用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學什麼數到小學時有無用呢 ?
go

學什麼數到小學時有無用呢 ? [複製鏈接]

各位

我女兒k2, 想比佢學數, 市面有多種課程 - 珠心算, 學林數, 公文式, ..... 等等.  
暫時都係選珠心算/學林數2選1,
請問各位邊樣對初小有用些呢 ?
請比意見 & 分享

thanks
   0    0    0    0

k2學珠心算好似細左少少, 另一樣我唔知, 我女k2-k3學左一年珠心算. 對佢黎講可能太難, 跟住我由佢唔再學, 家下一年級己經咩都唔記得晒, 個人意見, 你考慮一下:

醒目開學勳章 王國長老

公文數theory就係勁做, 做到個學生唔駛去唸都知答案, 個人覺得, 應付初期算術都仲得, 不過如果好似我女咁, 讀活動小學, 學校會致力去"打擊", 因為好多學生已經學過kumon, 再俾worksheet做一般算術, 對佢地黎講無意思! 所以學校反而會要求學生用特別既方法計數, 例如"合十法", 即4+7=?, 要求學生對7拆成6&1, 跟住6同4合十, 剩返1, 所以答案係11
呢d訓練, 唔係公文式可以提供既
初小黎講, 我會suggest學林數lor, 因為cover既範圍多d, 又有文字題, 一般syllabus亦同香港學校教既差唔多, 對小朋友學習有好處
原文章由 tramtram 於 07-11-21 10:21 PM 硐表
各位
我女兒k2, 想比佢學數, 市面有多種課程 - 珠心算, 學林數, 公文式, ..... 等等.  
暫時都係選珠心算/學林數2選1,
請問各位邊樣對初小有用些呢 ?
請比意見 & 分享

thanks ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-22 09:44 硐表
公文數theory就係勁做, 做到個學生唔駛去唸都知答案, 個人覺得, 應付初期算術都仲得, 不過如果好似我女咁, 讀活動小學, 學校會致力去"打擊", 因為好多學生已經學過kumon, 再俾worksheet做一般算術, 對佢地黎講無意思 ...

我都想給小兒學學林數,因最接近小學課程!但對於計數快些(速算)有否幫助!因我知珠心and kwik maths are for速心算,學林是否也有!
‹ 上一主題|下一主題