用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友(初學)學緊鋼琴既家長,不如大家分享下^^~ ...
go

小朋友(初學)學緊鋼琴既家長,不如大家分享下^^~ [複製鏈接]

我囡囡4歲多,學了3個多月(一星期一堂)每次半小時~
MISS現在叫佢學寫高音譜號同低音譜號,同埋要做功課,係五線譜度要自己寫番哂D音符出來............
所以想問問大家既小朋友,初學離講深唔深?  大家既小朋友現在進度如何?可唔可以分享下? 因我自己又唔識~~請多多提點!
謝謝
   0    0    0    0

My daughter starts at 4 and did similar homeworks as your daughter.
原文章由 靜精媽咪 於 07-11-21 16:40 硐表
我囡囡4歲多,學了3個多月(一星期一堂)每次半小時~
MISS現在叫佢學寫高音譜號同低音譜號,同埋要做功課,係五線譜度要自己寫番哂D音符出來............
所以想問問大家既小朋友,初學離講深唔深?  大家既小朋友現在進度 ...

我女女5歲多DD啦
佢學左2個半月..進度就係要做功課(同你差不多啦)
佢而家可以雙手彈琴.
唔知道係佢真係識定係佢好記性呢..我見佢彈D歌仔一些ABCD都冇..只得音符..佢又識彈...

[ 本文章最後由 katrinaau2002 於 07-11-21 17:36 編輯 ]

謝謝你們分享~
我囡囡都係岩岩學了雙手彈琴

我仔仔下個月五歲,佢今年七月開始學琴,每星期半個鐘,學緊兩本書,同做樂理練習。啱啱今日學晒左右手的五隻手指,都彈左好多歌仔,本John Tompson Part I 仲有三首歌仔就彈晒啦。

原文章由 靜精媽咪 於 07-11-21 19:33 硐表
謝謝你們分享~
我囡囡都係岩岩學了雙手彈琴

男仔 5歲半,   現在讀緊Tom Lee JMC Book 3 , 今年7月尾開始學1對1 45mins

已完成
Alfred's basic (Level 1A)
Everybody (Elementary Preparatory Book)
Mini Book A Dozen A day (Pink Book)
輕鬆學綱琴 1

現在學緊
幼兒學理練習1
Everybody (Level 1)
Mini Book A Dozen A day (Blue Book)
輕鬆學綱琴 2
More Romantic Pieces for Piano, BK 1
(Publisher: ABRSM AB2077) 學緊第2首

[ 本文章最後由 billyyanst 於 07-11-22 09:34 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題