用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友有心事怎麼辦 ??
go

小朋友有心事怎麼辦 ?? [複製鏈接]

我果囡現讀k1, 依兩個星期 日日放完學都話唔開心,
晚晚 搞好耐才瞓. 話有個同學仔激嬲佢,

事原有次她想拿隔離同學仔D 玩具玩,
她叫佢share, 但同學仔say "NO"
不過呀囡都照拿,
同學仔就話打佢, 以後唔同佢玩, 丟佢落垃圾桶,
丟佢落厠所......

日日回來都重複一次.
我同老師講不如換位, 分開佢地,
但老師話唔好, 唔係唔鍾意就換位,
第時出黎做野唔通可以換位咩....
其實都好似有道理

請俾D意見, 我應該點樣做  ??

0    0    0    0

小朋友有心事怎麼辦??

原文章由 小泳彤 於 07-11-21 14:00 發表

不過呀囡都照拿,
同學仔就話打佢, 以後唔同佢玩,  ...

YOUR TEACHER IS VERY GOOD TO HANDLE YOUR CASE.  ACTUALLY, EVERY CHILDREN SHOULD LEARN HOW TO STUDY IN THE SCHOOL, NOT ONLY KNOWLEDGE BUT ALSO HOW TO HANDLE WITH PEER GROUP.

I think that Firstly, your daughter was wrong, Because she should not take any things without approval from her classmate, You must teach her why the classmate angry about her, If I were you, I will try to teach my kid 拋磚引玉, Ask my kid take some interesting toys and play in front of his classmate, if his classmate feel interested in that toy then it is chance to ask him exchange it.
What do you think about this.

原文章由 小泳彤 於 07-11-21 14:00 發表

不過呀囡都照拿,
同學仔就話打佢, 以後唔同佢玩,  ...

試下同小朋友玩手偶以第三身傾心事.若果可以..
要認同小朋友同你一樣、會因為咁而唔開心》
:見到你唔開心(認同)
你想幾時開心返?(讓小朋友一同想想...)
點做可以開心返.(總有方法/要不然可提供幾個方法俾佢揀)
(慢慢再...學習原諒人)
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

搵本故事書同佢講下
你女兒系獨女吧
[img align=right]http://img675.photo.163.com/lokyiu/102461427/__scale__1_2311230543.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題