢

其實真係兩間差不多, 不過york就較有名氣, 若你真的寄了票而cut唔到的話, 你可以用呢幾個月的時間再問吓人那間較好. 以我所知, st.nicholas 在7,8年前真的很多人讀, 我有親戚的女兒也讀此校,也讀得很好, 所以我先報, 但唔知點解呢幾年真係少人讀咗好多.

原文章由 scmail 於 07-12-11 15:31 發表
即是York 比較好d....我剛剛寄咗支票比ST.NICHOLAS ...我可唔可以停咗張支票呢

我都知道ST.NICHOLAS 前幾年是很好...我見佢係小班教學...d老師好nice...不過好似york都幾好...york 現在收咗我囡囡下午班...轉緊上午...未有消息...但york很多人一班...我去交留位的時候見到..唔知點好...好煩呀!!!
ST CATHERINE'S waiting list 也沒有消息...只是等...

其實之前同你一樣, 都想york 好定st.nicholas好, 响bk到又真係好少人談論st.nicholas, 當時不知怎様選擇. 但個人見st.nicholas 很少人讀, 從而擔心雜費及校車的安排, 所以最後選擇了york.

st.cat 的waiting list 我諗最快都要出年5,6月先有消息. 若st.cat 收的話, 到時你就不用煩了

原文章由 scmail 於 07-12-11 16:10 發表
我都知道ST.NICHOLAS 前幾年是很好...我見佢係小班教學...d老師好nice...不過好似york都幾好...york 現在收咗我囡囡下午班...轉緊上午...未有消息...但york很多人一班...我去交留位的時候見到..唔知點好...好煩呀!!! ...

YES...如果ST CATHERINE'S 收的話, 就不用煩了...係呢你有沒有報ST CATHERINE'S 呀!!...
不過我重有兩間IN..宣道&禮賢...D兩間係一條龍...

scmail,

宣道&禮賢,雖然各自有宣小及禮小,但都唔係直入(如果可以直入就好了), 宣小聽其他BK mami話齋大概收30 -50%左右, 都係要面試. 禮小係大概一半禮幼學生, 都係要面試架.
宣小程度都幾深, 派中學非常好, 所以都好多其他幼稚園學生會考架. 禮小比較低調, 但似乎都唔錯. 呢D係我自己所知, 希望其他mami可再補充.
如果講一條龍, 我淨係諗倒培正咋, 培小係收100%培幼學生.

原文章由 scmail 於 07-12-11 16:35 發表
YES...如果ST CATHERINE'S 收的話, 就不用煩了...係呢你有沒有報ST CATHERINE'S 呀!!...

我沒有報st.cat, 只報了kv, waiting list. 無所謂, 因聽說kv很谷小朋友, 是傳統教學, 我怕我的小朋友會很辛苦. 所以york 比較合適, 因著重英文之外又不是傳統教學.

宣道我都有取表, 但知道不是100% 直升宣小, 就沒有交表了.
你是否first choose 是st.cat ?

原文章由 scmail 於 07-12-11 16:35 發表

YES...1ST CHOOSE 是ST CATHERINE'S ... 我都有報KENTVILLE...是WAITING ALSO... 但我打過電話去KENTVILLE問過...佢話會收大B先...我囡囡係細B...12月份...所以我已經放棄KENTVILLE...只望ST CATHERINE'S ...但我知道可能都只有下午班...
我都知道一條龍比較難考...而且係細B...好多學校會選擇大B先...
如果KENTVILLE收你都會CHOOSEKENTVILLE先呀!!

我都想過呢個問題, 但我覺得我囝囝讀YORK會適合0的.
若真的從waiting list 收了他, 再算吧:

原文章由 scmail 於 07-12-11 17:03 發表
YES...1ST CHOOSE 是ST CATHERINE'S ... 我都有報KENTVILLE...是WAITING ALSO... 但我打過電話去KENTVILLE問過...佢話會收大B先...我囡囡係細B...12月份...所以我已經放棄KENTVILLE...只望ST CATHERINE'S ...但我知 ...

你不如試吓寄求位信到st.cat 試吓, 睇吓可唔可以早些知結果, 唔駛等到5-6月waiting list 先知.
原文章由 keroppikeroppi 於 07-12-11 17:13 發表
我都想過呢個問題, 但我覺得我囝囝讀YORK會適合0的.
若真的從waiting list 收了他, 再算吧:

今次選擇學校經歷...係好難忘...初期我只報有學卷的學校...之後覺得要同囡囡打好基礎...最後選擇最好的學校...但發覺d學校會選擇大B先...而且初時好擔心無學校收囡囡...現在有學校收要煩惱讀邊間好...你有沒有同感呀!!:loveliness:

我已經寄咗求位信到ST CATHERINE'S 啦...不過我唸都要等到5-6月先知...你有沒有寄求位信到ST CATHERINE'S 呀

係呀, 我同你一樣最初選擇有學卷的學校, 但後來希望囝囝打好基礎, 所以報了york, st.nicholas 同kv.
最初我都好想囝囝讀kv, 但經過到各學校面試後, 就覺得york較適合他. 係呢, 你first choose 係st.cat, 咁second choose 呢 ?

原文章由 scmail 於 07-12-11 17:30 發表
今次選擇學校經歷...係好難忘...初期我只報有學卷的學校...之後覺得要同囡囡打好基礎...最後選擇最好的學校...但發覺d學校會選擇大B先...而且初時好擔心無學校收囡囡...現在有學校收要煩惱讀邊間好...你有沒有同感呀 ...

都要等到5-6月先知, 真係耐.  點都好, 希望你能成功
我沒有報st.cat 呀:

原文章由 scmail 於 07-12-11 17:37 發表
我已經寄咗求位信到ST CATHERINE'S 啦...不過我唸都要等到5-6月先知...你有沒有寄求位信到ST CATHERINE'S 呀

我唸2nd choose 是york/st.nicholas ...如果可以停到st.nicholas張支票...就唔使比...但是想選擇是一條龍的學校...所以唔知道點choose .
我有朋友囝囝讀KENTVILLE...口碑好好...而且會選擇男仔先...你不妨可選擇KENTVILLE...
‹ 上一主題|下一主題